興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

家中的老貓已經陪伴左我地一家人17年了, 係呢17年間,只能講有苦有樂。養寵物絕對唔係大家想像中咁容易及輕鬆,當大家以為養左貓仔,佢會好似大家係網上見到既照片中既貓貓咁可愛又嗲人,咁你就錯啦,因為你養既個隻可能係好cool及脾氣差既貓貓,但請你唔好放棄佢地。

養貓後先會體會到麻煩情況不斷出現,佢既貓毛會散落係你屋企既每個角落,清極都清唔走。佢會病,每次佢病時,你除左要擔心佢病情之外,仲要擔心佢龐大既醫療費用,這些費用實在唔係一個普通收入的家庭可以負擔到。佢可能會鬧情緒,周圍屙尿,亦可能會腸胃唔好肚痾,令到佢行經既地方都黏到便便.......麻煩事實在多到數都數唔晒

但都好感激佢呢17年的陪伴,因為佢都帶左好多歡樂被我們。 現在佢老啦,生病啦,如果可以的話,真係唔想走上送佢安樂死呢一步,但要睇住佢痛苦,係病痛中掙扎,真係覺得自己唔可以咁自私,自己的不捨,只係加重左貓貓既痛苦。

由決定幫貓貓安樂死,到幫佢預醫生打安樂死針,真係心如刀割,好似自己親手殺死自己隻愛貓咁,但除左呢步,仲可以點做呢?因為愛,所以選擇幫你結束生命。

yappa    發表於 16-9-10 08:21
TwinWong    發表於 16-5-12 16:47

大宅

回覆:因為太愛啦,所以選擇結束愛貓既生命(長)

見到這篇文章,我隻狗狗都是安樂死去了彩虹橋的,心情很複習架,見到佢好痛苦咁生存好辛苦,行唔到又沒有胃口食野,佢都走四年了

伯爵府

好明白,太愛你所以說再見
樓主唔好太傷心

男爵府

真係無得醫,與其雙方都痛苦,安樂死都係一個解決辦法

大宅

回覆:lylyluck 的帖子

要決定咁做真係好痛

子爵府

完全明白你感受,

男爵府

養過寵物一定好明白……但有時睇到好多網上面d浪浪求救,真係覺得好惨,只係諗住幫下D弱勢社群……生老病生係自然規律,我想信佢地带比我地歡樂大於一切。樓主你已經做得好好啦,你的貓猫已經超額完生左佢一生rip...……樓主take care!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

明白, TAKE CARE

公爵府

要下這決定要好大勇氣
明白係想佢好,不過真係好難接受嘅
我未有經歷,但都能想像
加油樓主,不要太難過了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

明白
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

完全感同身受。我都係貓,都係十七歲,都係安樂。

貓貓呼吸都攰,我地知道係時候了。好耐之前送走我另一隻貓,十幾年了,每次想起我都喊得出。不過我無後悔。今次我送走呢隻,我知道自己做緊咩。我知自己考慮清楚,包括幾時堅持幾時放手。

絕對同意,我太愛佢所以選擇放手。

我知我唔會後悔。

共勉之。

TwinWong    發表於 16-5-12 16:46

複式洋房

大宅

貓狗褓姆

我完全明白你感受 !!
我第一隻貓都係安樂去的, 不過我完全無后悔, 因為經過 2 個幾星期開刀,手術,插喉,噴血,抽搐........ 佢安樂果刻係我成個月黎見到佢最舒服果刻 , 我知佢終於可以好好休息, 舒舒服服 ~~~

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

珍珠宮

引用:家中的老貓已經陪伴左我地一家人17年了,+

原帖由 lylyluck 於 16-03-05 發表
家中的老貓已經陪伴左我地一家人17年了, 係呢17年間,只能講有苦有樂。養寵物絕對唔係大家想像中咁容易及 ...
我永遠記得最後果個片段,衰妹最愛歎按摩,我為了讓她分心,一路幫佢按摩醫生就幫佢打針,直至佢慢慢訓著直係到而家都爆喊!好好好好掛住佢!好想再同佢生活

子爵府

別墅

rip

男爵府

不要太傷心... 保重

大宅

我家狗狗14,尋晚我都做咗呢個決定,好痛,好痛
見住佢呼吸困難,又咩都做唔到!好難受

yappa    發表於 16-9-10 08:22

首頁

尾頁

跳至