親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

Hi, 第1次去台灣...我想請問如果有4個大人3個小朋友去台中4 天, 自駕遊好啲定包車好啲? 台中難唔難楂? GPS 係咪好清晰?謝 

大宅

引用:Hi,+第1次去台灣...我想請問如果有4個大人3

原帖由 Evilo 於 16-03-22 發表
Hi, 第1次去台灣...我想請問如果有4個大人3個小朋友去台中4 天, 自駕遊好啲定包車好啲? 台中難唔難楂? GPS ...
包車 方便d

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Evilo+於+16-03-22+發表Hi,+

原帖由 missblythe 於 16-03-22 發表
包車 方便d
包車係咪有限時間?

大宅

引用:Quote:原帖由+missblythe+於+16-03-22+發表

原帖由 Evilo 於 16-03-22 發表
包車係咪有限時間?
你可以同司機傾既 一日租8-10 個鐘

男爵府

回覆:台中包車定自駕好啲?

請問包車or租車價錢相差多嗎?另外,自駕保險通常點買?

伯爵府

引用:請問包車or租車價錢相差多嗎?另外,自駕保

原帖由 ececbaby 於 16-03-22 發表
請問包車or租車價錢相差多嗎?另外,自駕保險通常點買?
我無格價,揀了avis tw,因為版面好睇啲,但多人推介格上。我暑假去,Book了3日4小時,kiv 2000cc好似巳包全保,Gps要加幾佰台幣,共约8800。兩年前去過台中包車,都要呢個價,所以自駕試下,弹性大啲。

wcpcelia    發表於 16-3-23 15:51

男爵府

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+16-03-22+發表請

原帖由 hennyyoyo 於 16-03-22 發表
我無格價,揀了avis tw,因為版面好睇啲,但多人推介格上。我暑假去,Book了3日4小時,kiv 2000cc好似巳包全保, ...
Thx

王國會長

王國會長

Evilo 發表於 16-3-22 13:41
Hi, 第1次去台灣...我想請問如果有4個大人3個小朋友去台中4 天, 自駕遊好啲定包車好啲? 台中難唔難楂? GPS ...

我暑假去宜籣, 本來都諗自駕定包車, 最后都係決定包車

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你有冇香港駕開車, 台灣係左軚同埋啲人真係唔太禮讓, 台中市中心好塞車

租車就靈活性大啲, 包車就限制多啲, 睇你自己like啦

伯爵府

瑩瑩老豆 發表於 16-3-23 00:10
我暑假去宜籣, 本來都諗自駕定包車, 最后都係決定包車
請問點解最後都係決定包車既?

王國會長

王國會長

Evilo 發表於 16-3-23 14:26
請問點解最後都係決定包車既?

包車好處:
呼之則來, 揮之則去, 唔駛搵地方泊車
司機識路, 唔駛自己認路.
司機可做埋導遊/介紹下景點(希望)
唔好處:
較貴 (5000 8小時, 超時500)

自駕好處:
較平 (日租 3500), 但未計保險, 泊車, 油費等
彈性大d, 不用約時間
唔好處:
要自己搵路, 搵地方泊車, 會浪費時間, 宜籣較鄉下有唔少小路甚至冇乜街燈.
可能玩得累唔想揸
要去借/邏車
台灣左鈦要適應, 台灣人揸車也較不禮讓
最重要如果架車有問題, 可能嚴重影響行程

我地兩家人要9人車, 我冇揸開車, 另一家人有車, 所以如果要自駕就會另一家人揸, 佢地話冇問題, 但自己唔想找人家當司機, 他們也傾向包車, 所以最好都係包車.

首頁

尾頁

跳至