自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160328/s00005/1459100646398

除左易潔鑊, 大家在家用咩鑊多? THX

公爵府

回覆:新聞講乾煎易潔鑊致癌物落肚,除左易潔鑊,仲有咩鑊唔”痴底

我見之前好多人話用黑金剛 話好平 幾十蚊一個。我都想買個黎試下 但其實隻鑊應該都有塗層的 唔知係咪同易潔鑊一樣有致癌物質呢⋯⋯

男爵府

回覆:新聞講乾煎易潔鑊致癌物落肚,除左易潔鑊,仲有咩鑊唔”痴底

係咪用返鐵鑊會安全d

珍珠宮

braveshe 發表於 16-3-30 14:46
http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160328/s00005/1459100646398

除左易潔鑊, 大家在 ...
牛頭牌中式鑊, 同WC牌煎PAN, 夠熱就唔痴鑊架啦..

shmilu_kio    發表於 16-3-30 15:13

珍珠宮

wannabe118 發表於 16-3-30 15:05
我見之前好多人話用黑金剛 話好平 幾十蚊一個。我都想買個黎試下 但其實隻鑊應該都有塗層的 唔知係咪同易潔 ...
都有人介紹我用, 我一望我都覺得有喎..

子爵府

我見之前好多人話用黑金剛 話好平 幾十蚊一個。我都想買個黎試下 但其實隻鑊應該都有塗層的 唔知係咪同易潔 ...
係, 我都聽講呢隻都既物料都係....

水晶宮

冇用易潔鑊好耐了,用不銹鋼同LC cast iron!

子爵府

引用:Quote:braveshe+發表於+16-3-30+14:46+http

原帖由 tkkmama 於 16-03-30 發表
牛頭牌中式鑊, 同WC牌煎PAN, 夠熱就唔痴鑊架啦..
WC牌是甚麼?

侯爵府

我有一set tefal用緊,5百幾一set三隻易潔,普通煮食好夠用 用得一年都換,唔好眼見有嘢甩先換

用落LC都會甩,生鐵鑊都有鑊屎,staub就暫時未見有乜嘢甩

特福 Tefal 世界不沾鍋NO.1

為何「特福」可以成為「世界不沾鍋之王」? 尤其在許多人對不沾鍋含鐵氟龍有疑慮的情況下...
因為特福不沾鍋,採用醫學級PTFE塗層,不是鐵氟龍。而且耐用度、導熱均勻度、耐熱度,都遠比一般不沾鍋高出30%以上...
其主要優點為

採「PTFE」醫學級不沾塗層--這是惰性物質,廣泛於人工血管...等醫學用途,遇熱也不會分解,不慎吃下也會自然排出人體,超安全。
燃點高,一般不沾鍋的燃點約在190℃左右,特福不沾鍋可耐350℃的高溫。
多層加壓式不沾塗層,一般不沾鍋為「射出」「單層」塗層,特福不沾鍋為「加壓」「四~七層」塗層,更不易脫落。
「佳溫紅心」,輕鬆掌握最佳下鍋時機--當鍋內的佳溫紅心變暗紅時(如下圖),代表最佳烹煮時機,輕輕鬆鬆、免經驗,就可掌握美味!
特福 Tefal
導熱均勻又快速--底部有銅紋設計,可以讓火源迅速而平均地分散至整支鍋子。
特福,早在1954年就發明了世界第一把不沾鍋,經過50多年的不斷創新與世界120多國市場的嚴格考驗,並在環保與品質要求標準最高的歐洲居於領導地位,不論是品質、耐用度、外觀...等各方面,都深獲世界各地消費者一致的好評。
而且,就像許多世界一流的企業,特福也不斷在挑戰自己,幾乎每兩年就會推出一個新世代的產品。而新一代的不沾鍋,耐磨度比市面一般的不沾鍋強了50~80%以上,也比舊款的強了15~30%;佳溫紅心也設計得更加清晰、易辨識。勇於不斷自我創新,提供更好更實用的產品。

braveshe    發表於 16-3-30 15:25
8-)

公爵府

引用:Quote:wannabe118+發表於+16-3-30+15:05+我

原帖由 catiou627 於 16-03-30 發表
係, 我都聽講呢隻都既物料都係....
咁我都係買返個鐵鑊算啦。 之前買d鑊都閒閒地600蚊 用唔夠一陣就痴到嘔

大宅

我都聽過呢牌..但未見實物..有塗層似乎唔好咁...層野唔知咩物質..

大宅

99dogdog 發表於 16-3-30 15:13
冇用易潔鑊好耐了,用不銹鋼同LC cast iron!

我家有不銹鋼鑊,是我媽係大陸買的,話幾百蚊..好重...會炒野就OK,煎野會"痴底",你的會"痴底"嗎?
LC cast iron未聽過TIM~~~LC cast iron要幾錢?會"痴底"?

珍珠宮

bobo620 發表於 16-3-30 15:14
WC牌是甚麼?
惠康自家品牌.

侯爵府

其實麵包機都有個氟素塗層
真係唔穿得

珍珠宮

二小姐 發表於 16-3-30 15:15
我有一set tefal用緊,5百幾一set三隻易潔,普通煮食好夠用 用得一年都換,唔好眼見有嘢甩先換

用落 ...
我對上一個煎PAN用特福..其實真係幾耐用, 但太耐用了,始終都係唔敢再用..

珍珠宮

tearycow 發表於 16-3-30 15:20
其實麵包機都有個氟素塗層
真係唔穿得
電飯煲都有.. 不過無200度油去煎佢嘛.

子爵府

wannabe118 發表於 16-3-30 15:16
咁我都係買返個鐵鑊算啦。 之前買d鑊都閒閒地600蚊 用唔夠一陣就痴到嘔

...
我都係用生鐡鑊, 用多少少油都唔緊要啦.

侯爵府

引用:Quote:二小姐+發表於+16-3-30+15:15+我有一

原帖由 tkkmama 於 16-03-30 發表
我對上一個煎PAN用特福..其實真係幾耐用, 但太耐用了,始終都係唔敢再用.. ...
又唔貴,用得一年左右就換啦

8-)

大宅

wannabe118 發表於 16-3-30 15:16

...

我媽都買了生鐵鑊,缺點係開頭煮野有黑色野,試過煮完D菜水變了黑黑地..我媽要用肥豬膏擦佢…話唔可以用洗潔精洗佢..因洗完佢又乾巴巴了…又要出動肥豬膏擦佢= =…..佢都會”痴底”…對於新手,用佢煮野唔方便..

大宅

回覆 tkkmama 的帖子

請問牛頭牌中式鑊要幾錢架?係咩質料啊?

首頁
12345...8

尾頁

跳至