夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

常聽人說,一段婚姻是有不同階段的 。
當你發現,另一半在日常生活或相處上出現變化時,自己是否該去調節應變?
我們相對已超過15個年頭,此刻的變化,讓我有很大迷思,我應該如何走下去 。
有老夫老妻可以分享或指教嘛?

大宅

引用:常聽人說,一段婚姻是有不同階段的+。當你

原帖由 JOJO-MA 於 16-03-30 發表
當你發現,另一半在日常生活或相處上出現變化時,自己是否該去調節應 ...
身同感受

水晶宮

回覆:順利走過婚姻的每個階段

一起去旅行,一起上興趣班,一起發掘共通目標,

男爵府

「此刻的變化」是指甚麼呢?

琥珀宮

引用:「此刻的變化」是指甚麼呢?

原帖由 cablecabletv 於 16-03-31 發表
「此刻的變化」是指甚麼呢?
x2

珍珠宮

回覆 JOJO-MA 的帖子

甚麼樣的變化?
我們已28年. 生活當然是平淡, 但大家都知總會有呢D日子嚟到.

唯有好瑣碎嘅事都一齊去做以增加互動. 唔好怕被人話老套, 得閒兩公婆去行街睇戲飲茶食飯旅行. 然後又各自找尋一點興趣, 例如佢鍾意同朋友食飯我鍾意煲劇. 一日24小時還要留點時間休息, 差不多了吧! 這就沒有太多時間去爭執去抽秤另一半的不是.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

畀面勳章

完全明白

我都15年啦
最近開始相對無言
開始唔想對住佢

侯爵府

引用:常聽人說,一段婚姻是有不同階段的+。當你

原帖由 JOJO-MA 於 16-03-30 發表
當你發現,另一半在日常生活或相處上出現變化時,自己是否該去調節應 ...
咩階段都好,企係對方既角度諗,時刻關注佢既需要這是必須的

大宅

LM學嘢 ~

男爵府

熱血金章

兩夫婦相處耐了,愛情就會慢慢轉變為親情,但無論如何,一定要keep住有愛情的感覺。

由相遇到相識,由相交到相知,由朋友到拖友再到一齊走進教堂,相處時總會遇到樽頸位......同樣我都由愛情變為親情 (二分愛情八分親情),我們好少時間溝通,到最後變成零溝通,同時人生也失去了方向;幸好上天給我改變的機會,原來以前將好多事都搞錯咗,於是再一次重新訂立人生目標......

而家我們之間有傾不完的話題,而愛情和親情的比重亦調整到七分愛情三分親情。

複式洋房

我同老公一齊26年,吾知點解呢兩年又好似初戀咁覺得好愛佢好有熱戀feel,佢仲成日笑住話我痴纏,好彩佢都受
我諗真的有妳所講有不同階段,或者多幾年後妳會好似我咁
隨遇而安,最緊要保持著良好關係,真心為對方、為家庭、為子女
平淡有平淡的安逸,學我老公話"細水長流的愛情才能到老,
太激烈的好快玩完"
結婚都係想一齊到老,接受平淡,不要亂諗,
好好享受相處的曰子,祝妳幸福

洋房

12年…………好恶顶…………只会不停抽秤我的不是

公爵府

2024年龍年勳章

JOJO-MA 發表於 16-3-30 23:00
我倆今年步入第14年, 唔覺有問題!

翡翠宮

去下旅行,共同回憶再次重溫

複式洋房

回覆 Bob_Lennon 的帖子

複式洋房

回覆 kwanyan 的帖子

好冧好SWEET架呢~~

複式洋房

回覆 Ka_carmen 的帖子

我覺得人生真係太短當妳遇到喜歡而又對的人
佢又肯給妳承諾
做女人的都可以主動些
愛妳的人一定受

複式洋房

妳講得好啱! 我都學習緊點樣主動表達多啲....
我同我老公一齊22年, 由有小朋友起不自覺的開始冷落對方, 上個月先突然意會到大家關系好似變咗單純好朋友關係咁, 完全唔似對夫妻, 然後主動同佢傾, 一齊處理! 到依家唔知挑起邊條筋開始對佢又有返好似妳所講的初戀同心跳嗰種觸動o既感覺.... 以前, 乜都take it for granted! 依家好想為佢付出多啲, 希望老公見到我o既改變同感受到我對佢o既愛..

男爵府

熱血金章

kwanyan 發表於 16-4-1 12:45
我同老公一齊26年,吾知點解呢兩年又好似初戀咁覺得好愛佢好有熱戀feel,佢仲成日笑住話我痴纏,好彩佢都受 ...

完全認同!細水長流才是維繫一段感情嘅重點。

男爵府

熱血金章

Ka_carmen 發表於 16-4-1 14:42

妳講得好啱! 我都學習緊點樣主動表達多啲....
所有關係都係雙向的,尤其是當意識到出咗問題時,就要認真去面對!祝您們一家人平安健康,幸福快樂!

首頁

尾頁

跳至