自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我10幾年都冇做野,個腦廢廢地禁滯,有過來人比d意見我嗎?

子爵府

好媽媽勳章

引用:我10幾年都冇做野,個腦廢廢地禁滯,有過來

原帖由 janis831 於 16-03-12 發表
只要有恆心,凡事可成真

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實樓主覺得點樣先叫成功?

成人學琴其實同小朋友最大分別就係協調,成人比小朋友要用更長時間先可以做到。

我偏向相信只要夠耐性,無話唔得;但係成人係練琴最大問題就係無耐性

wcpcelia    發表於 16-3-12 20:53

珍珠宮

我響電視見到個退咗休婆婆,佢不只學琴仲學巴黎舞,好成功呀!加油!

333s    發表於 16-3-12 21:44

大宅

引用:其實樓主覺得點樣先叫成功?成人學琴其實同

原帖由 wynnehung 於 16-03-12 發表
其實樓主覺得點樣先叫成功?

成人學琴其實同小朋友最大分別就係協調,成人比小朋友要用更長時間先可以做到 ...
我想學到可以彈琴事奉咩歌都識彈為之成功

大宅

引用:Quote:原帖由 janis831 於 16-03-12 發表我

原帖由 babybaby0802 於 16-03-12 發表
只要有恆心,凡事可成真
多謝鼓勵

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:30幾歲人先黎學琴會不成功嗎?

就係癈癈地先去學,等自己無咁廢

大宅

引用:我響電視見到個退咗休婆婆,佢不只學琴仲學

原帖由 loved 於 16-03-12 發表
我響電視見到個退咗休婆婆,佢不只學琴仲學巴黎舞,好成功呀!加油!
真的

loved    發表於 16-3-12 22:39

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比時間去練習, 個人覺得會學到的...
加油

大宅

首先要比個目標自己,
例如學識彈一首自己鍾意既歌, 或者幾耐考到幾級咁, 有目標好過漫無目的咁學,
有人未學過琴, 想o係婚禮度彈首歌比另一半聽, 用左半年時間, 成功!!
亦有老人家, 學彈琴係為左可以自彈自唱d懷
舊金曲, 亦成功!!
有c9想圓兒時的夢, 用左4年考左8級, 亦可以隨手攞本書就彈, 都成功!!

所以我覺得, 成功與否, 係睇心態多於睇年齡!!
同埋如果你好想做但而家唔去做, 將來可能會後悔

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

吳君如都好大年紀至學琴,唔少明星都係好大年紀至學啦,成唔成功在於自己努唔努力

男爵府

畀面勳章

加油!我陪個女學自己又練下,開彈到兩隻手簡單歌

大宅

我就黎學,不過係自學, 自己去買琴,乜鬼都唔識架, 我覺得唔會唔成功既, 有心唔怕遲,加油, 試吓啦!

琥珀宮

無問題的,加油

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我同你一樣,30幾歲先黎學琴,其實無話成唔成功,學樂器呢家野,肯學肯練就一定得,最緊要有耐性,唔好半途而癈,加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:janis831 的帖子

唔好set 個太高的目標,咩叫成功? 記到位已經好叻; 跟住彈到隻有隻雀仔跌落水,勁啦。 成人學琴會難d,但你又唔係要考級報學校,慢慢嚟,enjoy 下咪好。

子爵府

如何define “成功”?
能夠自娛,容易,唔啱key都O K,有乜所謂?
要夠格演奏,有志者事竟成,付出當然要多。

象牙宮

janis831 發表於 16-3-12 20:24

視你性格, 平時是半途而癈? 堅持?
如3分鈡熱度... 包不成功。
能堅持3年+... 基本上. 穩定。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我都係三十幾歲人,舊年考到八級,活生生的人版,所以無話唔得既。加油

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 wynnehung 於 16-03-12 發表

我想學到可以彈琴事奉咩歌都識彈為之成功
欣賞你有事奉心志只要踏出第一步,加上努力就必成功!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至