家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

都係最近先睇到大家講唔好買,我由07年5月開始買,當期時係想做10年就攞番錢,但個agent講第10年供款同你投資戶口balance個數level架,佢有個表比左我,佢話到時第10年就可以拎番。

個表內容:

保單年度終結-----投資總額--------------假設每年淨回報5%-------------------退保權益金額
-------------------------------------初始投資帳戶價值----累積投資帳戶價値

1 -----------------1560-----------------1460---------------0------------------------0

2 -----------------3120-----------------2993---------------0------------------------0

3 -----------------4680-----------------3142---------------1460-------------------1460

4 -----------------6240-----------------3299---------------2993-------------------2993

5 -----------------7800-----------------3464---------------4602-------------------4775
.
.
10----------------15600----------------4421---------------13940-----------------16150

***佢比我份表明明寫住第10年退權益金額係大過我本身總投資額,但原來本保單入面有另一張,佢一路無提及要扣提早續回費.....

因為每3個月會寄statement 比我,一路個balance 都係有賺。(除左近哩幾個月,之前日本地震同08年金融風暴)

所以我一路都無再理。

直至近排睇到你地講101單,我想緊我果份係咪,一拎出黎睇,原來,我果份都係

如果我第10年cut,要比提早贖回費
提早續回費=贖回價 X 初始基金單位 X G

供款年度 % (G)
10年: 50%
11年: 40%
12年: 30%
13年: 20%
14年: 10%

第15年開始:唔洗扣

唉⋯仲打算有舊錢,依家硬食繼續供埋第15年

PS 紅色字為後加資料

禁止訪問

回覆:bobo000 的帖子

禁止訪問

引用:你有已經好好啦,咪當儲下錢,同埋應該唔係

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:你有已經好好啦,咪當儲下錢,同埋應該唔係

原帖由 JHtang 於 16-04-12 發表
你有已經好好啦,咪當儲下錢,同埋應該唔係硬供15年,你唔cut單就得,等原來d錢繼續滾,最緊要keep住review ...

ㄧ睇你回覆口唿,就知你做保險~

唔好再比公司坤去呃人,根本收費超級離譜,無論選什麼基金,ㄧ定要供ㄧ半年期,才有機會打和~

買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

help!!有關康宏101...求高見!!!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13156248

Derek Yue: AIA 30年基金, CUT唔CUT好?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8828667

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

補充:我每月供HK$1014=US$130

13/11/2015 statment:

截至10/11/2015 投資相連基金價值: US 14,746.92 (我自己計扣左行政費供款US12844.1)

賬面賺左US1902.82

17/2/2016 statment:

截至12/2/2016 投資相連基金價值: US 12,726.07 (我自己計扣左行政費供款US13,218.20)

賬面蝕左 (US492.13), 咁近幾個月個巿咁,我明白跌好正常

別墅

真實個案,未買既真係唔好買

我依家真係唯有繼續供落去

水晶宮

子爵府

回覆:我的基金單

我系你就cut loss

別墅

個agent當日比我果個建議計劃表我已後加

紅色字果個

當年我年少無知,我淨係睇到第10年(退保權益金額)係大過我個本金,所以又信左個agent講,打算供10年!!

大家真係要小心,好彩既係我每月都係供1000蚊到,唔至於影響好大
但到其時我都唔敢去想,我第15年最終到我手有幾多錢

別墅

TamaCat 發表於 16-4-12 17:01
我系你就cut loss
你覺得我唔應該繼續供落去?

可以比原因及詳細D嗎?

別墅

引用:補充:我每月供HK$1014=US$13013/11/2015+st

原帖由 bobo000 於 16-04-12 發表
補充:我每月供HK$1014=US$130
我覺得唔係用扣除行政費的供款 因為行政費都係你俾的

應該係價值12726
已供供款13520

賬面蝕794 usd
而家唔玩 俾完贖回費再蝕多接近大約50000港紙

用2016年2月17計
到保單15年後 即2022年5月
仲要供多港紙76050 (匯率當7.8)

而家唔玩蝕大約5萬6港紙 或者供多7年 用7萬6港紙搏

別墅

引用:Quote:原帖由+bobo000+於+16-04-12+發表補

原帖由 其實唔難 於 16-04-12 發表
我覺得唔係用扣除行政費的供款 因為行政費都係你俾的

應該係價值12726
我會繼續供啊

別墅

引用:Quote:原帖由+其實唔難+於+16-04-12+發表我

原帖由 bobo000 於 16-04-13 發表
我會繼續供啊
我見上面有人話cut未計黎睇下

Btw 張基金單無搭其他醫療危疾 ? 有冇人壽保額? 如果有會幾麻煩

別墅

引用:Quote:原帖由+bobo000+於+16-04-13+發表我

原帖由 其實唔難 於 16-04-13 發表
我見上面有人話cut未計黎睇下

Btw 張基金單無搭其他醫療危疾 ? 有冇人壽保額? 如果有會幾麻煩: ...
無醫療架

死左咪有多1%,所以叫101單。

首頁

尾頁

跳至