0-6個月

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

奶粉b,10日,未夠鐘食奶,就扭食!大家覺得比唔比奶嘴佢止咳好呢?

大宅

引用:奶粉b,10日,未夠鐘食奶,就扭食!大家覺

原帖由 Deluxemo 於 16-04-05 發表
奶粉b,10日,未夠鐘食奶,就扭食!大家覺得比唔比奶嘴佢止咳好呢?
雖然未夠鐘,但點解唔俾佢食?可能根本預計的奶量唔夠,所以佢至“早”喊,而且初生,好多事都仲有變數。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我bb現在十幾日大都有呢個情況,琴日請教左其他媽媽,話可能係猛長期,今朝岩岩去健康院做檢查都有問醫生,話初生而家食奶ge schedule係由佢自己主導,總之你見佢想食就試下比佢食,佢唔食頂返出黎ge就由得佢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

或者你試下加量喇,睇下佢食唔食得曬,可能真喺肚餓架

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Deluxemo+於+16-04-05+發表奶

原帖由 xxxyyyzzz 於 16-04-05 發表
雖然未夠鐘,但點解唔俾佢食?可能根本預計的奶量唔夠,所以佢至“早”喊,而且初生,好多事都仲有變數。

...
佢十日人仔,奶量4安,份量應食到滿月,如果隨便加奶量,會做成身體負荷...但距離食奶時間相差1.5小時,所以早極我自己都半小時前後為上限囉,如果一喊就食,每四小時餵哺一次就會亂哂,咪有些奧腦囉

伯爵府

引用:我bb現在十幾日大都有呢個情況,琴日請教左

原帖由 doris628 於 16-04-05 發表
我bb現在十幾日大都有呢個情況,琴日請教左其他媽媽,話可能係猛長期,今朝岩岩去健康院做檢查都有問醫生, ...
係呀!我仲擔心會影響佢消化系統添,因我唔係餵母乳,只知道母乳容易吸收同消化,可隨時食!thx

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Deluxemo+於+16-04-05+發表奶

原帖由 xxxyyyzzz 於 16-04-05 發表

...
謝謝你意見,咁我試下,如果佢想食就比下佢食先!

翡翠宮

餓嘅話最好俾佢飲,初初好少俾安撫奶嘴佢用

大宅

引用:Quote:原帖由 xxxyyyzzz 於 16-04-05 發表

原帖由 Deluxemo 於 16-04-05 發表
佢十日人仔,奶量4安,份量應食到滿月,如果隨便加奶量,會做成身體負荷...但距離食奶時間相差1.5小時,所 ...
現在如何?

伯爵府

Deluxemo 發表於 16-4-5 12:52
佢十日人仔,奶量4安,份量應食到滿月,如果隨便加奶量,會做成身體負荷...但距離食奶時間相差1.5小時,所 ...

4小時太耐了,醫生說BB2個月大才開始試3.5-4小時一餐

大宅

引用:Quote:Deluxemo+發表於+16-4-5+12:52+佢十

原帖由 lovely-panda 於 16-04-07 發表
4小時太耐了,醫生說BB2個月大才開始試3.5-4小時一餐
3個星期大開始転1日6歺,4個鐘一歺,bb 又ok wor。一個月返健康院時,醫生話冇問題。只要bb 接受到。

大宅

我bb響醫生到出院都係4個鐘一餐
之前見佢食唔夠、即刻開多一安俾佢
慢慢又變成每餐都多啲

而家加多左量、同時隔5個鐘先一餐

大宅

我係一喊就比佢食 到三個幾月先開始定時定候餵
不過有時未夠鐘就已經喊食 都會比佢

首頁

尾頁

跳至