在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

本身做秘書,份工忙時真係人都癲,因要服侍幾個老闆,仲要做埋亞四拎野,前年生BB前請多左位秘書之後命運改寫,佢BACKUP所有濕滯野,老闆們OFF WORK時間只會打俾佢,所有SCHEDULE佢包辦,我淨係做番D基本野就OK,直至公司年尾開左分行調走左佢去老遠,心知不妙,佢學歷高又交帶根本隨時可以搵份更好既工。
我真係好擔心佢走左之後我有排痛苦,唔準時放工之餘仲要放左工再應酬佢地D WHATSAPP、排解疑難,本應公司新一年行5天制係非常理想的,做左幾年又上晒軌道沒辦公室政治,但如果沒左拍檔就一定冧檔。

今年市道唔好,又要供樓,BB先歲幾,我辭職又搞唔掂開銷,壓力大要死頂恐怕會有精神病!

好擔心....

公爵府

回覆:拍檔唔撈,勁愁

如果你只係擔心佢走,可以預早探吓佢口風,可能佢未必係想走,如果探完又知道佢唔滿意啲咩,試吓喺老闆面前幫吓口,改善佢工作環境,令佢留耐啲!

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

佢辭左職喇,好快就走,我的黑暗時期即將展開

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你老細有冇講, 會再請返一個取代佢既位置?

咁未有呢位幫手前, 你都做得到。
咁你係做到既...明白你既CONCERN, 但馬死落地行, 兵來將擋。

我明白你, 因我本身唔係做秘書, 但黎佐現任公司後, 要幫手跟埋老細D 私人野同公司ADMIN野。
不過慶幸未算好多野煩, 同埋冇必要, 老細好識做, 佢地唔會工餘打黎/WHATSAPP黎。

Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

heitramtram 發表於 16-3-2 18:34
本身做秘書,份工忙時真係人都癲,因要服侍幾個老闆,仲要做埋亞四拎野,前年生BB前請多左位秘書之後命運改 ...
提議請多個

大宅

回覆:拍檔唔撈,勁愁

講真,佢個位成日要做埋d豬頭骨野,正常人有沖勁嘅人都會走,做唔耐。
你想同事唔走,又係拍檔,點解唔幫手啃少少豬頭骨幫下手呢?

大宅

引用:佢辭左職喇,好快就走,我的黑暗時期即將展

原帖由 heitramtram 於 16-03-24 發表

佢辭左職喇,好快就走,我的黑暗時期即將展開 ...
佢走左你地位就好重要, 你仲可以趁機同老闆要求加人工要福利。

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

JM們,多謝妳地呀! 公司係會請番佢個位不過唔樂觀新人會做得長,事實上我老闆真係相當難頂,我黎之前係幾個月就走一個,JM 話馬死落地行, 兵來將擋都好啱,鬼叫我窮咩

至於話點解唔幫手啃少少豬頭骨,其實係有幫手啃的,不過老闆一定會主導搵是但一位幫佢,所以兩個妹仔一定有一位會惡頂D,好難公平受責。

我都希望會加D人工俾我振作D!要6月先知加成點! 有好壞消息到時再講妳地知。

大宅

heitramtram 發表於 16-3-30 10:33
JM們,多謝妳地呀! 公司係會請番佢個位不過唔樂觀新人會做得長,事實上我老闆真係相當難頂,我黎之前係幾個 ...
真係多野做又煩, 冇野做又悶, 妳唔想好拍檔走, 我就想我同team個剩女&b6婆早走早着...

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我公司有位極之有個性嘅女同事, 我哋個個都唔LIKE佢, 前排收到風話佢唔續約, 本來我哋都捂住嘴偷笑, 但後來佢可能出面搵唔到工, 竟然返兜話想續約繼續做.....我哋而家唯有祈禱佢老細唔續佢啦....

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

回覆 vpo0615 的帖子

我相反,十分希望個拍檔會番兜
如果沒有她,日子將不知怎過。

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

回覆 獨立屋 的帖子

證明佢既存在係討厭兼多餘,我拍檔唔同,既靚女又勤力,人材黎架

大宅

heitramtram 發表於 16-3-30 15:25
回覆 獨立屋 的帖子

證明佢既存在係討厭兼多餘,我拍檔唔同,既靚女又勤力,人材黎架 ...
直頭啦, 公司肯炒Q左佢我頂埋個廢人個份都仲得

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

回覆 獨立屋 的帖子

祝妳心想事成

大宅

heitramtram 發表於 16-3-30 16:08
回覆 獨立屋 的帖子

祝妳心想事成
謝謝! 更謝謝妳邀我做朋友所以我特別送首譚校長的~~"朋友" 過你聽!!

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

回覆 獨立屋 的帖子

朋友,唔好成日為左個廢柴勞氣呀,傷身

大宅

heitramtram 發表於 16-3-31 15:50
回覆 獨立屋 的帖子

朋友,唔好成日為左個廢柴勞氣呀,傷身
放心, 我會好愛錫自己, 上嚟爆下就冇事架喇!!

首頁

尾頁

跳至