母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

半夜 pump milk very noisy ga wor... I am using Medela mini electric (single).
And also, how can 一邊 pump, 一邊喂? Feeding already used all my hands already...
My bb is 2 weeks old and I can only pump 1.5 oz (for both side at a time) at most. :-(

大宅

我不太明白以下媽媽的經驗, 有誰可幫忙解答 :
1) 返工>>全奶粉, 見到我>>先人奶,後奶粉 -
- 一日只有夜晚先埋身食人奶, 如日頭在公司不能泵奶, 是否好容易會無奶 (斷奶) ?

2) 如只在lunch泵奶, 即每日只能泵2-3 次, 如果又不能埋身餵, 是否好容易會無奶 (斷奶) ?

複式洋房

我都想知點樣可以一邊餵邊泵?

複式洋房

想問一下, 泵完奶後要等幾耐才可恢復足夠的奶量。而家我最叻都只係一次兩邊加埋有50ml, 之後個胸軟哂, 一直等到個胸硬返才敢餵阿b, 不過都等左幾個鐘頭...

大宅

原文章由 yaupuiwan 於 08-2-20 09:35 發表
想問一下, 泵完奶後要等幾耐才可恢復足夠的奶量。而家我最叻都只係一次兩邊加埋有50ml, 之後個胸軟哂, 一直等到個胸硬返才敢餵阿b, 不過都等左幾個鐘頭... ...

我曾經問過婦科醫生,佢話大約等個幾兩個鐘就可以,至於個胸硬係因為谷奶,佢話唔好吓吓都等到谷奶,咁樣會話比身體聽你唔需要咁多奶,所以唔一定要等到個胸硬先可以餵阿b嫁,我試過個胸冇硬,但阿b都食得飽!(因為佢都等咗4個鐘頭之後先喊):-P

複式洋房

Thank you very much. 咁都無咁恢心!

別墅

點樣可以令情緒好D??
我D情緒好唔穩定, BB就黎一個月, 我有幾日唔駛補奶都夠佢食, 但呢2日我唔補俾佢佢唔肯訓, 我又谷都唔谷...
我都係次次都係擠得1OZ...
我已經係咁俾佢啜, 有時啜個幾2個鐘結果都係要補奶粉...
同埋我想問, 一D都唔谷係咪都應該照泵?
但根本儲唔夠BB食一餐

情緒影響係咪真係咁大?

複式洋房

我bb就黎2個月大,依家佢食150ml,但係我人奶只得60ml.我就+90ml奶粉,我想多d人奶,唔洗+奶粉,唔知有什麼方法呢?

別墅

引用:Luzern:點解你覺得BB唔夠食呀?+點解你覺得

原帖由 chingchingmom 於 04-07-30 發表
Luzern:

點解你覺得BB唔夠食呀? 點解你覺得自己唔夠奶呀?
請問各位會買什麼魚煲湯,我預產期為一月,可否早些飲通草這些增奶湯水?

大宅

NenNen 發表於 07-10-19 06:24
半夜 pump milk very noisy ga wor... I am using Medela mini electric (single).
And also, how can 一 ...
mini唔係一個好泵, 唔清, 又noisy, 我女五星期大一開始我用mini泵, 半夜都泵, 之後發現一定要用埋手擠先會多嗰少少奶, 另外, 兩星期嚟講, 1.5oz係唔錯的數字, 會越來越多, 但真係點都唔夠埋身咁上奶~
我會suggest你唔好用mini~

別墅

回覆 Luzern 的帖子

加油AR

禁止訪問

引用:唔夠奶,+好想放棄餵人奶,+真係好唔開心!+bb

大宅

引用:唔夠奶,+好想放棄餵人奶,+真係好唔開心!+bb

原帖由 Luzern 於 04-07-28 發表
唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇 ...
試下棷子煲鷄湯啦,我覺ok

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 s.andp 的帖子

er... 你地留意下個日期, 我諗樓主個bb已經唔係bb啦.

男爵府

引用:回覆+s.andp+的帖子 er...+你地留意下個日

原帖由 於 13-01-16 發表
回覆 s.andp 的帖子

er... 你地留意下個日期, 我諗樓主個bb已經唔係bb啦.
我都想講

大宅

引用:Luzern,有好幾位同路的媽媽給你建議和鼓勵

原帖由 Glad 於 04-07-28 發表
Luzern,

有好幾位同路的媽媽給你建議和鼓勵支持, 我也來加一把勁!
坐緊月可以飲嗎?

大宅

回覆:唔夠奶, 想放棄!

最後有無成功?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mj928 發表於 13-1-16 23:52
坐緊月可以飲嗎?
Hi mj928,

帖子是2004年的. 雖然是舊帖, 但是選擇母乳育兒是任何年代的母親都可以自決的.

你問的湯能否在坐月時飲呢?

那我要問一下中醫. 有消息, 我在此回覆你.

最主要是"王不留行"這藥材, 如果不了解自己體質, 就不用"王不留行", 只用餘下的材料都有助增奶.

當有感冒時, 不可用"王不留行".

節錄如下:

大家都不約而同地提出放鬆心情有助奶量的基本因素, 是好有見效的佳績.

我也是少奶的人, 也能在沒給自己壓力底下, 可以6個月全母乳的生活, 還給兒子吃到今天邁向50個月(2004年7月).

我的中醫有以下的一個介紹:
王不留行1兩+通草4錢+適量黃豆3-4兩及花生3-4兩+豬腳或豬手一隻+墨魚乾一隻煲湯
(墨魚可以是新鮮, 如果買不到墨魚乾, 可以是鱆魚, 她建議墨魚是因為屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性)

(豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生
, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後才與其他材料, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 墨魚乾先浸軟後切件, 如果用鮮墨魚, 也要先出水. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.)

希望幫到你!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

禁止訪問

引用:回覆+s.andp+的帖子 er...+你地留意下個日

複式洋房

回覆 babycookie 的帖子

我一開始都係因怕BB唔夠磅,俾99迫補奶粉,本來都無咩得100ML一次, 到我番工,都係因為加班無時間PUMP,就變到現在無咩奶....再努力PUMP番,PUMP到手腕都傷了都無,最多30一次, 一天得一至兩安,我唔知做錯咩!食錯咩....真係好唔開心....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊