自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

回覆:咁多香港大案post, 我又講下...

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 BBJOJO 於 16-04-04 發表我地

原帖由 Smallraindrop 於 16-04-04 發表
係呀
我對重案好有興趣
me too

幸福可以好簡單

男爵府

減齡達人勳章

有興趣,留毛

男爵府

回覆:canies 的帖子

繼續.....葉繼歡在監獄中的有錢人生活

葉繼歡 五十四歲
葉繼歡,外號「大賊」,曾牽涉多宗持械行劫重案,是首名以AK-47步槍在香港犯案的悍匪,當年引發警方是否需要提升武器裝備的討論。葉在一九八四年犯案後被捕,判監16年,到一九八九年成功越柙,九一年間連環洗劫觀塘物華街五間金行,劫去近億元的金飾珠寶,葉更手持AK-47,掃射圍捕警員,此後被列為「頭號通緝犯」。一九九七年再潛回香港,在西環登陸後與巡警相遇,雙方發生槍戰,結果葉下身中彈,造成半身癱瘓,後來總計被判刑36年,現囚赤柱監獄。

葉繼歡有工人服侍
阿傑九九年被判罪成,被判入赤柱監獄,立即與當時同樣重囚在甲級監倉的葉繼歡熟絡。
「我哋都叫葉繼歡Full歡(葉繼歡獄中花名),因為佢係大佬,又有錢,又好大口氣,好鍾意同人講當年佢點樣揸槍啲威水史,又話如果佢唔係而家對腳有事,歷史就會改寫。但啲人如果問佢屋企人喺邊,係唔係仲收埋好多錢,佢就即刻發老脾,鬧到你狗血淋頭。」阿傑回憶,九九年初遇時,葉繼歡的腳患還未算嚴重,雖然坐在輪椅,但看來精神奕奕。
「嗰陣佢都去睇吓電視,同人吹吓水;有日我仲知道佢在獄中結婚(葉與內地妻子一直沒有在港正式註冊,○三年,育有一子一女的葉聲稱希望子女可以正式居港接受教育,二人在獄中正式結婚),嗰日成班阿sir無出聲,靜靜送佢去咗特別室,之後出返來,原來佢已經結婚。獄中當時傳聞話佢老婆似藝人姚樂怡咁話,我哋問佢,但佢笑到收唔到聲。後尾,佢對腳越來越差,話因為神經線受壓,每日打止痛針、食嗎啡,大髀全部貼滿膠貼,一個月出入醫院十幾次,個樣又老又瘦,真係好唔掂。」阿傑說,葉的脾氣因此愈來愈暴躁。
阿傑形容,葉繼歡近年因病患問題,連平日生活起居都有問題,需要獄中負責清潔的囚犯幫手。「佢真係病得好緊要,大小二便都搞唔掂,所以佢間房又臭又污糟,不過因為佢有錢,所以佢請了個大陸來的囚犯做佢工人,平日帶佢去廁所,幫佢清潔房間,出出入入幫吓佢打雜咁。據聞每個月喺出面叫人過錢俾呢個大陸仔的親人戶口,個大陸人亦樂於在獄中打工。」
他說,想不到當年曾經被形容為頭號通緝犯的葉繼歡,近年被腳患折磨到不似人形。「不過因為有錢,即使坐監,都有人照顧。」阿傑搖搖頭說。

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Calophane 發表於 16-4-4 09:32 摘自

原帖由 kc_01k 於 16-04-04 發表
可唔可以寫信比佢批命,以佢智商咁高,分分鐘勁過So文窿
佢回覆可能係咀x

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:繼續.....葉繼歡在監獄中的有錢人生活葉繼

原帖由 Calophane 於 16-04-04 發表

葉繼歡 五十四歲
香港坐監可用$請工人

幸福可以好簡單

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Calophane 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:繼續.....葉繼歡在監獄中的有錢人生活葉繼

原帖由 Calophane 於 16-04-04 發表

葉繼歡 五十四歲
真巴閉!

放下自在

男爵府

http://hkgalden.com/view/37735

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

毛,好睇

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:http://hkgalden.com/view/37735

原帖由 MichellelleBB 於 16-04-04 發表
http://hkgalden.com/view/37735

幸福可以好簡單

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:以我所知,呢種極度重犯係要坐獨立倉,佢地

原帖由 emma_kapo 於 16-04-03 發表
以我所知,呢種極度重犯係要坐獨立倉,佢地每日只可以坐係個倉入面,連書都唔可以睇淨係對住四幅牆,佢地食 ...
生不如死

大宅

大宅

好鐘意睇呢D,以前真係好多呢d咁既案

侯爵府

醒目開學勳章

good post

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:好鐘意睇呢D,以前真係好多呢d咁既案

原帖由 kinkingai1983 於 16-04-04 發表
好鐘意睇呢D,以前真係好多呢d咁既案

幸福可以好簡單

伯爵府

2023年兔年勳章

好好睇……

大宅

有冇jm記得仲冇一單係個女仔比佢阿爸砍甩左個頭,好似係順天定順利果邊,最慘係個頭搵吾返應該係5年前到。。

Chirley    發表於 16-4-4 23:24

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

有興趣可以借本[重䅁組黃sir]睇

麵包    發表於 16-4-5 00:07

子爵府

仲有冇, 講多d...追

首頁
45678...14

尾頁

跳至