自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

aidan08 發表於 16-4-13 15:11
真係好怕呢D人。唔知點解,基督教特別多呢種人,開口埋口要話比人知自己係基督徒,感恩前感恩後,講真,你 ...

Agree

象牙宮

引用:我試過大熱天時, 拎住2大袋餸, 行到死死下

原帖由 selinako^^ 於 16-04-13 發表
我試過大熱天時, 拎住2大袋餸, 行到死死下
有個基督徒行過黎問我: 識唔識主耶穌
我: 煮飯煮餸我就識, 淨係 ...
哈哈!

有個舊同事信教後,成日叫我去聽野,推左幾次都照叫話想朋友好,跟住我話你神好勁如果要我信既時機佢會安掛係咪?咁就等佢去安排啦!
自此佢都無再講叫我去聽。

大宅

我公司有個男基督徒,成日話自己好虔誠,但成日講大話,講是非,姓赖有咩做錯都掉轉黎講係人地唔啱,最鍾意自己作故仔篤同事,係人都怕左佢除左老細,我只可以講佢比一般人更賤格,論講大話邊有人夠佢黎

99dogdog    發表於 16-4-13 16:18

水晶宮

回覆:我係基督徒,我唔講大話...

我見得多,成日講呢句果個就偏偏係滿口大話果個,又陰濕,唔怪得成日話自己要祈禱,應該係求主寬恕!

琥珀宮

引用:Quote:meow~meow 發表於 16-4-13 11:21 係

原帖由 方方媽媽 於 16-04-13 發表
又咁講,佛教講因果,如果食肉,即係殺生,將來死後輪迴,就會做低等動物.
原理都係相同,就係你做左一D野,就會有 ...
唔係食肉等如殺生,食素起源於中國梁武帝。釋迦牟尼係印度係沿門託砵化緣進食,點可能冇肉?

所以信佛唔一定持齋,只要動物唔係因自己而亡,現成肉一樣可食。至於投胎為動物(畜道)當然唔單係食肉咁簡單嘅果啦!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

琥珀宮

標籤自己係基督徒,真有趣,同檯食飯,各自修行啦!通常想增加可信性,就推個信仰牌出嚟,係想說服自己啫。

伯爵府

我以前做個間公司大多都係基督徒,但又如何呢。。。。。。因為比我更加睇清楚人性的一面
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

最討厭嗰D道行未夠班的基督徒親戚同朋友,成日高調眨低其它教義。尤其係親戚,成日批評長輩、老人家拜偶像,形式化咁。
有次c6的親戚又咬住我的嫂嫂,話佢成日拜神,根本無任何科學及事實根據,基督就唔同,bababa。。。跟住仲轉頭問我信唔信拜神呢D嘢。
我話我信㗎,我咩神都信,除在邪教。
我同佢講:「信基督的路是闊的,上天堂的路是窄的」叫佢顧掂自己先,唔好再騷擾人!
嫂嫂同99陰陰笑,之後嗰位親戚絕少同我講嘢

男爵府

信佛都有佛口蛇心的人!古惑仔都會果頭拜神,轉頭斬人。信耶穌,神職人員都會非禮女教友。好人壞人,不關信仰事。

水晶宮

SandyKL 發表於 16-4-13 16:23
唔係食肉等如殺生,食素起源於中國梁武帝。釋迦牟尼係印度係沿門託砵化緣進食,點可能冇肉?

所以信佛唔一 ...
我將之高度簡化,方便做對比姐.

男爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

我就比較反感一d人借基督徒個名做生意,例如開美容院、補習班,跟住話自己基督徒老實唔𠱓人,然後又話唔為賺錢只為幫人。
咁偉大不如去做義工啦

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

我識親既基督徙都冇個好
唔好以為基督徙督會係特別好

望咩呀望

伯爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

虛偽的基督徒,比虛偽的賤人更令人討厭!

水晶宮

公爵府

引用:昨日聽到有個人在講完人是非之後,發誓係真

原帖由 方方媽媽 於 16-04-13 發表
昨日聽到有個人在講完人是非之後,發誓係真的,然後再加句"我係基督徒,我唔講大話",聽完真係啼笑皆非:sweatin ...
係基督教就唔會講人是非啦 聖經教「不可論斷人」。

公爵府

引用:Quote:原帖由+luvkaka+於+16-04-13+發表所

原帖由 馬騮狗 於 16-04-13 發表
我都怕,但我奶奶同姑仔都係作為嘅基督徒開口埋口都主啊!主啊!剛結婚時一齊住過,有次,我想訓覺(佢 ...
聖經講既法利賽人咪成日開口埋口「主啊主啊」咁囉,耶穌最憎呢啲人。得把口不如去行善

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁佢真係未必講大話,但係唔需要強調係基督徒,然後就係講人是非係好無品既事

公爵府

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 16-04-13 發表又

原帖由 SandyKL 於 16-04-13 發表

所以信佛唔一 ...
六袓慧能話,武帝心邪,不知正法

但係依家有 D 法會,梁帝懺,水陸法會,又會依據佢既儀軌去做,我覺得奇怪 ,未明點解

首頁

尾頁

跳至