自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 16-3-20 12:15
其實5歲仲好紐,仲係男仔梗係會曵D同活躍D,我個仔3歲稍前返K.1係細B,下學期頭—個月就要見校長因為有時坐 ...

我明白…
所以都問緊自己有冇必要咁早迫個仔…
上來問問題,就係想吸收多d人嘅意見同見解…
有時候自己一個人真係好難做到十全十美…
講真自己做父母都未必岩晒…
所以聽多d人地講,俾機會自己再思考下…
扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

F.T@FAMILY 發表於 16-3-19 14:11
阿仔5歲,自細都好百厭,乜都搞一餐,仲唔聽人講,愈叫佢停愈唔停,非常好動…

到依家大左,上年K1時班主 ...

大宅

畀面勳章

kooliestgirl 發表於 16-3-22 17:27
現在仲細,慢慢教la,好食懶非行古惑呢d咁嚴重的指控對一個5歲的小朋友來講太harsh了。

佢寫字唔好,可能小 ...

咁佢無好食懶非…
我唔希望係咁姐…

我認當下我亂左思緒… 唔知點做先可以教好佢… 我同班主任傾下佢問題
扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

畀面勳章

susi1024169 發表於 16-3-22 17:30
d家長安慰你姐,唔通同你講:係呀!我都覺得你個仔好失控?

係嗎?
哈哈… 係我一廂情願

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

F.T@FAMILY 發表於 16-3-22 17:39
係嗎?
哈哈… 係我一廂情願
樓主!我明你呀!我真係明白你呀!

呀仔唔係蠢,有心機去做就一定會做得到!只係佢真係唔唔用個心去做,或者直頭因為要玩而唔想去做!平時就活躍到不得了,冇一秒係停得低,包括頭口手腳!上堂都要不斷郁住,佢仲會同你講,我控制唔到D手腳!

我成日都同D識得既家長講,有咩唔怕直接講,我希望教好自己個仔!

男爵府

引用:Quote:jy0022 發表於 16-3-20 10:26 有冇ch

原帖由 F.T@FAMILY 於 16-03-22 發表
無check過呀,佢唔係過度活躍我都安樂啦,唔敢講資優…
同埋佢比同齡無咁叻架,可能係我地無乜教佢,會學 ...
咁你快啲去排政府啦,佢都5歲,去私家醫生度拎封信寫明有呢啲問題,跟住打去附近嘅兒童體能發展及智力評估中心(醫生會教架你啦),好快會約到期見姑娘,見完之後再排期見心理學家(約半年至大半年)。
另外有啲人會打去健康院先再轉介,兩樣都得。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:好唔開心阿仔俾外籍老師投訴,我應該點教佢?

我仔係非典型自閉(即所謂阿氏保加,自閉+高功能),過度活躍。
兩者主要:自閉(典型就易知丫,拒絕社交強迫行為唔望人固執果d)(非典型即中唔晒,我仔表面非常正常,唔知仲讚佢乖tim ,但在了解同伴感受、睇眉頭眼額方面就零旦!明知乞人憎都要做。令同輩關係好差。
過動:ADHD其實係兩樣野:專注力失調、過度活躍。有人一樣強d一樣少d有人兩樣齊。醫生形容好好:合腦無左個yes/no掣,佢識分是非架不過忍唔住,做事唔經大腦就衝左(例如畫牆,你事後問佢佢會俾一千個model answer一千個承諾,但下次又係咁)

樓主,齋睇係有d似。有錢排私家無錢排政府,個個都係咁。唔係串你,我都係睇政府,我又唔係發左。就係因為我知資源短缺我更鼓勵你早排。我仔日日返學都係挑戰,我完全了解。要知道小朋友+一堆小朋友,vs小朋友+一堆大人,完全係兩回事。以小朋友利益為出發點,同老師了解多d,下次見醫生/評估至可帶出問題。否則你講屋企無料到果d,轉頭返學又收投訴,你都心痛啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

順帶一提,我仔5歲做政府IQ test,得分125,未到資優但絕對係聰明仔。要養大佢真係日日鬥智鬥力。唔易架!雙倍付出雙倍回報,應幫就幫,我對佢仍然充滿期望架

子爵府

引用:Quote:原帖由 F.T@FAMILY 於 16-03-19 發表

原帖由 溋溋 於 16-03-19 發表
玩電話呢個要企硬啲,迫老公配合你

試下跟佢解釋食飯時玩電話好無家教,睇下佢反應
外國老師comment 活躍唔守規矩學生多用energetic/restless,even lack of discipline。

好少用rude, 我會覺得好羞,因為唔止話細路冇禮貌,實質等於鬧人冇家教。

公爵府

引用:Quote:原帖由 jy0022 於 16-03-20 發表有冇

原帖由 susi1024169 於 16-03-22 發表
咁細個,check都唔準,加上邊有咁多資優
如果自閉、過動果啲,最好6歲前check

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

男爵府

食得好勳章

回覆:好唔開心阿仔俾外籍老師投訴,我應該點教佢

我仔今年k1,都係日日返學比老師投訴,上任何興趣班都比同學仔1,老師投訴攪攪陣,我嘅心情同你1樣,勁唔開心,我仔而家讀緊happy school, net teacher, 紀律相比傳統學校1定無甘嚴,其實我係味應該傳去傳統學校呢?我都已經排左政府,等到2018先見醫生

王國長老

引用:我仔今年k1,都係日日返學比老師投訴,上任

原帖由 nicole323 於 16-03-22 發表
我仔今年k1,都係日日返學比老師投訴,上任何興趣班都比同學仔1,老師投訴攪攪陣,我嘅心情同你1樣,勁唔開 ...
同幼稚園老師傾下。果時問我仔老師係咪應該搵傳夾佢,老師話:佢唔係要果d。佢需要人提同需要耐性,我寧願揀活動等佢間中醒下神。

男爵府

可能佢唔鐘意上phonics班,所以先唔聽話,又可能同老師唔夾。

可以試下轉讀其他英文班,又或者cut咗去。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 溋溋 的帖子

阿仔阿女都係, 成日俾C6家人和老師投訴.

禁止訪問

男爵府

介紹你睇一本書,Raising Cain. Typical 男仔既特質. 我地反而要比佢地更多的愛同包容. 男女真係大不同. 呢本書幫到你!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

F.T@FAMILY 發表於 16-3-19 14:11
阿仔5歲,自細都好百厭,乜都搞一餐,仲唔聽人講,愈叫佢停愈唔停,非常好動…

到依家大左,上年K1時班主 ...
平常心喇,小朋友條路重有好長遠行,小問題已另你甘,你点可以做樣本呢?

男爵府

回覆 F.T@FAMILY 的帖子

慢慢教……可能大個d會定性d,會好d呢!

侯爵府

回覆:好唔開心阿仔俾外籍老師投訴,我應該點教佢

之前睇文章,吃太多糖份都會咁
可能留意番

男爵府

回覆 dazzlelulu 的帖子

Yes!……我都覺得老師寫d評語寫得好直接,有d不禮貌。

首頁

尾頁

跳至