自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

據聞林過雲在監獄中好乖,好靜。監獄內好多打鬥,整蠱人等,但從來無人夠膽搞佢,因為陰氣太重。

第一次聽嗰陣我打左個冷震!

男爵府

回覆:咁多香港大案post, 我又講下...

摘自網路

陰沉林過雲
「阿Lam是我在獄中住了十幾年來,最陰沉的一個。」阿傑口中的阿Lam,正是林過雲。
他說,不是因為深知林過雲的過去,才有這種陰沉感覺,而是在獄中與他為鄰幾年以來的親身感受。
「佢從來不會主動跟人傾偈,我都係因為跟他同倉同組別,日日一齊放風(行街)一齊去工場,日日走埋去主動跟他傾偈。初時完全唔理我,不斷嘗試後,他才一句起兩句止理吓我。好似我哋每晚七點半要全部入房,不過因為房與房之間好近,入房後大家都會照樣大聲傾吓偈解悶,甚至伸長手大家交換食物雜誌咁。但阿Lam一入到自己個倉,我哋無論點樣叫佢,佢都係一句都唔會應你,甚至整晚連咳嗽聲都無,完全死寂一樣。」阿傑打冷震地說,林過雲身邊的空氣彷彿都會冷幾度,令人不寒而慄。
至於平日白天,林過雲一星期有三至四天,在清晨六時多被安排到監獄內的球場散步。上星期記者在附近高地離遠觀察,便見他一個人在石壁監獄足球場漫步半小時。年過半百的他頭頂半禿、身材明顯比前瘦削。他戴着黑眼鏡,拿着水杯及報紙,一個人踱步。之後他坐到球場旁邊的長椅,旁邊有人主動跟他傾談,他只淡然笑笑,又再埋頭閱報,偶爾會抬起頭凝神沉思,甚至報以一絲冷笑。在獄中度過了廿七個年頭的他,似乎對獄中生活感到麻木,其他時候多是面無表情。

男爵府

回覆:emma_kapo 的帖子

甲級監倉嘅犯人都會同其他人一齊出去「放風」,一齊去工場。所以仍有機會同其他人接觸。

男爵府

回覆:咁多香港大案post, 我又講下...

摘自網路

沉迷命理風水
阿傑說,同倉的人都知道林過雲入獄頭幾年,經常有教會朋友及一位像似他父親的人探訪他,獄中更盛傳當日行兇時,不止林過雲一人,不過近幾年已無人到訪。
「但是他曾經對我講,在世上早已經沒有親人。」阿傑說,林過雲在獄中非常沉靜,只喜歡閱讀,在他的個人囚倉內便堆滿書籍。
「望落去,簡直係書屋,連可以行的地方都無。但我就從來冇見過他如外間所傳睇乜嘢解剖醫書,亦沒有見過佢睇心理學書,我只知道佢以前鍾意睇倪匡衞斯理及武俠小說,近年就沉迷睇八字風水的命理書籍。」
阿傑起初就是向林過雲借閱金庸、古龍、梁羽生等武俠小說開始與林過雲攀談,之後便知道他沉迷命理八字。「佢差不多每個月在獄中的四百幾蚊薪金,由於唔食煙,全部錢都託獄中人員替他買命理書,近年最鍾意係紫微楊。」
阿傑臨出獄,便多番要求林過雲替他算八字,林過雲最終親筆為他算下八字,圖文並茂寫下一篇長達近二千字的命盤送給他。
「紫微,天府守命,原格局本為不錯,紫微代表進取,天府代表保守 ……」林過雲字跡端正,字句井井有條,儼如一名學者。
「阿Lam在獄中就是有一種超然的地位,沒有人敢隨便掂佢,佢亦唔會掂人。」在阿傑眼中,林過雲是獄中的奇人,而葉繼歡,則是獄中的有錢人。

男爵府

回覆:canies 的帖子

繼續.....葉繼歡在監獄中的有錢人生活

葉繼歡 五十四歲
葉繼歡,外號「大賊」,曾牽涉多宗持械行劫重案,是首名以AK-47步槍在香港犯案的悍匪,當年引發警方是否需要提升武器裝備的討論。葉在一九八四年犯案後被捕,判監16年,到一九八九年成功越柙,九一年間連環洗劫觀塘物華街五間金行,劫去近億元的金飾珠寶,葉更手持AK-47,掃射圍捕警員,此後被列為「頭號通緝犯」。一九九七年再潛回香港,在西環登陸後與巡警相遇,雙方發生槍戰,結果葉下身中彈,造成半身癱瘓,後來總計被判刑36年,現囚赤柱監獄。

葉繼歡有工人服侍
阿傑九九年被判罪成,被判入赤柱監獄,立即與當時同樣重囚在甲級監倉的葉繼歡熟絡。
「我哋都叫葉繼歡Full歡(葉繼歡獄中花名),因為佢係大佬,又有錢,又好大口氣,好鍾意同人講當年佢點樣揸槍啲威水史,又話如果佢唔係而家對腳有事,歷史就會改寫。但啲人如果問佢屋企人喺邊,係唔係仲收埋好多錢,佢就即刻發老脾,鬧到你狗血淋頭。」阿傑回憶,九九年初遇時,葉繼歡的腳患還未算嚴重,雖然坐在輪椅,但看來精神奕奕。
「嗰陣佢都去睇吓電視,同人吹吓水;有日我仲知道佢在獄中結婚(葉與內地妻子一直沒有在港正式註冊,○三年,育有一子一女的葉聲稱希望子女可以正式居港接受教育,二人在獄中正式結婚),嗰日成班阿sir無出聲,靜靜送佢去咗特別室,之後出返來,原來佢已經結婚。獄中當時傳聞話佢老婆似藝人姚樂怡咁話,我哋問佢,但佢笑到收唔到聲。後尾,佢對腳越來越差,話因為神經線受壓,每日打止痛針、食嗎啡,大髀全部貼滿膠貼,一個月出入醫院十幾次,個樣又老又瘦,真係好唔掂。」阿傑說,葉的脾氣因此愈來愈暴躁。
阿傑形容,葉繼歡近年因病患問題,連平日生活起居都有問題,需要獄中負責清潔的囚犯幫手。「佢真係病得好緊要,大小二便都搞唔掂,所以佢間房又臭又污糟,不過因為佢有錢,所以佢請了個大陸來的囚犯做佢工人,平日帶佢去廁所,幫佢清潔房間,出出入入幫吓佢打雜咁。據聞每個月喺出面叫人過錢俾呢個大陸仔的親人戶口,個大陸人亦樂於在獄中打工。」
他說,想不到當年曾經被形容為頭號通緝犯的葉繼歡,近年被腳患折磨到不似人形。「不過因為有錢,即使坐監,都有人照顧。」阿傑搖搖頭說。

首頁

尾頁

跳至