自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

回覆:Tiffanytobe 的帖子

伯爵府

回覆:歌莉亞 的帖子

今日買了好多新鲜食材

伯爵府

回覆:歌莉亞 的帖子

伯爵府

回覆樓主:

雞亦$20,,雞扒x2,,牛仔骨,,雞腳$10,,翠玉瓜X2,,合掌瓜X2,,三色椒Xl,,鮮菇Xl,,四季豆xl,,菜心1斤,猪湯骨X2份,,炒瘦肉$20,,紅蘿白X1,,粟米X
l份。。(—星期的餸和两餐煲湯)。水果:橙X1份,,芒果Xl份,,提子—磅。

子爵府

引用:星期日買左,平日夜收工就唔駛咁趕。平日我

原帖由 Tiffanytobe 於 16-03-06 發表
星期日買左,平日夜收工就唔駛咁趕。平日我對食無咩要求,但求放工返來有餐食,唔駛出街食。
今個星期我買 ...
好好餸喎跟下先

大宅

引用:星期日買左,平日夜收工就唔駛咁趕。平日我

原帖由 Tiffanytobe 於 16-03-06 發表
星期日買左,平日夜收工就唔駛咁趕。平日我對食無咩要求,但求放工返來有餐食,唔駛出街食。
今個星期我買 ...
揮手!乜都買d但未諗點煮參考下大家煮乜先

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:星期日買定一星期餸揮手區

買唔夠一星期但點都買定最少三日, 今日買咗

泰安雞一隻
丹麥豬扒一pack
丹麥雞全脾4隻用3隻炆冬菇
另隻起肉炒荷蘭豆馬碲雲耳
菜心一斤
牛大力土伏令煲西施骨

大宅

引用:+

原帖由 歌莉亞 於 16-03-06 發表
就咁放會唔會好快變壞?

大宅

我買左半斤蝦,整雜菜煲同蝦仁炒蛋

一條紅同一條大眼雞

豆腐草菇

花膠冬菇炆排骨

洋蔥豬排

男爵府

有D菜可以放4至5日,例如大白菜,豆類,青瓜,翠肉瓜都可以,另外如果菜心夠乾身都可以放好耐,我個雪櫃個蔬菜隔講明専長係可以用來保鮮,所以我先買。如果舊款雪櫃丶亞媽教要用濕報紙包住D菜先可以放雪櫃

男爵府

咁肉點保存?

男爵府

請問魚,肉係咪放冰箱,早上普通格,夜晚煮?
如果菜,我會用廚紙/有幾塊布專用黎包菜,再用密實袋包好,我覺得布/紙會吸咗啲水無咁易爛

男爵府

謝謝分享!

大宅

回覆:Tiffanytobe 的帖子

我通常三日係極限⋯

星期一
雲耳針菜蒸排骨
芽菜炒魚片
蒜蓉豆豉(星期日整定)蒸䱽魚

星期二
煎雞翼(蒜,薑同調味料在星期日餣定放冰箱)
蝦米炒節瓜
蕃茄薯仔湯

星期三
金菇肥牛卷(因為肥牛唔洗餣),煎前放黑胡椒粉,上碟淋少少照燒汁就ok!

炒椰菜(此菜耐放D)
火腿炒蛋
地們粟米罐頭湯+豆腐粒

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最多買定兩日

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:有買定一星期。煲湯包飲2日一,煎三文魚,

原帖由 lam133 於 16-03-06 發表
有買定一星期。

煲湯包飲2日
餐單好正……日日有魚

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 lam133 於 16-03-06 發表有買

原帖由 gigi1020 於 16-03-06 發表
餐單好正……日日有魚
我同仔係魚粉絲。

呢度好介绍一星期餸。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:我通常三日係極限⋯星期一雲耳針菜蒸排骨芽

原帖由 小邪貓 於 16-03-06 發表
我通常三日係極限⋯

星期一
豆腐我加埋蛋同蟹肉架

小邪貓    發表於 16-3-6 20:37

別墅

熱血勳章

到。
肉類買咗飛排,可分兩餐(一餐蒜蓉粉絲蒸,一餐用洋蔥炒)梅頭豬肉碎,攪50蚊又喺分兩餐(一餐加梅菜蒸,一餐整豬肉波波球用車厘茄炆),20蚊淨瘦肉(切片醃定用嚟滾湯)
買定包急凍蟹柳,齋鮑魚片(隨時可加餸或做方便餸,切碎加蛋炒或蒸)
魚,我通常都買一條過,分開幾餐食(約2至3斤重)頭尾用嚟炆,魚身叫魚販斬開一片片,然後分開兩三袋放晒入冰箱,食前一晚拎落下隔溶解,放工就可以用嚟煎或者蒸。
由於放返到屋企都6點幾,滾湯食材通常喺雪櫃有乜滾乜,發好咗嘅海參一條切,加一粒乾瑤柱同瘦肉,滾45分鐘就有得飲。買尊豆腐加昆布瘦肉又得。
菜,通常我放工先買,所以我一星期只準備魚同肉就得。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

冬菇排骨,叉燒豬扒,咖哩魚蛋羅白,瑞士汁雞翼。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁
12345...10

尾頁

跳至