夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Bob_Lennon 發表於 16-4-1 14:46
所有關係都係雙向的,尤其是當意識到出咗問題時,就要認真去面對!祝您們一家人平安健康,幸福快樂!
...
你係香討個Bob Lennon?

複式洋房

回覆 Ka_carmen 的帖子

佢一定會感受到,學我仔話"人係有良心,知邊個對自己好"真係架,做人吾好怕蝕底,對人好吾會死
特別是妳身邊最親個幾個,主動D吾好怕醜
關係更勝從前,祝妳幸福快樂

男爵府

熱血金章

月牙兒♡ 發表於 16-4-1 15:47
你係香討個Bob Lennon?

係呀 (被人點相添...)!不過我好耐冇上嗰邊了!妳係.........

大宅

人生苦短,好多煩惱

珍珠宮

worthy 發表於 16-3-31 17:33
回覆 JOJO-MA 的帖子

甚麼樣的變化?
你講的我都有做 "" 行街睇戲飲茶食飯旅行. 然後又各自找尋一點興趣, 例如佢鍾意同朋友食飯 ....""但都唔得 有距離 對朋友好過老婆!

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

侯爵府

回覆:順利走過婚姻的每個階段

每個人都在變,問題係大家都要接受,當相處出現問題,就睇大家會唔會接受大家既改變,咁多年一定有樽頸位,過唔過到就要睇大家既努力,在乎既一定可以白頭到老

琥珀宮

咩變化?

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

隨遇而安

複式洋房

溝通最緊要。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我們已27年。以往我有什麼不滿。都唔多講。但近2-3年我唔滿意會出聲。尤其最近2年有異性接近老公我會大發雷霆。老公雖不滿。但他講講明白我只是緊張佢。所以會明白及包容我。反而有時我會想。已27年我真的越來越愛他嗎?

大宅

引用:兩夫婦相處耐了,愛情就會慢慢轉變為親情,

原帖由 Bob_Lennon 於 16-04-01 發表
兩夫婦相處耐了,愛情就會慢慢轉變為親情,但無論如何,一定要keep住有愛情的感覺。

由相遇到相識,由相交 ...
請賜教下如何做到變番愛情多過親情,thx!

男爵府

熱血金章

yannieyanyan 發表於 16-8-9 15:26
請賜教下如何做到變番愛情多過親情,thx!
個人覺得不要將婚姻的關係變得理所當然,可能男人覺得一切穩定咗之後就已經完成任務,其實女人係要不斷給愛,這樣她才會有安全感。
我自己每日都有和太太擁抱和咀咀,每朝早都會一齊出門上班,一個給她打氣嘅短訊當然少不了!間唔中我又會買下小禮物給對方,特別日子就會大家一齊揀禮物,我還會特意送上寫滿我嘅心底話的心意咭 (有時間我還會自己親自製作)。

其實我會當拍拖時一樣,花多D心思,留意一下對方的生活細節,你會發現對方的需要。最重要是兩個人多溝通,多交流,多講出自己的感受,這樣才可讓對方更加明白自己。

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-8-9 15:26

原帖由 Bob_Lennon 於 16-08-09 發表
個人覺得不要將婚姻的關係變得理所當然,可能男人覺得一切穩定咗之後就已經完成任務,其實女人係要不斷給愛 ...
唔好意思,原來你係男性,我以為你係女性添,如果我老公都肯好似你甘做,我地今日嘅局面可能會完全唔同,愛真係要雙方維繫,一隻手拍唔響

男爵府

熱血金章

yannieyanyan 發表於 16-8-9 20:17
唔好意思,原來你係男性,我以為你係女性添,如果我老公都肯好似你甘做,我地今日嘅局面可能會完全唔同,愛 ...
哈哈!唔緊要!妳講得啱㗎!其實愛係要兩個人努力去維繫。講真,只要肯為對方諗多D,每做任何一件事都從對方角度去想,我所講嘅所有方法其實一D都冇難度......只係人係有惰性,而且當有對自己有著數嘅東西出現時,人往往都抵受不住誘惑呢!這就是人性了!

大宅

我同老公一齊7年拍拖,結婚17年。我覺得先要比對方感覺到你係關心佢依然係愛佢,唔係口講,行動好重要。身體語言會令對方感到的。要懂得欣賞佢 ,我好欣賞我老公,佢係某方面好細心,佢從來唔會比我攞重野,落車都會扶我…每日返屋企煮飯,仲有好多細節… 我常常同佢講,一定要我死先,因為冇咗佢我真係唔知点算。佢以前覺得佢愛我多過我愛佢,但現在我好肯定咁講我愛佢一定多過佢愛我。我一度以為大家變了感情,愛情唔知去咗邊,但唔係架,愛情仍然係身邊,只係你唔發覺,試下2人去個旅行,互相再次了解,會發現你真的愛佢。

男爵府

我和老公拍拖4年, 結婚16年, 我認為溝通好緊要, 最近看tbb既完美x侶, 就正是我們這些結婚耐的人做借鏡, 當我們以為是理當然時, 原來相方並不是這樣想, 所以有時主動一些可能更好.

一對夫妻必須有情人既感覺才能長久.

別墅

我同老公拍咗拖14年,結婚2年半,一直都嘅好。直至大仔年幾前出世,我哋嘅關係就有咗啲變化。我哋一家真係好幸福,佢真係一個24孝嘅爸爸,對於個仔嘅每一件事,佢都會自己親歷親為去咗,我其實都覺得好幸福。

但係,慢慢就覺得我同佢變左2分愛情,8分親情。每次同佢講嘅嘢都係屋企嘅瑣碎嘢。幾個月前同老公講咗好耐,講我哋之間嘅感情。我覺得小朋友係好緊要,但係,陪我過度餘生嘅人係佢,所以,我想我哋用心去經營我哋嘅婚姻同埋感情。我提議不如我哋自己兩個去行街睇戲食飯,唔好只係講屋企嘅同埋亞仔嘅嘢。我都想佢記得我鍾意食嘅嘢,得閒買返嚟氹下我開心。我亦會得閒煮下佢鍾意嘅嘢比佢食,氹下佢。

佢都明白,不過,到咗而家,都唔係有乜嘢大嘅轉變,要我踢一踢,佢先會有少少表示。可能始終我哋已經一齊咗咁耐,好多嘢唔係話變就變。

我都係諗住慢慢去學習點去經營我哋嘅婚姻。原来都係一門好深嘅學問。

首頁

尾頁

跳至