自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

我覺得只係計大正方形,但阿女話大細都要

**今日問左老師, 題目講緊大正方形,應該係只計大果個, 但呢條數昨日係同學仔同老師一齊做的,

所以老師今日已將題目改為圖中陰影部份的周界

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你阿女正確, 係要計埋入面果個, 因為呢個圖形係中間空心的.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

阿女啱,大+細

珍珠宮

引用:你阿女正確,+係要計埋入面果個,+因為呢個圖

原帖由 yeesumyin 於 16-03-14 發表
你阿女正確, 係要計埋入面果個, 因為呢個圖形係中間空心的.
同意

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 patpat234 的帖子

阿女啱,大+細

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

大細都要計

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

題目真出得衰
話明正方形中間又冇咗一忽,用有顔色的部分既周界唔可以既?!
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

你女啱

男爵府

回覆:請教數學題周界

我覺得計埋細就唔係叫做正方形

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:我覺得計埋細就唔係叫做正方形

原帖由 stepchobb 於 16-03-14 發表
x2

水晶宮

引用:我覺得計埋細就唔係叫做正方形

原帖由 stepchobb 於 16-03-14 發表
Agree

大宅

字眼上是問大正方形的周界,不是問圖形的周界。我會認爲是28m。

lungsiu    發表於 16-3-15 16:43
一定不收占中學生

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

40 啱呀~~無錯

子爵府

大+細都要,因為係空心

我個寶貝仔係屎撈B

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:題目真出得衰話明正方形中間又冇咗一忽,用

原帖由 fungwongphie 於 16-03-14 發表
題目真出得衰
話明正方形中間又冇咗一忽,用有顔色的部分既周界唔可以既?!
...
同意

總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿女啱

男爵府

回覆:patpat234 的帖子

你女啱, 大加細

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我理解:
題目問大正方型周界,所以只計大。
如果題目問圖型周界,就要計大加細。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我理解:題目問大正方型周界,所以只計大。

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-14 發表
我理解:
題目問大正方型周界,所以只計大。
如果題目問圖型周界,就要計大加細。
yes我都係咁樣諗,呢份係功課,呢條題目係老師同佢地一齊做
係咪要同學校老師反影下

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我女都教完呢部分,明天考試。之前亦有類似的,應該唔計,只要計最出果條。

首頁

尾頁

跳至