自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一有野想要就大叫大喊
叫佢飲水佢唔想就勁扭,其實我只係遞個水樽埋去,見佢唔想就拎開
尋晚想食枱上既食物,因為佢已經食左好多,我唔比,佢係地下碌,發左顛咁大叫大喊
我唔理佢,講左句唔喊先有,佢繼續發顛
喊左五分鐘,c6叫工人姐姐抱走佢
C6係咁話我唔好對個一歲既bb咁harsh,同佢講道理佢唔明
我話只係唔想佢覺得一發顛想要乜就有乜,寵佢只會越不停發顛
C6話仲細,我覺得忍心由佢喊,佢喊到攰就會停
每次喊五分鐘左右,c6就會出手
Jm們覺得一歲b發顛父母應該點?

已刪除用户

回覆:一歲bb要教嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一年都無教過?bb好醒架!已經知道點蝦人。初生都識扭抱,幾個月都識揀鐘意嘅野食。
要黎真架喇,佢要喊由佢喊,喊飽至講道理。唔好妥協。(咪以為佢唔識聽)

Vanilla.T    發表於 16-3-3 17:41
99dogdog    發表於 16-3-3 14:27
la_source    發表於 16-3-3 14:09
luvkaka    發表於 16-3-3 09:25

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫你老公忍忍好,唔係小朋友大D就唔會聽你講
唔好當佢地咩都唔識,其實佢地好醒架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)

原帖由 fong2005 於 16-03-03 發表
我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)都唔會出聲。
如果俾我就會由佢扭,可能我女知無人幫,我又唔怕 ...
我兩個都係,由細到大知我唔怕呢招,用都費事用。有時o係街見到d細唔剷地扭計,佢地會話:嘩!如果我細個咁做,肯定無好下場 。記住佢越失控,你越冷靜,家人見你manage到就唔會急住插手

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:blinkgogo 的帖子

企硬

99dogdog    發表於 16-3-3 14:28
wcpcelia    發表於 16-3-3 08:41

翡翠宮

好媽媽勳章

一定要教。

伯爵府

由佢喊,由佢扭,愈喊愈扭愈唔會得到想要嘅野,佢怕怕就知道呢個方法唔得,就自然收手!

我仔一般響屋企,只有我對佢,佢最多喊20-30分鐘,一定收聲,兼突然想通咗咗好合作!

如果有我媽響度做「炸両」,咁通常都收唔到聲,可以喊1個半鐘,因佢知婆婆會幫佢,試過最後喊到嘔而成功得呈!

男爵府

我認為一歲仲細好多事未明,家長主要係對錯方面堅持原則,其他方面可儘量滿足小朋友需求。因為此時小朋友對周圍事務充滿好奇,活動能力已增強,但又唔識表達自己所以難免脾氣會差。我係囝囝1-2歲期間,為鼓勵佢用語言表達自己,儘量遷就佢嘅要求,2歲開始嚴厲,賞罰分明。

|/|egan    發表於 16-3-3 14:14

珍珠宮

引用:我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)

原帖由 fong2005 於 16-03-03 發表
我教緊女時,我隻佬唔敢架両,我99(同住)都唔會出聲。
如果俾我就會由佢扭,可能我女知無人幫,我又唔怕 ...
我仔一樣

唔知樓主個 b 係一歲頭定尾,我仔係18m 開始 trouble two,要佢話事,乜都 no,唔順意就癲,所以唔好諗住 1 歲乜都唔識。 最終有次頂唔順,去完街返嚟唔肯俾人掂話唔除衫,fine,我唔理佢佢又喊,我由佢癲癲咗 45 mins。 第二日佢唔知咩小事又癲,我又由佢,今次 10 mins 收聲 ,之後當然會發脾氣,但從未試過喺街 lur 地,或者越喊越大聲尖叫鬧人,反而知無人睇佢台戲咪死死氣收聲

佢未明晒道理唔緊要,但唔可以俾佢用扭計作為手段控制大人

侯爵府

Ignore佢

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

梗係要教,唔通等佢習慣左一鬧就有之後再教呀?雖然佢唔識聽,但識睇眉頭眼額架啦

翡翠宮

一歲小朋友已經明白同聽得明某d指令,應該慢慢教導佢點做,當然佢地需要比較長嘅時間去適應,所以教果個要有耐性,加上某d小朋友性格反叛你更加要比多d耐性! 我好唔贊成有d人話咁細識咩!等大d先教啦!到佢大d已經被縱壞了!聽你講先奇!

伯爵府

一歲要教架啦…佢喊佢扭都由佢自然收聲~ 之後走去攬返佢

大宅

blinkgogo 發表於 16-3-3 08:16
一有野想要就大叫大喊
叫佢飲水佢唔想就勁扭,其實我只係遞個水樽埋去,見佢唔想就拎開
尋晚想食枱上既食物 ...

子爵府

of course 要教.

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

下次見到c6頂唔順,就叫佢自己落樓,唔好阻住教仔
疫情期間,JM們加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章

要教,我仔係婆婆湊,由細開始只要佢喊同扭,婆婆就會俾,到依家就黎5歲,仍然係想要既野人地唔俾就喊扭,因為婆婆會俾佢

不過佢識揀人恰,婆婆喺度先會扭,因為其他人唔睬佢

珍珠宮

2018復活節勳章

安全情況下由得佢喊,等佢冷靜後會攬番佢,之後就會同佢講道理

水晶宮

一歲bb 係知人要佢做咩, 所以大人係要教、要對bb 有規範。所謂教, 係日常生活中潛然默化。bb 不會到3歲就突然開竅明大人講的道理而变得乖巧, 但肯定如果細細個已習慣有規律, 呢個小朋友一定受教。

edhepp    發表於 16-3-3 09:11

首頁

尾頁

跳至