烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

除咗買返嚟李x記嗰啲滷水之外,有冇人有啲好正概家傳滷水食譜啊?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔知算唔算正宗,我係用八角,香葉,草果,桂皮,薑,葱,丁香,冰糖,生抽,老抽,胡椒,水同少少花雕同玫瑰露。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:唔知算唔算正宗,我係用八角,香葉,草果,

原帖由 rose-mag 於 16-03-25 發表
唔知算唔算正宗,我係用八角,香葉,草果,桂皮,薑,葱,丁香,冰糖,生抽,老抽,胡椒,水同少少花雕同玫 ...
請問你生抽老抽同水嘅份量係幾多啊?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TakMei 發表於 16-3-25 11:32
請問你生抽老抽同水嘅份量係幾多啊?

睇你滷幾多嘢,我多數係三四湯匙生抽兩匙老抽加半煲至2/3煲水,加少少魚露吊下味可以落少d生抽。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:Quote:TakMei+發表於+16-3-25+11:32+請問你

原帖由 rose-mag 於 16-03-25 發表
睇你滷幾多嘢,我多數係三四湯匙生抽兩匙老抽加半煲至2/3煲水,加少少魚露吊下味可以落少d生抽。
...
Thank you 板主

象牙宮

TakMei 發表於 16-3-25 10:49
除咗買返嚟李x記嗰啲滷水之外,有冇人有啲好正概家傳滷水食譜啊?

...
生抽, 老抽, 糖.... 自己加。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

Thank you !

首頁

尾頁

跳至