3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

衰仔已經15個月大.
人奶b.

由細到大都唔鐘意食固體正餐。
奶癮又大,每一餐堅持啜左人奶先。
唔係就一啖飯都唔食,喊到有為止 。
啜完都肯食幾啖連餸飯。最多兩湯匙。
最近我都放棄了,一唔食飯就開糊仔,仲要係水開雀巢先肯食,食到一個大人碗。

已經係生長線-3%
其實係咪唔鐘意食中餐(飯),要食西餐(糊)?

好奇一問,外國d BB其實食咩?係咪都係食糊食到好大?

thx!

有咩想問就問啦~~~

大宅

樓主你睇黎要同佢介日間奶,咁落去都唔得,要加強固體,至於米糊係有香味劑所以好食過粥,你小朋友咁食野牽連到咀嚼肌發展唔夠發達影響說話能力,

公爵府

叻叻勳章

回覆 Tangbee11298 的帖子

其實是真的..樓主.....你諗下其他方法喇.....人奶唔飽架..同埋真係唔夠..對佢發展一D都唔好.

大宅

回覆:唔食中餐要食西餐?。15個月大正餐仍然食糊仔。

試下有雜果味噶兒童麥皮啊,比較有口感,要咬下.煮d意粉佢食咯,西餐黎噶.西人由bb開始就是食一樽尊噶嬰兒餐,食薯條,意粉,飲乳酪,食芝士.我女都有飲乳酪,食芝士,但正餐都是食粥/飯/粉.佢出牙後就唔中意市米糊.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢係咪食奶已經飽喇,如果食咁多奶,系食唔到好多固體架

侯爵府

畀面勳章

我想問有無帶過佢出去食野..同其他小朋友食..佢無好奇睇人地食既野?

公爵府

叻叻勳章

可能都會係牙仔痛問題啊.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

飯前一定唔可以飲奶, 唔好比佢話事喇....

伯爵府

我識個外個人, 佢話佢個仔食人奶食到18個月先肯食其他野..
外國人好多一早比固細自己食....PANCAKE, 生果, 咩都比..

我個囝都係人奶B, 奶癮都大...但都係蝦訓先要..
你可以比佢啜一陣就搵野引開佢, 再比其他野佢食..
可能佢出牙先想係咁食奶..(我個囝出牙都係咁...)
如果肯食糊, 可以煮蕃茄, 薯仔, 肉再打成糊...湯就比佢飲...
平時就比佢試多啲野食..*口感...

我直情比炒面, 薯條, 比我仔食...我唔怕佢食, 只怕佢唔食野...

首頁

尾頁

跳至