自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有jm試過做嗎?可以分享一下當中遇到的困難?我1516中

男爵府

回覆:afs 接待家庭

唔知,幫你推!不過我都有興趣接待一兩日或一星期果種。呢個好似要10個月?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我細佬係美國,係俾接待果個。
已經好多年,佢仲有連絡,如果經開,會去探dad &mom(佢係咁叫佢地);當年阿娘過身,都有寄慰問卡俾我地一家。

wcpcelia    發表於 16-4-8 16:58
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

有朋友試過!

佢地接待過歐洲嚟男仔,男仔會去香港讀本地中學!

最大問題係歐洲男仔,唔食慣中餐,成日同枱食飯食好少,搞到接待媽咪好大壓力!

侯爵府

引用:有朋友試過!佢地接待過歐洲嚟男仔,男仔會

原帖由 scheong 於 16-04-08 發表
有朋友試過!

佢地接待過歐洲嚟男仔,男仔會去香港讀本地中學!
我覺得煮西餐簡單過中餐,中餐真係好鬼麻煩

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

我姨媽係afs成員
廿幾年前開始做接待家庭
不過都好多年無做
而家負責攪會內嘅事務

我地細細個都有同啲交流生相處
困難係真係會有啲比較難相處
你要投入真係當自己係佢爸爸媽媽
教佢野,融入香港生活
唔係只俾個地方佢瞓咁簡單

男爵府

我係第二個機構嘅接待家庭,她是吃素的,對我們吃蝦蟹魚雞都會面有難色,其他無問題,但當轉天氣轉生病時,她的思鄉病也出現

大宅

謝謝各位分享!要考慮的實在太多⋯⋯

大宅

Up...

仲有家長可分享嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:fany 的帖子

一定要好大方經濟條件唔差先做到,要包學生食住,又未必幫手做家務。香港人普遍愛計較,小氣,難D。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:fany 的帖子

我係學生

水晶宮

畀面勳章

引用:有jm試過做嗎?可以分享一下當中遇到的困難

原帖由 fany 於 16-04-08 發表
有jm試過做嗎?可以分享一下當中遇到的困難?我1516中
我早幾年爭D做後來家庭變故,所以無做!因我舊鄰居係接待家庭,長期有不同國籍小朋友出入,鄰居係唔憂柴米之人

wcpcelia    發表於 16-4-9 20:08

大宅

引用:Up...仲有家長可分享嗎? +

原帖由 fany 於 16-04-09 發表
Up...

仲有家長可分享嗎?
我n年前係afs舊生,係美國被接待的學生。
以舊生角度,我地想host family待我們為家庭成員,一視同仁,真誠相處,有問題一早出聲,唔好收埋收埋,唔駛待我們係客人。

我同我host family一直有聯絡,6年前我結婚,佢地第一次出咁遠門飛過來,好感動呀!

其實你有什麼考慮?你可以直接搵afs, 我地有一班義工好樂意解答你問題

大宅

家裡地方不大,仔女小學生,自己也要工作,接待一個中學生怕他不聽話,冇交帶⋯雖然真的好想讓仔女接觸不同文化

大宅

我做咗6年接待家庭,喜樂,upset都有。而家有d學生都會返嚟探我哋,但你要預定好多argue,同埋你唔好當佢哋係英文老師,有責任要教你小朋友英文,咁樣係唔work的!佢哋會成日比較唔同家庭d house rule ...etc. 有部份會思鄉,會比較難搞,同埋佢哋過咗2/3個月會要求外出過夜,飲酒,都好煩!你要三思!

大宅

引用:我做咗6年接待家庭,喜樂,upset都有。而家

原帖由 小豬肉媽咪 於 16-04-09 發表
我做咗6年接待家庭,喜樂,upset都有。而家有d學生都會返嚟探我哋,但你要預定好多argue,同埋你唔好當佢哋 ...
謝謝分享!什麼原因令你做6年接待家庭呢? 我最擔心就是你講果d⋯

子爵府

2024年龍年勳章

我做咗5年,真的好麻煩,佢地成曰覺得幫佢係奉子,唔會感激

大宅

有一d好奇,以上兩位jm話接待交流生有唔係太好經驗,但又可以做5,6年接待家庭,係咩驅使你地繼續做?一般d人覺得麻煩就唔會有下一次嘅。

大宅

回覆 ymama 的帖子

因為好多時都搵唔到人做接待家庭, D學生好慘, 要成日住temp family. 對佢哋好唔公平, 所以我接待埋佢哋!
同樣, 我小朋友都試過出去交流一樣都搵唔到family! 本來係9月頭出發, 但結果要等到10尾先出發, 我同佢哋CEO講, 你哋冇咁多family就咪收唔多人啦, 個小朋友停咗學連暑假, total 4個幾月冇嘢做, 真係好慘!! 加上你又唔係退返錢比我, 本人去交流係10個月, 結果變成7個月, 所以我好嬲, 之後我冇做!

首頁

尾頁

跳至