自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

請問有經驗嘅JM

最近屋苑翻新外牆, 承建商有提供更換鋁窗, 180蚊一平方尺, 但佢又冇寫明做埋防漏....呢個價錢公道嗎?

如果我自己搵另外嘅公司換窗, 撘棚我應該可以借之外...我仲要比咩錢呢? 聽說要買保險的, 哪一種呢? 大約幾錢?

換窗流程由開始到完工要幾耐? 過程之中有咩要注意?

水晶宮

引用:請問有經驗嘅JM最近屋苑翻新外牆, 承建商有

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-08 發表
請問有經驗嘅JM

最近屋苑翻新外牆, 承建商有提供更換鋁窗, 180蚊一平方尺, 但佢又冇寫明做埋防漏....呢個 ...
搭栅未必可以借的。我屋企裝修,搭栅整煤氣喉,後來發現㕑房出面既渠有破爛,管理處都要等我拆咗栅,佢再搭栅換渠,因為如果佢借個栅俾你,甘啱有乜事佢要上身架。

男爵府

畀面勳章

回覆:請問全屋換鋁窗...

我都想知道呀

子爵府

回覆:shmilu_kio 的帖子

B lookkllolmllllllll

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問有經驗嘅JM最近屋苑翻新外牆,+承建商有

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-08 發表
請問有經驗嘅JM

最近屋苑翻新外牆, 承建商有提供更換鋁窗, 180蚊一平方尺, 但佢又冇寫明做埋防漏....呢個 ...
$180/平方尺👈🏻貴,首先你要問左管理處可唔可以借棚比業主整窗,然後再問佢地要求買幾多$既第三者責任保,你係咪住緊黎整,我唔知出面D人係一點整,因為我哥哥係室內裝修公司度做,佢搵幫佢公司做窗既公司同我整,果時又年尾又要趕拆棚前整好,所以得一個人同我做,全屋換做左3日。

子爵府

montana 發表於 16-3-8 15:39
$180/平方尺👈🏻貴,首先你要問左管理處可唔可以借棚比業主整窗,然後再問佢地要求買幾多$ ...
3日都算快喎, 買幾多保險係問邊個? 我有諗過比承建商做埋佢, 唔駛煩吖ma...但180蚊又好似貴過人哋好多咁

珍珠宮

我又係裝修要換窗。裝修公司話因為改咗例要驗窗,要入政府批,比成3萬政府

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:montana+發表於+16-3-8+15:39+$180/

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-09 發表
3日都算快喎, 買幾多保險係問邊個? 我有諗過比承建商做埋佢, 唔駛煩吖ma...但180蚊又好似貴過人哋好多咁:si ...
買幾多保險額係管理處要求,我唔係好記得係幾多$百萬,大約保費$2千。

子爵府

回覆 montana 的帖子

剛去問左管理處...要買3千萬保險...佢話幾千蚊...都預左.

咁其實一平方尺幾錢先公道呢? 防水又要唔要另加錢做呢定係包埋ga?

子爵府

畀面勳章

引用:我又係裝修要換窗。裝修公司話因為改咗例要

原帖由 唔好煩我 於 16-03-09 發表
我又係裝修要換窗。裝修公司話因為改咗例要驗窗,要入政府批,比成3萬政府

...
你total做左幾錢?隻窗幾大?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+唔好煩我+於+16-03-09+發表我

原帖由 bb1901 於 16-03-09 發表
你total做左幾錢?隻窗幾大?
未做,屋企800幾呎,實用600左右,全屋換,要預8至10萬

子爵府

畀面勳章

只係隻窗預8-10萬定全屋裝修預8-10萬?

如果只係隻窗,你就俾人呃多,

如果全屋裝修計,問清楚裝修內容真係8-10萬搞掂,就好平!!

大宅

我剛剛做完防漏,換窗膠邊,換鉸位,窗外做防水檔和防漏膠邊和油防漏,搭兩個高棚,搵大間鋁窗防漏公司做,実700呎,埋單36000,你找人換窗要做好防漏,我上手就是求其搵人換窗,膠邊都無做,到我時一下大雨就入水,我果間防漏公司話執好多手尾工程呢

首頁

尾頁

跳至