自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:414928 的帖子

大宅

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

曾經,我同亞女在旺角一茶餐廳食野,之後有個爸爸帶仔搭枱,仔約5歲。

我睇得出佢仔好似是過度活躍定有些問題,吾記得了,我望左一陣,我同佢爸爸傾計,佢話等陣佢做治療,我睇得出佢爸爸勞心勞力,我讚佢仔仔叻,而且鼓勵佢爸爸要努力。

作為人媽媽,我自問個天對我好好,我都希望呢個世界既人,多一份關懷,多一份體諒。

大宅

我有一個確診加一個懷疑嘅小朋友,作為一個sen家長,當然會明白帶佢地出街嘅難處,亦都聽過見過好多陌生人/親人嘅閒言閒語,當自己小朋友真係整到/嚴重影響到人,都會出聲指正&同人講對唔住,當然有人會睇諒亦都有人會繼續鬧啦,為有自己睇開啲,但我一定唔會因為佢地有特殊需要而唔帶佢地周圍去,呢個都係學習/訓練同習慣融入社會嘅機會嚟

大宅

睇到我心實哂
我小朋友行為都有問題,好多街外人都指指點點佢嘅行為,有D仲出聲閙佢。我好同情這些家長,大家有苦自己知

男爵府

回覆 淘寶 的帖子

"你想"與現實

男爵府

20020116 發表於 16-3-6 08:14
我地做咗人父母當然能理解包容啦,但後生嗰啲好可能連個細路仔有病都唔知,就算老一輩都未必識咁多!所以, ...

DEL

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

邪惡小天使 發表於 16-3-7 19:42
我有一個確診加一個懷疑嘅小朋友,作為一個sen家長,當然會明白帶佢地出街嘅難處,亦都聽過見過好多陌生人/ ...

是, 我們要正視問題, 對症下藥, 幫小朋友去越過這些障礙. 你要加油努力, 我們同路人要為對方打氣.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

dndoomostt 發表於 16-3-7 20:09
回覆 淘寶 的帖子

"你想"與現實, 老師hea多你一年無持別輔導, 同你講比多左一年機會你重讀都唔得喎, 踢出 ...

你應該指I位學校. 那位老師態度我們暫且不去討論住, 現階段最重要找到最適合既治療訓練給那位小朋友, 4至6歲是治療黃金期. I位學校確實資源很少, 也沒有專業治療師, SEN小朋友好需要做密集式訓練, 要有專業治療師找出他們問題所在, 然後對症下藥, 作出針對性治療訓練.

有經驗的專業治療師一定比普通老師專業.

珍珠宮

佢地的父母最辛苦

男爵府

rose-mag 發表於 16-3-7 08:31
你講得好啱,有冇特殊需要小朋友家長都一樣,旁人鍾意指指點點,
總係有人覺得你冇教,你唔識教,你要點點 ...
一般人在遇到某些事情淡然處之,不妄加已見,對當事人而言是理解和尊重,文明社會理應如此

大宅

我姨佢囝囝都自閉,我見佢都有post 一啲嘢叫人唔好歧視。我見佢由請工人再遲職自己湊返,我都覺得佢好辛苦,而家佢囝囝畢業啦,但講真,邊搵到工,好彩佢老豆有長俸,個女亦出黎做嘢,層樓又供完,所以佢情況都未算太壞。
但社會不幸的人實在太多,我都聽過好多男人見自己囝囡有殘障就一走了之,掉抵個老婆埋尾,我都希望政府可以做多啲嘢去幫呢類型家庭。唔好再比啲明明有手有腳而又喺度拎綜緩既人

首頁

尾頁

跳至