自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇完先識驚
轉貼
親愛的朋友: 你知道嗎
吃一個普拿疼會殘留在身體五年  

先前有一個空姐,因為每次月經來就會疼痛不已,但又礙於工作必須經常性的站立,只好每個月都吃普拿疼解經痛,沒想到才將近三十歲的年紀,就開始洗腎了

當你看完這篇報導
千萬 不要掉以輕心,又再亂服成藥!
最好還是去醫院看病或做婦科的檢查,要記住喔!
並且告訴你的朋友!我一個叔公在美國的大藥廠擔任資深研發博士,他從來都不吃普拿疼的~

因為真的很傷肝(但是肝是沒痛覺神經的)。

他說美國人頭痛都吃 ASPIRIN~因為它所含的水楊酸會使將血管擴張~使血液流暢... 經證實它還可以防腸癌
ASPIRIN 的唯一缺點是 對有胃病的人有影響(因血管擴張,會使胃潰瘍加劇~) 所以我每次看到普拿疼的廣告就很反感~

大家有看過最近普拿疼的廣告嗎?

有個爸爸感冒不吃藥,原因是因為吃藥有副作用,但是媽媽說,普拿疼不含阿司匹林不傷胃。

雖然整個廣告沒說到普拿疼沒副作用,但是這個廣告還是有很大的問題,
會讓人家以為 普拿疼沒副作用,普拿疼雖然不傷胃,但是卻傷「肝」(因含有乙醯、苯酚,故傷肝)。

小孩吃太多可能會引起「猛暴性肝炎」,而有肝炎的病人更是禁吃, 尤其是B型肝炎剛感染的時候,有點像感冒,有些人就會吃普拿疼,但是這是很不好的喔,會使你的GOP、 GPT都昇高很多,所以藥是不能亂吃的~~  

市面上各大品牌的感冒藥及止痛藥都有副作用,某些品牌的副作用傷腎,有些品牌的傷肝。

大多數的止痛藥都會傷肝,西藥則幾乎都傷腎
這是很嚴重的,我身邊的朋友,就有這種親身經歷。

一顆膠囊,七處灼傷 ........嚴重吧!!
不是食道受傷後改用喝的,就會不痛哦
那是連呼吸,吞口水,都非常痛的!

很多人因為感冒,所以
在服用膠囊時都使用溫熱水,
但不知若膠囊無順利到達胃,那是會很嚴重的。
快快修正你的服藥觀念哦!

我朋友的醫生教她應要如此做 

膠囊可以第一個吃,用冷水吞服,吞完最後一顆時,應要再多喝一些水,在睡前30分鐘就先服藥,服完忌立即躺下,比較安全哦!

轉述:
日前我服用消炎膠囊時,因飲水量不夠使膠囊附著在食道上,
而造成食道嚴重灼傷,
六天以來只能靠冰鮮奶和開水度日,還要住院治療五天,醫生更警告如再延誤就醫有可能惡化為凳D穿孔,請大家不可忽視?

服用膠囊類藥物

1.
千萬不可飲用溫水/熱水 /果汁/含糖類飲料,正確是飲用冷水;冰開水 ...
2.如服用後感覺喉嚨內有異物 ,速飲用大量冰鮮奶或冰水
.
3...服用時應站直或坐直 ,不要一服用完就馬上躺下

告訴你的朋友!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

可能我就黎死lu~
我每個月黎唔黎都食唔少
今日又食左一粒添

珊瑚宮

原文章由 sbaonbdoy 於 08-9-28 21:36 發表
睇完先識驚
轉貼
先前有一個空姐,因為每次月經來就會疼痛不已,但又礙於工作必須經常性的站立,只好每個月都 ...

嘩~~~~我食唔小呀

水晶宮

畀面勳章

但係panadol連醫生都會開黎止痛架喎~
如果係咁d醫生咪即係靠害?

水晶宮

畀面勳章

以我所知美國人一般都食Tylenol 的。

原文章由 sbaonbdoy 於 08-9-28 21:36 發表
他說美國人頭痛都吃 ASPIRIN~因為它所含的水楊酸會使將血管擴張~使血液流暢... 經證實它還可以防腸癌
ASPIRIN 的唯一缺點是 對有胃病的人有影響(因血管擴張,會使胃潰瘍加劇~) 所以我每次看到普拿疼的廣告就很反感~

水晶宮

原文章由 bowling2004 於 08-9-28 21:45 發表
但係panadol連醫生都會開黎止痛架喎~
如果係咁d醫生咪即係靠害?

查實PANADOL已經係最輕微又最唔傷胃嗰隻止痛葯黎架喇...基本上西葯嗰D野....係咁架喇!等你食咗廿年之後又會有份乜乜葯物研究報告話俾你知咩葯食得多同耐會有問題...到時你同人地講你已經食咗廿年喇喎...都無哂計架喇....D西葯就係咁...

洋房

Tynenol=acetaminophen/paracetamol=Panadol

http://en.wikipedia.org/wiki/Tylenol

洋房

Sorry, should be:

Tylenol=acetaminophen/paracetamol=Panadol

http://en.wikipedia.org/wiki/Tylenol

子爵府

My 99 eat 8 tables almost per day.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係掛 我次次痛都食 死得lu

別墅

哇~唔係咁得人驚呀嘛~我都食唔小架~

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩~我一頭痛就食 ,都係中藥好D

水晶宮

就係因為識左個朋友係做藥物研究,知道左panadol既嚴重副作用,所以,我已經戒左panadol五年多啦!

水晶宮

畀面勳章

咁請問如果你頭痛到爆既時候食乜野止痛?

原文章由 方方媽媽 於 08-9-28 22:50 發表
就係因為識左個朋友係做藥物研究,知道左panadol既嚴重副作用,所以,我已經戒左panadol五年多啦!

水晶宮

頭痛,可以用寶礦力開暖水,1:1.
其他痛,可以食維他命b離加鈣鎂片(要留心,係鈣鎂片,唔係鈣片).
呢兩個方法,都係無副作用.
食維他命仲係有益既添.

原文章由 bowling2004 於 08-9-28 22:53 發表
咁請問如果你頭痛到爆既時候食乜野止痛?

珍珠宮

好媽媽勳章

好似誇左d

男爵府

睇完先識驚
轉貼
先前有一個空姐,因為每次月經來就會疼痛不已,但又礙於工作必須經常性的站立,只好每個月都 ...

我兩個表哥都係肝癌死....
佢地都叫我吾好食咁多.....因為佢哋之前飲完酒
第二日要番工頭痛...咁一定食兩粒....
我e家明點解...佢地會叫我吾好食
[

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

死啦,我一頭痛就食一粒

子爵府

西藥勁在有即時效用, 同時帶比你不知明的副作用....有誰聽過西醫給你藥時會再說明其藥之副作用....CHEMICAL即係CHEMICAL!!

睇完先識驚
轉貼

首頁

尾頁

跳至