烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

買了包乾蕃茄,每條有一隻手指長。本想用來炒意粉,像外面餐廳那樣。今晚試了,先用油略為煎了煎,然後放落意粉一齊煮(有其他配料如帶子),但煮起的乾蕃茄好硬及好咸,不像外面吃到的好味。究竟要點處理及煮這些乾蕃茄?

大宅

回覆:Dried tomato 點用?

有無西餐達人識呀?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你D乾蕃茄係乾嘅定浸喺油入面架?兩種處理上有唔同喎,
乾嘅如果你煮時係唔諗住放入液體入面煮軟的話,
煮之前要用暖水浸軟先,之後切細再煮。
如果係浸喺油入面就可以即煮即用。你係點煮個意粉架?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:你D乾蕃茄係乾嘅定浸喺油入面架?兩種處理

原帖由 rose-mag 於 16-03-21 發表
煮 ...
謝謝你的回覆,係乾的,不是油浸。原來要先浸軟,是否浸到好軟,然後切細塊?

大宅

引用:你D乾蕃茄係乾嘅定浸喺油入面架?兩種處理

原帖由 rose-mag 於 16-03-21 發表
煮 ...
請問你有無相關食譜?

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

HinBB0624 發表於 16-3-21 14:56
請問你有無相關食譜?

而家開工,今晚揾俾你,整意粉,沙律同pizza都得。

水晶宮

can use to make salad

男爵府

係意大利都買咗一大包 我加蒜片 茄膏 車厘茄 同海鮮用黎炒意粉 要用䁔水浸軟同洗走啲鹽 唔係好咸的

珍珠宮

2018復活節勳章

學野

My Egg Egg Egg Egg Easter House

大宅

引用:can+use+to+make+salad

原帖由 avbee 於 16-03-22 發表
can use to make salad
點make 呀?

大宅

引用:係意大利都買咗一大包+我加蒜片+茄膏+車厘

原帖由 xsyu 於 16-03-22 發表
係意大利都買咗一大包 我加蒜片 茄膏 車厘茄 同海鮮用黎炒意粉 要用䁔水浸軟同洗走啲鹽 唔係好咸的

...
可唔可以具體d,講下點煮?用什麼食材同份量?謝謝啊!

王國長老

HinBB0624 發表於 16-3-20 22:56
請問你有無相關食譜?
整意粉好簡單:
材料有蕃茄乾、洋蔥、蒜頭、洋蔥、菠菜葉、意大利粉/麵、芝士碎

蕃茄乾浸軟後切細,蒜頭切碎,洋蔥切細粒,落少少橄欖油落平底鑊度,同時煲水加少少油同鹽煮意大利粉/麵,鑊加入蒜頭同洋蔥爆香先,灑鹽及黑胡椒粉,再加入蕃茄乾,落菠菜葉炒到熟(會變色縮水),撈起意大利粉放入平底鑊中,炒勻,灑上芝士碎拌勻,上碟。

唔加芝士碎都得,加D蕃茜或羅勒都夾味嘅。

蝴蝶粉沙律

材料有蝴蝶粉,松子(可以唔用或改用其他堅果如合桃),蕃茄乾,羅勒葉,橄欖油,蒜頭,鹽,黑胡椒

蝴蝶粉煮熟撈起隔去水份放涼,松子烘香,蕃茄乾切細,羅勒只要葉,將以上材料放入蝴蝶粉撈勻,加橄欖油,蒜蓉,鹽同黑胡椒拌勻就食得,材料可跟喜好改動。

大宅

引用:Quote:HinBB0624+發表於+16-3-20+22:56+請

原帖由 rose-mag 於 16-03-22 發表
整意粉好簡單:
材料有蕃茄乾、洋蔥、蒜頭、洋蔥、菠菜葉、意大利粉/麵、芝士碎
謝謝你的食譜啊!意粉無汁會唔會唔夠味?

王國長老

HinBB0624 發表於 16-3-23 19:51
謝謝你的食譜啊!意粉無汁會唔會唔夠味?
蕃茄乾、蒜頭、芝士碎都有味,仲有鹽同胡椒,唔會無味,意粉唔一定要好多汁,有人加cream、牛油、牛奶、蕃茄醬、青醬。。。都係可以架,睇你自己口味去變化,你試多幾樣睇下自己鍾意邊種。真係覺得乾,留番少少煮意粉嘅水,加D落去煮意粉就可以,地中海食法係加西芹、紅黃椒、磨菇等,少少雞湯或白酒,上碟再灑少少羊奶芝士,我覺得都好食。當然仲有我好鍾意嘅蜆肉意粉,諗起都想煮嚟食,加D蕃茜或羅勒。。。

首頁

尾頁

跳至