美容扮靚

跳至

首頁
12345...42

尾頁

大宅

我的礦物粉分享

用了礦物粉也有一段日子,越來越迷,越買越多,實在太喜歡礦物粉的輕透自然妝感,上妝超快,有一定的遮瑕力又有基本防曬功能,搽完防曬或面霜就可上粉(上咩粉底都要等個BASE吸收咗先上粉底先唔易浮粉),啱晒平日揍仔女返放學同趕時間用 ,夏天冬天都KEEP到成日不變暗 (我自己無變暗,視乎個人膚質同有無揀啱色)。。。。仲有礦物粉其實幾抵玩,因為粉質的礦物粉可以KEEP到2-3年 。。。。

用耐咗礦物粉,而且RESEARCH咗好多資料,初初會見到 MINERAL FOUNDATION就會想買,但睇得外國的 NATURAL MAKEUP BLOGGER多,現在就會揀成份簡單又好用的買 (佢地話成份只有 mica / zinc oxide / titanium dioxide / iron oxides 先算係100% MINERAL),雖然無話成份多於呢4種嗰D唔好,只是個人喜好 LESS IS BETTER ,現在手上有 BareMinerals / EverydayMinerals / JaneIredale / OnlyMinerals (附圖)

(1) Baremineral (忘記了價錢)粉質其實係當中算粗,可能佢遮瑕力都幾高,所以加咗D粗質的物料,先可以做到咁GE遮瑕效果,不過太乾,尤其係REMEDY 。。。。而且成份不算太100% mineral,出來妝效只算普通不夠細緻同滑,但佢夠控油,好適合油膚人仕,所以唔係咁啱我,故不會回購

(2) EDM (約$100 夏天我用 SEMI-MATTE / 冬天用 JOBABA)呢個牌子有人讚好亦有人劣評,雖然好多人話好快變暗,但我就無暗,因為我會揀比自己膚色淺一度的,即使變暗都唔會太難看,但係持妝力就真係唔及 OM 同 JI ,要補妝先KEEP到成日,但我仍然起歡它,因為成份合乎100% mineral的要求,而且當個妝溶合時,個妝最靚係佢,所以如果只出半日街,仲要係中午出夜晚6-7點返的話,我先會用佢,因為我懶唔帶任何嘢出街補妝,會繼續回購

(3) JI ($約350連盒)外國優質品牌,品質當然有保証,在香港易買而且粉餅確實十分方便,亦無咁飛粉,雖然成份也不算100% MINERAL,出來妝效很滑很美。。。。不過如果皮膚較白如我, 即使用BISQUE或IVORY色,其實都不夠白,出來妝感都會係自然膚色也可以接受(BISQUE對我來說亦有少少偏紅,我自己喜愛白少少的妝感)。。。。。如未發現OM前都會回購JI,但OM較合我,所以不會回購JI

(4) OnlyMinerals 我買咗2款,Classic (多色,有MATTE 同 SHINE 兩款 3800円)同Premium (2色ONLY 6000円包掃),C合乎 100% mineral 要求,而Pr則多了金粉及鑽石粉,令出到來的妝有多D的光澤感,如不喜歡閃粉多的可以揀Classic 。。。。。呢個日本品牌一用真的愛上,合乎我所有要求,成份簡單、遮瑕高妝效美麗而有光澤、啱我較白皮膚(其實喜愛日本膚色系的應該會適合,外國的其實係有少少偏黃)、完全唔駛補妝可以KEEP到成日完全不變暗。。。。。我自己喜愛Pr多D,冬天最乾時用佢都貼,因為佢本身話有保濕成份,試過掃C係眼肚位會淨粉(當然我快有打保濕底),仲有佢粉盒係用弾性網,故不易飛粉極之方便,仲有佢個掃一定要買埋,好正。。。。。。但係就要搵代購買同係日本買,我自己係樂天買。。。。呢個我 200% 會回購

。。。。仲買咗 HONEYPIE,LILYLOLO,2個都係英國牌子,外國評價不錯,三月尾到貨,到時又可以試新嘢了

good_pig    發表於 17-11-27 23:54

大宅

回覆:宅靚靚:礦物粉分享

成份表一

大宅

成份表 二

大宅

成份表二

水晶宮

OM會唔會好乾?佢完全冇列出保濕成份

大宅

引用:OM會唔會好乾?佢完全冇列出保濕成份

原帖由 Elenalan 於 16-03-22 發表
OM會唔會好乾?佢完全冇列出保濕成份
OM 不乾......不過premium 系較Classic 系保濕少少

男爵府

我都研究緊礦物粉. 用過 BM.
用左礦物粉一排 我皮膚好左. 雖然屋企仲有粉底存貨, 但我都心思思想轉晒用礦物粉.
頭先研究緊 jane iredale d 色, 頭都大埋...

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-03-22 發表OM

原帖由 KayleeZ 於 16-03-22 發表
OM 不乾......不過premium 系較Classic 系保濕少少
我用過BM超乾,LM普通乾,得JI對我黎講夠補濕唔會有粉痕……

水晶宮

引用:我都研究緊礦物粉. 用過 BM. 用左礦物粉一

原帖由 T_123 於 16-03-22 發表
用左礦物粉一排 我皮膚好左. 雖然屋企仲有粉底存貨, 但我都心思思 ...
JI真係要試色,佢d色上面可能唔同度數,e.g.淺一度但可能會仲深左,只睇實物都未必match到。佢歐美系有完整pink tone shades, 好啱我呢d少有pink tone嘅人,但佢嘅warm tone又可能對hk人太黄,neutral tone又未必自然。

大宅

引用:+我都研究緊礦物粉.+用過+BM.+用左礦物粉一

用左礦物粉一排 我皮膚好左. 雖然屋企仲有粉底存貨, 但我都心思思 ...
JI 同 OM 都好好用 其實礦物化妝對皮膚負擔無咁大,日日用佢都OK唔怕太傷皮膚,我之前用coushion 會易起暗粒,之後改礦物粉就無起,唔知關唔關事

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有冇人用過ALIMA Pure? 價格唔貴,心思思。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 T_123 於 16-03-22 發表我都

JI 同 OM 都好好用 其實礦物化妝對皮膚負擔無咁大,日日用佢都OK唔怕太傷皮膚,我之前用coushion 會 ...
cushion/ bb cream絕大部份都有礦物油塞毛孔

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-22 16:42
JI真係要試色,佢d色上面可能唔同度數,e.g.淺一度但可能會仲深左,只睇實物都未必match到。佢歐美系有完整 ...
嘩, 實在太複雜!

男爵府

KayleeZ 發表於 16-3-22 16:44
JI 同 OM 都好好用 其實礦物化妝對皮膚負擔無咁大,日日用佢都OK唔怕太傷皮膚,我之前用coushion 會 ...
可能關事啦. 我好易生暗粒, 懷疑係 粉底太焗, 或者 我卸妝乳化得唔好.
轉左礦物粉之後明顯好左.
想請問你, 聽講話 用礦物粉的話,用普通洗面都洗到. 你有無特別做卸妝步驟先再洗面?
定就咁用洗面產品?
thanks.

大宅

引用:+我都研究緊礦物粉.+用過+BM.+用左礦物粉一

可以參考網上的swatch ,我平時買粉底胭脂唇膏都睇完swatch先決定

男爵府

KayleeZ 發表於 16-3-22 17:02
可以參考網上的swatch ,我平時買粉底胭脂唇膏都睇完swatch先決定
thanks!!

大宅

引用:Quote:原帖由+KayleeZ+於+16-03-22+發表JI+

原帖由 Elenalan 於 16-03-22 發表
cushion/ bb cream絕大部份都有礦物油塞毛孔
其實已少用cushion bb嗰d,最激氣係2月最亁時諗住最用cushion 應該最唔浮,點之上完極浮.......要即刻卸左佢重新化過,決定唔再用cushion送俾人算......之後用om 居然無浮,所以先keep住用

大宅

om邊到有得買?

大宅

om邊到有得買?x2

好想試下! 多謝jm推介先識多個牌子

大宅

引用:我的礦物粉分享用了礦物粉也有一段日子,越

我的礦物粉分享

用了礦物粉也有一段日子,越來越迷,越買越多,實在太喜歡礦物粉的輕透自然妝感,上妝超快 ...
多謝分享!
我偏油,咁bm係咪啱我?
另外,om係日本邊度可以買到?

首頁
12345...42

尾頁

跳至