自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:朋友的囡囡係學校俾同學打,好嬲

如果學校唔處理,
就等果位家長接放學時,
直接搵佢講~
除非係工人接/搭校車~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好瘀下隻腳,睇見都痛,如果比著我個女比人打我唔會咁冷靜,我一定會抽出個打人同學出黎,搵埋佢家長,以前我都有經歷過,小二果陣有同學已經識用黑社會名義去威脅人,每個同學都要向佢繳交款項,果時好多同學都唔敢出聲唔敢話比屋企人知

男爵府

等你報告最後學校點處理

男爵府

引用:多謝大家的意見,朋友已經決定聽日去見校長

原帖由 雙寶媽媽 於 16-04-06 發表
多謝大家的意見,朋友已經決定聽日去見校長面談,同校長講如果唔處理,就報教育局同埋報警 ...
叫朋友記得錄音!

子爵府

男爵府

好瘀wo
我就幫唔到樓主,等睇答案

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

係 EK 個邊覆左你.

直接搵校長, 唔好再經由第三者傳話, 同校長講到明唔處理同跟進會報警同通知教育局, 交由專業人士跟進.

個時襲擊我囡既男同學係 SEN, 亦幸好有其他同學扯開個男仔, 唔係我囡死得架.

我同校長講明唔處理日後再發生事故唔好怪我囡出於自衛下打傷個男同學, 我係絕對同意以極速方法去制服佢, 到時學校唔好嘈.

之後校長覆返我會派同事係轉堂同小息期間留意住個男同學, 我囡亦講返真係見有 TA 哥哥係佢班既樓層出現, 唔係既我又再嘈校長.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

如果係我小朋友比人打到咁,我唔會理學校講乜或點處理我一定報警先!除左保護個小朋友之外我覺得要教導佢地打人係唔岩無論咩野原因都係唔岩!
如果因為我'攪大件事'而比校長/其他學生、家長針對或岐視,我會攪到件事再大d!

mom06    發表於 16-4-7 11:49

大宅

我試過個女喺學校比人打,初時都唔想報警,係學校要我報,因為個男仔唔認,學校同家長講,個家長仲惡過乜,學校處理唔到,亦唔可以就咁處分呢個男仔。唯有叫我地報警,我帶個女去落口供,警署會搵個女警姐姐幫佢落,加埋學校社工同家長一齊陪同的。

伯爵府

你朋友個女一年級咁高大又出左咁多腳毛?

珍珠宮

引用:Quote:Monstereasy+發表於+16-4-6+22:29+有

係操場,對方用腳踢成咁樣
嘩,好傷下,一定要見老師了解一下發生咩事!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cscsmlkyh 發表於 16-4-6 22:15 小學

囡囡讀一年班
1年班(對腳咁長嘅) 咁大力打到咁瘀?! 你朋友肯定個女冇講啲唔講啲?! 最好問清楚自己個小朋友整件事來龍去脈先.

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

傻的嗎?打到咁

侯爵府

報警心痛死父母

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會問番學校先...

大宅

引用:+本帖最後由+雙寶媽媽+於+16-4-6+22:15+編

朋友的囡囡讀小學,平時好乖女,讀書又叻,性格又好。琴日係 ...
如果家長唔怕事,迫校長即日比答覆妳!
如果唔係,唔好返學直接同教育局投訴.
因為大部分學校都選擇時間可以沖淡所有事情!唔好驚佢會對妳個女做啲咩!

禁止訪問

大宅

引用:小一甘狼死

原帖由 coco513 於 16-04-06 發表
小一甘狼死
我係小學做咗六年,更過分的還有
唔出聲解決唔到,我嗰間已經唔係差嘅學校!

男爵府

小朋友係喺操場被踢傷,咁有可能傷人嘅學生係第二個班級嘅人,未必:係自己班同學,咁朋友嘅囡囡真係有可能講唔出邊個踢傷佢,但學校至少要向全校廣播,教導小朋友小息時要注意言行,唔好做傷害別人嘅事,唔係不了了知!

子爵府

去醫院驗傷先, 直接喺當值處可以報警, 可能醫院都會建議事主去報警...
雖然唔會拉個小朋友坐監, 但係有用的, 可以有警告作用, 學生, 家長, 學校, 都唔會亂嚟

首頁

尾頁

跳至