自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

話說我有個朋友佢個仔同我小朋友同年, 同年級但唔同小學, 佢地學校數學科係教快出面學校半年, 我地每個月大概見3~4次, 每次佢父母都有意無意話自己個仔數學學到乜野, 跟住就會就問我小朋友 d數學問題, 但我果個都未學到, 緊係唔識答啦, 佢就會再三強調話, 係喎你地都未教! 連佢個仔都會加把口話,乜你咁渣架, 咁都唔識, 攪到我小朋友覺得自己好蠢咁, 之後我都會同佢解釋返, 唔緊要我地都未學, 我地係按正常課程學習, 唔識係正常, 但佢始終會唔開心, 攪到我每次一聽到佢兩公婆又想問我仔問題時, 我都會打斷佢地話題, 或者即同我小朋友講第二樣野, 雖然咁好似無禮貌,但我唔想自己果個唔開心

男爵府

欲速則不達!教得快唔等於吸收得好,基本工重要點

侯爵府

回覆:學校課程教快半年, 係咪代表佢地小朋友特別叻d?

佢地自我感覺良好都無計,我會選擇少見

大宅

回覆:學校課程教快半年, 係咪代表佢地小朋友特別叻d

我會避開仔女同呢啲朋友gathering. 小朋友都有自尊心, 無謂因為呢啲無聊野而令自己仔女唔開心.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

就係呢d心理害死d細路,搞到越深越好,幼稚園讀小學既野,小學讀中學既野

男爵府

少d見

珍珠宮

有時未必係教得快,可能次序唔同。
好似我小朋友P.2學緊紙幣、橡形圖…
朋友就話佢地未學,學緊我地未學既公里、米…

你可以直接話俾自己小朋友知,間間學校課程唔同,識先唔代表叻啲,成績亦唔代表主宰一切。
我係你會教埋佢,每個人有唔同性格,有時一笑置之無須介懷。
依家當反面教材,俾佢知做人唔謙虛鍾意同人比較,會令人唔開心,唔好學你朋友。
亦可欣賞你小朋友大方,唔會取笑別人…

bigeyecat    發表於 16-3-26 10:37

男爵府

數學科太深唔係好事.
數學冇得谷, 明唔明個CONCEPT好緊要.

子爵府

踩低別人 抬高自己既「朋友」
如果係我會疏遠

大宅

環保接龍勳章

引用:有時未必係教得快,可能次序唔同。好似我小

原帖由 MrsSingSing 於 16-03-26 發表
有時未必係教得快,可能次序唔同。
好似我小朋友P.2學緊紙幣、橡形圖…
朋友就話佢地未學,學緊我地未學既 ...
佢地用書係用快左出面半年, 一升上一年級, 佢地就即用1上b, 所以佢地真係覺得自己果個好威威, 但其實佢仔成績只係痳痳, 佢仔自己講都係60分左右, 但佢地仍然覺得係叻 d

大宅

環保接龍勳章

引用:我會避開仔女同呢啲朋友gathering. 小朋友

原帖由 sukiwong0511 於 16-03-26 發表
我會避開仔女同呢啲朋友gathering. 小朋友都有自尊心, 無謂因為呢啲無聊野而令自己仔女唔開心.

...
因為某些原因係會見面, 加上仲有其他 family, 不過只有我果個同佢個仔同年級

大宅

環保接龍勳章

其實我想請教你地, 再有呢 d情況出現, 我可以點同佢兩公婆講, 唔好再問我小朋友問題啦, 你問佢都唔識架啦,點樣可以直接得嚟又唔會攪到大家唔 happy呢, 因為我驚我會有一次忍不住爆佢地到發脾四,因為某 d原因我地一定會見面, 講真佢地只係呢樣野乞人憎, 其他時間大家都會相處融洽既

子爵府

教得快唔代表教得深,亦唔代表啲學生係特別叻,尤其數學科,最緊要通。好多數理表面都好簡單,但邏輯推理能力人人有別,呢個先可以定高低。

你直頭唔駛理,佢講由得佢講,淨係講跟學校程度無意見無所謂,同小朋友解釋下,等佢唔駛唔開心。

珍珠宮

既然佢都唔俾面你同唔理小朋友感受,你咪直接講俾對方知,自己小朋友冇教快一年,點問都唔會答到咀,叫佢記得下次唔洗再問喇!

水晶宮

BK Milk勳章

吾好成日見

大宅

回覆:MEOWKLP 的帖子

依d重算係朋友?Hi bye 算啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢d 人絕交都冇所謂啦!

伯爵府

BK Milk勳章

既然佢都無俾面你,你都唔使俾面佢。
不如你直接講:你個仔教快一年都係得6十幾分。但我個仔教得慢有8十幾分。咁我零願學校教慢啲,我個仔成績好啲,理解得深入啲喇。
你地話係唔係呀?仲要係自己個仔面前講幫佢增加返啲自信心添。

侯爵府

畀面勳章

引用:既然佢都無俾面你,你都唔使俾面佢。不如你

原帖由 lovelycats1 於 16-03-26 發表
既然佢都無俾面你,你都唔使俾面佢。
不如你直接講:你個仔教快一年都係得6十幾分。但我個仔教得慢有 ...

水晶宮

引用:Quote:原帖由 MrsSingSing 於 16-03-26 發

原帖由 MEOWKLP 於 16-03-26 發表
佢地用書係用快左出面半年, 一升上一年級, 佢地就即用1上b, 所以佢地真係覺得自己果個好威威, 但其實佢 ...
有d自以為是的父母, 個細路亦會變得牙牙擦擦克人憎。你唔需要太介懐, 亦要輔導小朋友智慧, 一個人的智慧不是答果一條半條數學題, 而是在於一個人的思維、視野及氣度。果對家長及佢個你正正是一個反面教材

首頁

尾頁

跳至