在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛有左夠3個月,我本身算係文職,最近公司炒左個同事將一部分的工作俾左我,請番新同事後又話唔會將d工作俾番新同事,我本身有貧血,又暈又勁頭痛,我自問都好勤力由9點不停做到7-8先走,但上司仍然係咁追我嘢,我太攰而有兩日7點走,上司叫我攞返屋企做,我真係好攰好攰了,請問大家有遇過嗎?我可以點做?其實預左放完假佢地會炒我,因為佢地講左好多次話我只係做到9月,叫我努力頂埋佢....

子爵府

如果真係諗住放完產假就唔做
而家你 hea 做佢奈得你乜嘢何?

別墅

引用:剛剛有左夠3個月,我本身算係文職,最近公

原帖由 Joystick26 於 16-03-12 發表
剛剛有左夠3個月,我本身算係文職,最近公司炒左個同事將一部分的工作俾左我,請番新同事後又話唔會將d工作 ...
唔舒服唔好夾硬頂,暈左就慘

別墅

回覆 鳥嘴123 的帖子

怕日子難受,我唔係想hea, 想好來好去,但咁迫法,永遠冇法滿足佢地

別墅

回覆 lumlumcat 的帖子

有幾次我都差d暈,我只想好地地拕B同埋盡一個員工的責任,嚟緊又多個同事離職,但唔會變成點

複式洋房

回覆:Joystick26 的帖子

bb緊要d.照顧左自己先

翡翠宮

如果你工作量真係咁大,同上司講,等佢幫你分擔D,畢竟你依家係有佐bb

男爵府

回覆:如果告知懷孕後工作量因為有人事變動而增加可以點?

BB重要定工作重要,小心可能因太辛苦之後對有影響BB,工作可以轉,但BB唔得,你hea做,佢無符,等生完實炒,唔hea又炒,hea又炒,自己想想

別墅

我同左上司講真係好攰,幫佢撐盡,佢話知,但都要做埋先,我都知BB重要,我7點走佢唔高興我都照走,因為真係攰

wcpcelia    發表於 16-3-14 11:43

大宅

既然佢都冇為你諗,你都唔需要犧牲自己身體去幫佢做嘢囉,孕婦要休息係人之常情,直接拒絕佢得架喇,仲要話明生完之後會炒你,更加唔駛理佢囉

別墅

回覆 Marshmallowmomo 的帖子

上次直接拒絕左,仲暗示佢地係咪歧視我,依家暫時冇嘢,希望快d到9月啦

複式洋房

我都有差唔多經歷
你可以睇醫生
醫生一般開醫生紙俾孕婦都好鬆手

我試過ot 完之後call sick, 睇醫生
醫生話我太攰,俾左兩日假
之後同老細講
老細無再叫我ot
仲日日叫我準時收工

Joystick26    發表於 16-3-28 21:25

侯爵府

你幫佢捱。都要簡值得既人。。呢種老闆。唔值囉。。。

別墅

回覆 lazywife 的帖子

原本都想好來好去,但佢地再迫我接多樣,我就唔拒絕都唔得,依家佢都唔知諗緊咩鬼主意,但暫時冇再迫埋嚟

首頁

尾頁

跳至