自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係公司做左差吾多三年,每年七月頭簽新合約續一年
宜家剛懷孕兩個月,如七月時公司吾同我續新一年合約,咁公司有無犯法?
剛剛同比左懷孕證明比經理,佢話要報告比國內上級知,無啦啦得一句過來,老總到時候吾同你續約點算⋯
佢地咁樣算吾算歧視?
我想保障左自己先,係咪到時真係佢吾同我續我吹佢吾脹?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:係公司做左差吾多三年,每年七月頭簽新合約

原帖由 iyadahmed 於 16-04-13 發表
係公司做左差吾多三年,每年七月頭簽新合約續一年
宜家剛懷孕兩個月,如七月時公司吾同我續新一年合約,咁 ...
坦白講佢唔同妳 renew contract 妳真係耐佢唔何,因為佢哋可以用種種理由去解釋。
其實 contract staff 就係無保障喎。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:懷孕後公司續約問題

呢個就係contract 同 permanent staff

既分別

contract 完左唔續約 唔需要理由

大宅

完左唔續約應該係唔會犯法的~我對上一份工就係咁

大宅

引用:Quote:原帖由+iyadahmed+於+16-04-13+發表

原帖由 小可愛11 於 16-04-13 發表
坦白講佢唔同妳 renew contract 妳真係耐佢唔何,因為佢哋可以用種種理由去解釋。
其實 contract staff 就 ...
公司香港規模細,得兩個人,經理國內派來,佢都係合約制,不過三年。咁講真係好無保障⋯搞到我宜家好擔心⋯

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小可愛11 於 16-04-13 發表坦

公司香港規模細,得兩個人,經理國內派來,佢都係合約制,不過三年。咁講真係好無保障⋯搞到我宜家好擔心⋯ ...
上司都甘講

不如

疊埋心水

完約後安心待產

照顧bb

坐完月先慢慢搵工

大宅

引用:呢個就係contract+同+permanent+staff既分

原帖由 momoakira 於 16-04-13 發表
呢個就係contract 同 permanent staff

既分別
我地公司得兩個人,無permanent staff,我同經理都係合約制,如果咁長遠我都係要搵過份有permanent o既,唉!宜家好擔心⋯

子爵府

如果得兩個人, 我覺得佢多數唔同你續約
唔通叫個經理自己一個頂三個月咩?
除非咁啱大陸會派人落香港 secondment 三個月啦
或者你嘅工種好難搵人代替
否則請過第二個容易好多

水晶宮

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 16-04-13 發表

我地公司得兩個人,無permanent staff,我同經理都係合約制,如果咁長遠我都係要搵過份有permanent o既,唉 ...
除非做滿幾年contract 會同你轉permanent

否則真係做唔過

子爵府

鳥嘴123 發表於 16-4-13 14:17
如果得兩個人, 我覺得佢多數唔同你續約
唔通叫個經理自己一個頂三個月咩?
除非咁啱大陸會派人落香港 second ...
同意

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

其實可必擔心呢! 無論你有無大肚, 佢都可以唔同無續約架嘛! 不如開開心心大肚等生B, 煮到埋呢咪食囉, 希望唔好介意.

就算permanent又如何, 我有個舊同事生完咪要走, 放鬆D啦!

水晶宮

iyadahmed 發表於 16-4-13 14:11
我地公司得兩個人,無permanent staff,我同經理都係合約制,如果咁長遠我都係要搵過份有permanent o既,唉 ...
唔洗擔心...99.99%唔續 !!

珍珠宮

都唔諗得咁多咖啦....又唔到你決定...生完BB先再打算啦....

首頁

尾頁

跳至