時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

317日,在出席長和集團業績記者會時,李嘉誠被問到對激進派人士提出“香港獨立”的看法,李嘉誠直言香港人“有什麼資格獨立?”還斷言沒有香港人會支持這樣的主張。

李嘉誠說:“香港人不會認同(港獨),有什麼資格獨立啊?也不可能。香港人不會喜歡講‘獨立’兩個字,根本脫離現實的。”

講到香港問題時,李嘉誠多次呼籲,不同政見的人都要為香港整體利益為先,不要做傷害香港的事。

李嘉誠表示,自己的祖國一定想香港好,這是無可疑義的。政治也好,經濟也好,今日的香港如果沒有祖國的支持,“如果(中央政府)說讓你自生自滅,你自己去處理,我相信恒生指數最少跌一半。”

此話一出,在旁的兒子即副主席李澤钜隨即示意,圖提醒父親小心一點,但真誠李嘉誠說:“我講真?!”

談及年初的旺角暴亂時,李嘉誠表示,政治人物應該從旺角事件中上了一課,要研究是哪裡出了問題,何以致之?他再三呼籲,“不同派別,不同政治(理念),都沒關係,但對香港傷害的事不要再增加!”因為在很多方面,香港不知不覺落後了,“如果繼續傷害香港,(未來)香港比今日更差,普羅大眾都會受到很大的影響”。

雖然香港“本土思潮”崛起,但李嘉誠仍強調香港自古以來都屬於中國,又笑言“你未來的太太是內蒙古人都說不定......一個國家就是一個國家”。

李嘉誠還數次引用唐朝詩人李賢《黃台瓜辭》的詩句,指香港就像“黃台之瓜”,現時的處境已是“何堪再摘”,擔憂“摘了一次又一次,摘到盡時就什麼也沒有了”。

blackberry    發表於 16-3-18 17:25

侯爵府

回覆:bull2015 的帖子

男爵府

除非中國肯囉!中國給香港獨立的話,送埋大床又點話?哈哈。源頭就在中國那裡,其他講來都多餘。台灣點解獨唔到?咪又是因為中國囉!現在中國一聲話歡迎台灣獨立?你估會點??

男爵府

Redpeople 發表於 16-3-18 13:43
除非中國肯囉!中國給香港獨立的話,送埋大床又點話?哈哈。源頭就在中國那裡,其他講來都多餘。台灣點解獨 ...
點解中國要准許香港獨立?個仔家用又唔俾,間屋管理費又唔夾,突然一日話要將自己間房話要獨立成自己一家,你行入黎唔准有任何干預。點解要肯?

補充內容 (16-3-18 14:29):
你唔准行入黎有任何干預

bull2015    發表於 16-3-18 14:57

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:李嘉誠業績記者會變成政見會:香港有什麼資格獨立

薑始終係愈老愈辣

bull2015    發表於 16-3-18 14:56

男爵府

jonwu 發表於 16-3-18 13:50
點解中國要准許香港獨立?個仔家用又唔俾,間屋管理費又唔夾,突然一日話要將自己間房話要獨立成自己一家, ...
其實應該問點解要俾先?唔好話有冇貢獻?一個家冇事冇幹,都唔會給它散?何況一個國家?所以發夢就算啦,想獨立?除非世界大亂

bull2015    發表於 16-3-18 14:58

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:jonwu 發表於 16-3-18 13:50 點解中

原帖由 Redpeople 於 16-03-18 發表
其實應該問點解要俾先?唔好話有冇貢獻?一個家冇事冇幹,都唔會給它散?何況一個國家?所以發夢就算啦,想 ...
有班癲人成日都發夢獨立,出d獨立宣言,跟手又有班傻嘅和應

bull2015    發表於 16-3-18 14:59

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

bull2015 發表於 16-3-17 20:08
3月17日,在出席長和集團業績記者會時,李嘉誠被問到對激進派人士提出“香港獨立”的看法,李嘉誠直言香港 ...

李嘉誠還數次引用唐朝詩人李賢《黃台瓜辭》的詩句,指香港就像“黃台之瓜”,現時的處境已是“何堪再摘”,擔憂“摘了一次又一次,摘到盡時就什麼也沒有了”。

“黃台之瓜”, 我以為講緊"肉碎就瓜"

"瓜"梗係要摘啦! e.g. 涼瓜....之類
依家香港情況, 係被人攬炒一樣
整碟攬炒肉碎涼瓜, 食完可能會幫香港止瀉呢

chankawa    發表於 16-3-18 15:43
bull2015    發表於 16-3-18 15:00
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Redpeople 發表於 16-3-18 13:43 除

原帖由 jonwu 於 16-03-18 發表
點解中國要准許香港獨立?個仔家用又唔俾,間屋管理費又唔夾,突然一日話要將自己間房話要獨立成自己一家, ...
咁…我咪換鎖囉

男爵府

獨立?獨條命咩?如果香港宣佈獨立,中國唔賣食物食水畀你,中資外資撤離(冇得做大陸生意黎香港把鬼,貪香港真係香啲?就算香港人都唔要港幣換外幣!)樓市即冧。恆指跌一半係保守講法。香港人口走咁三四成都似, 尤其係有錢果啲(有外國護照嘅就,冇外國護照嘅我寧願番鄉下!)

而家果班黃色人中間都有唔少有外國護照,如果香港股樓金融崩潰,治安福利公務變差,有幾多會真係留喺香港共患難?

補充內容 (16-3-18 16:10):
有外國護照嘅就自然走

補充內容 (16-3-18 16:11):
有外國護照嘅自然走

bull2015    發表於 16-3-18 17:47

大宅

Charitymami 發表於 16-3-18 14:24
“黃台之瓜”, 我以為講緊"肉碎就瓜"

"瓜"梗係要摘啦! e.g. 涼瓜....之類

邊個摘瓜?話明黃台之瓜,當然系

黃台+

kee222    發表於 16-3-19 00:08
bull2015    發表於 16-3-18 17:47
chankawa    發表於 16-3-18 16:16
一定不收占中學生

子爵府

好媽媽勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

對「港獨」不用太大反應,台灣搞左咁耐,外勢力出錢出力都搞唔起,大家就知無咩可能,廢青只係翻炒台灣的手法去做,一個劇本處處都用得,事就一定唔成,但都要睇年青一代是否真的支持,係阿爺角度點都唔會比第二個台灣出現,當年無能力阻止成為今天的禍根,今天有能力阻止就不會歷史重演了。香港只會玉石俱焚都不會有第二個台灣。

六安    發表於 16-3-18 22:27
bull2015    發表於 16-3-18 17:49
mother904    發表於 16-3-18 17:15

伯爵府

子爵府

如果香港要組軍, 班有為青年即刻逃回大陸囉...

首頁

尾頁

跳至