自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

幾有用的資料, 分享下

直資私立國際小學學費究竟有多貴?

常聽別人說國際學校有多貴,其實自己也不太清楚這些學校的價錢,
就算是直資私立的學費也不野小,但差別也可能很大。
以下找來2016年3月為止最新的直資‧私立‧國際小學學費資料,看看自己能負擔得起哪一些。

直資‧私立‧國際小學
代稱
直資?
小學/ Grade 1-6/ Year 1-6 的全年學費

香港國際學校HKIS
176,700
漢基國際學校CIS
171,100
弘立書院ISF
158,200
哈羅香港國際學校Harrow
157,119
德瑞國際學校GSIS
134,000
滬江維多利亞學校VAS
112,300
智新書院

108,400
(16-17 第一班)
啟新書院RC
105,000
(16-17 第一班)
ESF 英基所屬學校ESF
101,000
(16-17 第一班)
啟思小學Creative
90,200
聖士提反書院附屬小學SSCPS
76,100
香港復臨學校HKAA
76,000
激活英文小學Gigamind
74,800
保良局蔡繼有學校CKY
69,300
新會商會基信學校基信
66,000
聖保羅男女中學附屬小學SPCC直資60,000
拔萃女小學DGJS
58,000*
啟基學校Chan’s Creative
52,800
玫瑰蕾小學Rosebud
52,500
聖若望英文書院(小學部)

52,000*
國際基督教優質音樂中學暨小學音小
48,000 – 53,000
救恩學校

46,500*
崇真小學暨幼稚園(國際班)TT
46,530
培正小學

46,500
九龍塘學校(小學部)KTS
45,000
拔萃男書院附屬小學DBSPS直資42,750
九龍真光中學(小學部)

42,000
聖保祿學校(小學部)SPCS
40,000*
神召第一小學暨幼稚園

40,000
九龍塘宣道小學APS
39,900 – 48,350
真光中學(小學部)坑真
39,630*
高主教書院小學部

38,500*
玫瑰崗學校(小學部)RHS
九龍禮賢學校KRS
38,000
聖方濟各英文小學 SFA
38,000*
民生書院小學Munsang
37,790
聖瑪加利男女英文中小學
直資37,340 – 41,300*
德望小學GH
37,310
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學王錦輝直資37,300
基督教香港信義會宏信書院宏信直資36,750 – 58,590
嘉諾撒聖心學校私立部SH
35,000
優才(楊殷有娣)書院優才直資34,100 – 38,280
聖嘉勒小學St Claire
33,500*
聖類斯中學(小學部)

32,500*
德雅小學

31,500*
培道小學

30800*
聖保羅書院小學SPCPS直資30,000
蘇浙小學(全日)

23,500 – 36,000*
香港華人基督教聯會真道書院真道直資25,460*
港大同學會小學港同直資24,500
培僑書院培僑直資23,900
播道書院Evangel直資16,300*
嶺南大學香港同學會小學
直資15,103
英華小學YW直資15,000
保良局陳守仁小學PLK CTS直資14,800
保良局陸慶濤小學LHT直資13,000
保良局林文燦英文小學PLK LMC直資12,800

公爵府

Angel_BB 發表於 16-4-8 23:45
識人係弘立讀,第一個俾左300萬,第二個無俾... 好好彩都收埋!
唔係個個學生都要買債卷,債卷持有人有優先,保證有得 interview,但入唔入到都係要睇學生表現。好多學生都冇買債卷嘅,入左學,可以選擇買二十萬嘅 general capital levy,我仔入讀時,呢二十萬係離校時全數 refund 嘅,而家聽講只 refund 一半。如果連呢二十萬都唔想比,可以選擇年年比三萬,呢筆錢就完全冇得 refund 了

雖然話讀得呢類學校,屋企環境都唔會太差,但亦唔需要大家想像中咁富貴,都好多中產家庭送仔女去讀,債卷同雜費都係迷思,清楚了解下,其實並冇咁恐怖

禁止訪問

回覆:直資私立國際小學學費究竟有多貴?

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我朋友試過學校打黎叫佢損五十萬比學校,就

原帖由 ctsang1006 於 16-04-09 發表
我朋友試過學校打黎叫佢損五十萬比學校,就可以比佢個女一個interview嘅機會,但唔代表一定收喎!

...
想知邊間

禁止訪問

水晶宮

回覆:tintinlam 的帖子

好難入架!

珍珠宮

我朋友試過學校打黎叫佢損五十萬比學校,就可以比佢個女一個interview嘅機會,但唔代表一定收喎!

...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 Nbs 於 16-04-08 發表學費唔

原帖由 Happybabyhbb 於 16-04-08 發表
識人冇買債卷都入到哈羅,可能佢係頭果屆冇咁多人爭,亦可能係佢堅叻

...
學校有佢收生嘅policy同priority,我朋友幫佢小朋友入表咁耐都冇得in,佢話學校根據返空缺學額嘅國籍同性別去搵返同樣的考生,例如咁啱有金髮男生退,即使你waitlist排第一,但你係黑頭髮男生/金髮女生,都唔會比個位你。

你朋友可能咁啱就係學校需要嘅學生,所以直入。

大宅

哈羅國際校前助理入學主任涉騙家長300萬入讀款項

https://hk.news.yahoo.com/%E5%93 ... 0%85-084500993.html

公爵府

...
邊間

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

...
真係好過去搶

子爵府

男爵府

引用:弘立學卷6百個!死未 +

原帖由 290 於 16-04-08 發表
弘立學卷6百個!死未
六百之餘仲要爭崩頭。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Pura_milk+於+16-04-08+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-04-08 發表
是,我囝仔放復活節假期現在還未返學..
仲有8星期便放暑假

珍珠宮

引用:國際學校每年番學唔夠180日,每次見到學校

原帖由 Pura_milk 於 16-04-08 發表
國際學校每年番學唔夠180日,每次見到學校日曆寫番學日數再諗下學費就暈一暈。

...
是,我囝仔放復活節假期現在還未返學..

男爵府

引用:Quote:原帖由+Flowerpig+於+16-04-08+發表

原帖由 方麗娟 於 16-04-08 發表
其實唔係好多雜費
雜費唔算多, 不過多camping, 多出國體驗, 多出國比賽。Sports期期上堂學唔同種類, 買gear都買窮。上堂用電䐉每人一部,人人都要買, 樂器係compulsory, 仲要唔止學一樣。

子爵府

畀面勳章

蘇浙都有國際部,不用買咩卷物卷的,每月好似係5千幾-6千

男爵府

引用:學費唔緊要,最大鑊係個學卷。聽聞哈羅要三

原帖由 Nbs 於 16-04-08 發表
學費唔緊要,最大鑊係個學卷。
聽聞哈羅要三百萬,唔知真定假。
係,仲唔係有錢就買得,朋友有一仔一女都入著呢間,我都係聽佢講

伯爵府

一睇仲心諗十幾萬一年都可以接受,原來要俾幾球入場費

子爵府

畀面勳章

蘇浙23500係半日班,最後果界都已經升左中一了,宜家得全日,下年36000

首頁

尾頁

跳至