母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

阿b 初出世幾日半埋身半補奶粉,而家慢慢唔肯埋身餵,一路喊一路推開,塞個乳頭入口都唔啜,係咪以後都唔肯再埋身㗎la?
轉全泵會唔會唔夠奶出?

別墅

回覆:請教 埋身餵奶

我都有咁既情況依家都係全泵

大宅

回覆:請教 埋身餵奶

好多初生埋身不成功,因為口太細又唔夠力,全泵都可以增奶量,我個時堅持三個鐘一次,宜家每日夠食仲可做一至兩包冰奶,my bb滿 兩個月前就肯全埋身,但我之前
用chu chu 母乳咀,keep住難啜度。

子爵府

2018復活節勳章

引用:好多初生埋身不成功,因為口太細又唔夠力,

原帖由 xxxyyyzzz 於 16-03-25 發表
好多初生埋身不成功,因為口太細又唔夠力,全泵都可以增奶量,我個時堅持三個鐘一次,宜家每日夠食仲可做一 ...
Thx, 想請問吓泵奶有冇辦法泵多啲出黎,有冇話要2邊一齊泵定係左右交替咁泵,我而家每邊泵10分鐘一共只係泵到50ml 左右,唔夠阿b食

別墅

引用:好多初生埋身不成功,因為口太細又唔夠力,

好多初生埋身不成功,因為口太細又唔夠力,全泵都可以增奶量,我個時堅持三個鐘一次,宜家每日夠食仲可做一 ...
前排帶bb睇醫生話唔好用母乳咀,話會啜到好多風佢會食到肚仔唔舒服....
我都係用少少武力塞個頭仔埋黎佢先肯食,平日埋身第一下佢都會推開我,次次都要同佢糾纏兩三分鐘先肯食

大宅

引用:Quote:原帖由 xxxyyyzzz 於 16-03-25 發表

原帖由 lafield 於 16-03-25 發表
Thx, 想請問吓泵奶有冇辦法泵多啲出黎,有冇話要2邊一齊泵定係左右交替咁泵,我而家每邊泵10分鐘一共只係泵 ...
我是兩邊一齊泵,十分鐘,因為我十分鐘左右就冇乜。但最尾兩分鐘,我會加埋用手揸,揸到冇至停。因為泵/揸到冇,身體以為唔夠奶,所以會慢慢造多d奶。仲有,每次泵奶都要飲一大杯水,冇水冇奶。

大宅

引用:Quote:原帖由 xxxyyyzzz 於 16-03-25 發表

原帖由 lym718 於 16-03-25 發表
前排帶bb睇醫生話唔好用母乳咀,話會啜到好多風佢會食到肚仔唔舒服....
我都係用少少武力塞個頭仔埋黎佢先 ...
我一開頭都係半奶半粉,但久而久之,就做到全埋身兼有多。持之以恆!

大宅

原帖由 lym718 於 16-03-25 發表
我都係用少少武力塞個頭仔埋黎佢先 ...
係架,我個女第一個月,都是迫至肯埋身,因為佢地食得辛苦又唔夠食,所以好抗拒。大d就會好d...

至於母乳咀,各有說法,我覺得ok.

子爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由+lafield+於+16-03-25+發表Thx

我是兩邊一齊泵,十分鐘,因為我十分鐘左右就冇乜。但最尾兩分鐘,我會加埋用手揸,揸到冇至停。因為泵/揸 ...
Thanks, 等我又試吓呢個方法,咁你bb 由奶樽轉返埋身有冇扭計?我驚佢慣左奶樽唔肯再埋身 佢肚餓寧願喊爆都唔肯埋身

大宅

原帖由 lafield 於 16-03-26 發表
Thanks, 等我又試吓呢個方法,咁你bb 由奶樽轉返埋身有冇扭計?我驚佢慣左奶樽唔肯再埋身 佢肚餓 ...
我很幸運,轉全埋身順利,可能因為有一段時間bb食一邊+樽餵。

別墅

引用:Quote:原帖由+lafield+於+16-03-25+發表Thx

我是兩邊一齊泵,十分鐘,因為我十分鐘左右就冇乜。但最尾兩分鐘,我會加埋用手揸,揸到冇至停。因為泵/揸 ...
唔好意思,我想問泵之前幾耐要飲定水?

大宅

原帖由 vickywaiwai 於 16-03-30 發表
唔好意思,我想問泵之前幾耐要飲定水?
我冇特別研究,只是習慣性咁做,有水做奶,唔係今餐就下餐。

別墅

引用:Quote:原帖由+vickywaiwai+於+16-03-30+發

原帖由 xxxyyyzzz 於 16-03-30 發表
我冇特別研究,只是習慣性咁做,有水做奶,唔係今餐就下餐。
明白明白,謝謝。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊