自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

熱血勳章

剛岩在中環入地鐵落兩級樓梯,見地面有張500蚊,隔離左右都冇人於是拾起。原本諗住拎去詢問處,但我怕要填資料,因為我趕返工,怕遲到!有想過拎去類似starbucks啲捐款箱捐左去,還是放工拎返去地鐵站呢?如果拎返地鐵站是否要去返入閘嗰個 ? thx

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

十公里 發表於 16-3-4 10:01
剛岩在中環入地鐵落兩級樓梯,見地面有張500蚊,隔離左右都冇人於是拾起。原本諗住拎去詢問處,但我怕要填 ...

錢冇記認,除非物主有記低銀紙號碼、喺邊度跌先有機會拎得返,最後好似應該係益咗港鐵

別墅

熱血勳章

引用:Quote:十公里 發表於 16-3-4 10:01 剛岩在

原帖由 penpen 於 16-03-04 發表
咁放入捐款箱,請問有咩提議 ?

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:剛岩在中環入地鐵落兩級樓梯,見地面有張50

原帖由 十公里 於 16-03-04 發表
剛岩在中環入地鐵落兩級樓梯,見地面有張500蚊,隔離左右都冇人於是拾起。原本諗住拎去詢問處,但我怕要填 ...
你可以拎去警察局,之後冇人認,你可以要左D$,可以捐出去!

lamdou    發表於 16-3-4 11:10
aliensss2008    發表於 16-3-4 10:23

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

正常做法,放工攞去警署都唔大問題,只要講得出你咩位置同時間就得,捐唔捐款,等 3 個月警署俾返你時先處理都可以,因為呢 500 蚊現在不是屬於你的,有機會 3 個月後才屬於你

(PS:港鐵原來有唔同做法)

my005    發表於 16-3-4 11:18
alienalice    發表於 16-3-4 11:07
emily22    發表於 16-3-4 10:25
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

mtr station同機場都 係歸佢地公司(lost and found)
唔係警署咖。

大宅

其他地方先係拎去警署

大宅

中左

子爵府

emily22 發表於 16-3-4 10:15
你可以拎去警察局,之後冇人認,你可以要左D$,可以捐出去!
唔係,根據港鐵附例,張銀紙歸港鐵

大宅

交去職員處好簡單

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我都覺得要交返俾港鐵, 若閉路電視影倒你"汁"咗張錢紙又攞走咗, 真係可以告你盜竊罪

禁止訪問

大宅

回覆:十公里 的帖子

唔想/唔得閒搞咁多野,下次就唔好執,cctv 影到你執左又唔處理,到頭來煩到自己。

子爵府

洗米華 發表於 16-3-4 11:30
食中午飯用佐佢,吾洗煩
你唔好教人做犯法嘢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

自己中意点咪点攞.

琥珀宮

拎去警局

水晶宮

DONATION

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

penpen 發表於 16-3-4 11:14
唔係,根據港鐵附例,張銀紙歸港鐵
唔講真係唔知

第556B章40條:任何人如在鐵路處所的任何部分之內或之上發現任何失物,須告知最接近的車站的人員。除人員外,任何人不得將遺失或遺留在列車或車廂內的任何財物移離列車或車廂,但為了隨即將該財物交予人員則除外。

pc2012    發表於 16-3-4 14:11
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你唔即時交出!萬一事主去報失,翻查CCTV,見你執咗,你真係水洗都唔清!若然當時真係趕時間,真係應該時運高,選擇性見唔到張錢!

子爵府

Yubi.T 發表於 16-3-4 12:11
唔講真係唔知

第556B章40條:任何人如在鐵路處所的任何部分之內或之上發現任何失物,須告知最 ...
港鐵有好多附例,如果有人喺港鐵範圍講粗口都係港鐵罰

首頁

尾頁

跳至