自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

他係一隻銀狐叫momo
(2005年5月-2016年4月13日)兩歲領養返來。
大大隻眼,好精靈,白雪雪,好靚仔,好友善,當然友善隻限於人,唔識同其他狗仔玩,相處。
他睇住兩位妹妹的出世,雖然不太喜歡兩個女細個捉住他玩,不過他最多都係走開,唔會整親兩位妹妹。
前幾個月因為心臟病,咳嗽,膀胱結石長期吃藥,昨晚因為兩天精神好差,無食野,情況直線下降。送去寵物診所,照x光,超聲波,驗血,留院。
今天早上接到姑娘電話話搶救,我同先生去的途中,已經再接到電話話親愛的momo搶救無效,已經走左。
我同先生去到間房,得momo一個人係張手術台度,蓋著一張白色的被子,身上尚有餘溫。
momo好生性,走都好為我們著想,今天落大雨,挑了早上九點幾,我已經起身搞定兩個女,做埋功課,食埋早餐,先接到momo的消息。知道爸爸媽媽仲要照顧兩個妹妹,都唔使爸爸媽媽服侍妳,走得甘快。都無慢慢變老,步伐蹣跚。
其實話別的話昨天係家中已經有同momo講,如果這個世界有輪迴,甘就返來做我地第三個找朋友,到時爸爸媽媽還有兩個妹妹可以帶妳一起出去周圍玩,食好多喜歡的野食,去游水,去picnic.
一起生活的時光,好多回憶,同兩個妹妹玩籃球,好開心,經常笑,經常好為食,搶兩個妹妹的野食,有時連未煮的青菜放地下,他都會偷食,偷偷食台上邊的麵包,蛋糕。
好乖好端正坐係度,等食潔齒骨。
我煮飯的時候經常係我左右睇下有無野可以食,有時可以有小小紅蘿蔔,小小水果。
每天都會訓係電腦台下邊,我地係坐好都唔敢動,驚整親他。
每天都會上床同我地一起訓覺,有時訓係我的枕頭上邊,睇到我醒左就會跑過來要摸下好粘人。
爸爸每天好盡責幫他刷牙,帶去街,餵他食藥,每一次食藥都是要又呃又探,用香蕉餵,用西沙餵,用橙餵,用雲吞,用雞肉,用豆腐……想盡辦法!爸爸已經做得很好,不用太自責!爸爸話買比你的greenis還沒有食完。
所有的生活逸事,情景,都很難忘,到哪裡都是觸景傷情,總覺得妳在身邊。
其實這也是一個最好的結局,你不用受太多的痛苦,不用打針,不用做手術,以後再也不用食藥。我們也算是有時間話別,有和妳說我們有多愛妳,說了我們要說的話,唯一遺憾的是最後一眼沒有看到妳,昨天飽別已成永別。如果人害怕死亡是因為怕被遺忘,甘我們不會忘記妳,親愛的momo.爸爸媽媽兩個妹妹都會懷念你!家姐話好傷心,好掛住妳!
momo,多謝有你陪伴的時光!多謝妳帶比我們的歡樂!我們永遠懷念你,永志不忘!

cutiemapa    發表於 16-4-14 00:07
車仔人    發表於 16-4-13 14:57

伯爵府

有養狗狗的JM 一定明白你
我地都有隻一歲狗狗, 係領養的
次次諗起將來會有生離死別, 都眼濕濕
有人話, 養寵物係最好既生命教育
因為動物一般會早過我地走完一生...

樓主, 好好保重, 狗狗永遠活係你地心中.

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

沒有食完的 greenis 可以火化時燒埋俾佢
好好保重,完全明白你感受!

男爵府

回覆:狗狗去左彩虹橋

未睇完你的留言,我都已經淚流滿面了,明白你的感受,因為我家狗狗上年6月走了,走時13歲。

希望所有貓貓/狗狗離開後,都會去到彩虹橋,認識新朋友仔,開開心心,再無痛苦。

公爵府

momo was lucky to be a member of your family

子爵府

回覆 momochowhk 的帖子

我養了12 年的狗狗舊年都過左身, 仲要係我結婚前一個月... 仲唸住佢會陪我走入人生另一個階段....喊左好耐好耐...
佢老了, 睇住佢行得唔好, 都失禁等等問題, 又幫佢唔到, 真係痛心..

最後我地都送左佢火化, 將佢既骨灰灑左係南生圍(佢好鐘意既地方),..

保重呀~~樓主~
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

保重呀!!樓主

子爵府

大宅

回覆:momochowhk 的帖子

暫時處理係讓動物善終公司保存遺體,22號火化!

男爵府

大宅

rip 狗狗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:momochowhk 的帖子

大宅

水晶宮

狗狗去咗彩虹橋,有好多毛孩陪伴。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

伯爵府

我明白~我養左10年的貓貓, 剛去世, 黎緊星期日會火化....
好傷心...

侯爵府

rip狗狗

珍珠宮

BK Milk勳章

離別真係好傷心

大宅

樓主,狗狗而家好開心咁係彩虹橋到玩緊,無病無痛,每當你們想起佢既時候,佢會係你地身邊架~

首頁

尾頁

跳至