自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

如果我在場,我會叫侍應比份甜品比果個家庭入我數,然後走去同個家庭講:「明白你地撐得好辛苦,但將來一定睇到回報,加油!」

Umelee    發表於 16-3-6 02:34

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:淘寶 的帖子

好心up

子爵府

引用:今晚同C6及女女食飯坐係我地隔離都有一枱一

原帖由 淘寶 於 16-03-05 發表
今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...
睇完好心痛,父母真係好難受,點解而家d 人md 同理心都無,

男爵府

唉!而家香港最缺乏就係包容!

侯爵府

今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...
有時未生過嘅人係唔會明,我小朋友細時,我唔敢揀靜地方食飯

男爵府

那個媽媽一定撐得好辛苦,希望佢地唔好放棄。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 淘寶 於 16-03-05 發表今晚同

原帖由 yukiyukipang 於 16-03-06 發表
睇完好心痛,父母真係好難受,點解而家d 人md 同理心都無,
唔好怪佢地,未生過或自己果個好好教的,佢地真係未必明

侯爵府

引用:Quote:原帖由 hotingmum 於 16-03-06 發表

原帖由 LokYauYau 於 16-03-06 發表
難道有自閉小孩就一定要屈在家或企喺街邊食?

按樓主講那小孩有叫但沒有搞別人張枱, 難道隔離枱高談闊論, ...
自閉就唔好出街係超級錯添啦,咁傷殘果啲坐輪椅要人幫又唔好出街,火燒毀容人地會驚又唔好出街,咩叫社區?唉…而家啲人自私到呢

子爵府

唉!針吾吉到肉真是吾知痛!真是好辛苦的!

大宅

引用:呢對父母好清楚佢仔既情況,其實,to+be+ho

原帖由 hotingmum 於 16-03-06 發表
呢對父母好清楚佢仔既情況,其實,to be honest,佢地真係唔應該出街食。冇時間煮,take away囉。
因為佢地 ...
冇問題,大家可以有不同觀點同睇法。我信總有天意,他朝有一日你會終於明白那對父母感受!

Joball    發表於 16-3-6 22:19

大宅

唔好話有特殊啊,正常嘅都難搞啦!有邊個父母帶小朋友出街唔想佢乖乖地合作啊,當佢地做左人父母就知!小朋友係大庭廣眾扭計其實做父母先最難受,就個小朋友時,以後佢就知出街有得扭,唔就佢又驚嘈到人!

水晶宮

今晚同C6及女女食飯

香港人就係小左包容

水晶宮

引用:呢對父母好清楚佢仔既情況,其實,to+be+ho

原帖由 hotingmum 於 16-03-06 發表
呢對父母好清楚佢仔既情況,其實,to be honest,佢地真係唔應該出街食。冇時間煮,take away囉。
因為佢地 ...
難以置信你會咁諗,自私到爆

子爵府

子爵府

今晚同C6及女女食飯

其實唔係同道中人好難叫人理解包容體諒,我家有SEN學童(不是自閉),家人有時都唔理解我小朋友行為,就話佢曳話我唔教佢,咁易教就唔使有特殊教育,老師們又要再修讀多一科考多個試先合資格。 連家人都唔明仲邊敢叫外人包容下,只可以話人地包容體諒係bonus,只要唔標籤佢地已經好好了。

我相信呢對父母好努力搵一個方法去安撫小朋友,希望佢地同治療師好好傾下點加強訓練去改善問題。 雖然受壓不小,但大人必須先調節自己心態,才能將壓力轉為動力,先真正幫到小朋友。

珍珠宮

大宅

回覆:PinPin 的帖子

就算有咗小朋友嘅父母 都未必會明白 部份人只顧自己 唔會理人家感受 全部都係自己利益為先 自私行為
例如:🈸訴沒有人讓座 🈸訴人家霸住餵奶房
※咁有時真係要明白先到先得嘅道理 人家可能更有需要呢 ⚠
※但我好希望過返啲和諧嘅日子

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 LokYauYau 於 16-03-06 發表

原帖由 華美 於 16-03-06 發表
自閉就唔好出街係超級錯添啦,咁傷殘果啲坐輪椅要人幫又唔好出街,火燒毀容人地會驚又唔好出街,咩叫社區? ...
唔好出街嘅應該係嗰對男女

水晶宮

引用:就算有小朋友都未必明白⋯通常旁人只會覺得

原帖由 siu-miu 於 16-03-05 發表
就算有小朋友都未必明白⋯
通常旁人只會覺得:「無家教」,要教就會教到,教唔到教唔好係父母問題,一定係 ...

育兒專家到處有 bk 特別多

男爵府

唉,好心up

首頁
23456...13

尾頁

跳至