自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

人已過30,呢幾年眼見有朋友,親戚好後生已經check到生Cancer,由發現到走唔夠一年,我諗除左要多做運動,飲身營養均衡之外,我想知做埋全身身體檢查係咪真係會check到有咩隱疾?因為有人話出面有o的身體檢查好多都流流地,我見有些3千到平到千幾都有,點揀?
有無JM而家有做全身檢查?

侯爵府

回覆:身體檢查(全身)有無用?

唔知街外嘅檢查掂唔掂,但我肯定講,身體檢查係好重要,早知早醫,好過遲知冇得醫。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同老公年年都有做檢查

purple_onion    發表於 16-3-4 12:09

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我一直唔知自己係乙肝帶菌者,係前公司每年有$比我地出去body check,check 完先知
其實唔係一定貴plan先check,普通body check都已經知道大約有無乜病。
例如肝酵素高、血糖、尿蛋白、三酸甘油脂⋯⋯⋯

skytobb    發表於 16-3-4 10:19

男爵府

貴吾一定好,還要睇你需吾需要,一般來講測血液已可測出好多野,指數吾正常再出測呢個有問題D野.

大宅

BK Milk勳章

kkttssng 發表於 16-3-4 09:50
我同老公年年都有做檢查
可以話我知你睇邊間嗎?thx

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:人已過30,呢幾年眼見有朋友,親戚好後生已經

原帖由 skytobb 於 16-03-04 發表
人已過30,呢幾年眼見有朋友,親戚好後生已經check到生Cancer,由發現到走唔夠一年,我諗除左要多做運動,飲身營 ...
真係會死係一件事,病左淺中醫都需要。 最怕要成村人照顧先煩

大宅

BK Milk勳章

bbq1232 發表於 16-3-4 10:00
貴吾一定好,還要睇你需吾需要,一般來講測血液已可測出好多野,指數吾正常再出測呢個有問題D野. ...
sorry唔係好識,測血液係咪要去醫學化驗中心check?

子爵府

引用:我同老公年年都有做檢查 +

原帖由 kkttssng 於 16-03-04 發表
我同老公年年都有做檢查
請問你去邊間?大約價錢是?

大宅

想知

侯爵府

全身檢查係好,不過數字係反應過去,不代表未來。

愈嚟愈冇記性

侯爵府

有。。
特別係女人。。乳癌,子宫頸癌。卵巢癌。。係需要一定時間去形成。。特別子宫頸癌。。唔會你今個月無。。下個月即有。。所以最好每年都檢查。。

仲有血。。血要睇係有無高,低血壓,血色素,膽固純,check肝。。唔係一定係肝癌先死得人。。長期唔理脂肪肝。。一樣會變癌死。。但脂肪肝最難察覺係個人唔係個個都肥。。有可能瘦人一個。但脂肪肝嚴重。。

仲有腸,胃。。呢兩個器官好衰。。唔係點痛。。但有野俾你睇到會驚果時。。又可能已經到左中期,末期。。死得又快又急。。

珍珠宮

每年例行檢查,但就唔好咁大壓力俾自己,
你都識講,你自己先30歲,
該死唔該病,有時D 野係整定,唔好擔心咁多,

我唔CHECK 由自何,一CHECK 膽固醇偏高.
我都係30歲,但經過3個月, 戒口,又正常番.

只要平時均衡飲食,有適當運動就唔好咁擔心.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

年過三十更加要做啦~我就係三十幾歲發現 cancer 好彩早發現,有得醫,如果做婦科嘅,我提議家計會,乳房同下面都check,一年一次之嘛,而其他心肝脾肺,真係要搵啲有信譽好啲嘅做,我無介紹呀~因為我以前無做,而加醫院幫我跟進。

伯爵府

Check 點都好過吾check掛

男爵府

回覆 skytobb 的帖子

我地荃灣有乜乜居民檢查...几百蚊測基本野...你可以去問下化驗中心,問下有冇套餐檢查呢D野,年輕我覺得基本野就足夠...貴個D好多野都吾等駛,何況身體呢D野,家下測到冇事,吾代表你來緊個几年都會冇事.上網查了查就如呢個網D檢查咁,平平地都可以
http://www.moneyworth.com.hk/product/services/planc.asp

侯爵府

kkttssng 發表於 16-3-4 09:50
我同老公年年都有做檢查
想知你邊間check thx

子爵府

我去廣華婦女健康嗰邊做婦科,有好多items自己揀,逐項收費。

首頁

尾頁

跳至