自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160414/54986118

昨日清晨一場黃色暴雨,在長沙灣有消防員孭著乘保母車的學生澗水返校上課的相片在網上熱傳,但由於相中部分路面水浸僅到腳踝、部分獲救小學生生得高大,遂惹來「港孩驕生慣養」、「濫用消防服務」等批評。有份幫助這批學生脫困的消防員不忍小朋友受責難,今晨facebook留下「千字文」為學生解畫。

該消防員強調其團隊當時原是處理私家車死火的求助,碰巧見到小學生在保母車來被困才出手幫忙,故無人濫用消防服務;他又澄清現場部分水浸地點水深達50至60厘米,對身材較矮的小學生來說確有危險,故認為消防員助他們脫困並無不妥,希望大家不要再責怪這些小學生:「他們下半身濕透仍要上學真係好慘,積水亦十分污穢…我地幫助他們離開這段路,只是舉手之勞!」
該名姓Chiang(疑姓蔣)消防員補充,昨天早上他們在場發現小學生被困於積水的保母車後不久,已有學校老師到場了解及禮貌地詢問消防員可否協助小朋友離開車廂回校上課,消防員稱在隊長的同意之下,他和同僚便逐一把同學移離最深水的地方。
現場相片所見,不少獲救者長得相當高大遂惹來爭議,但消防員稱「要講句公道話」。他指現場有十多名小學生,最早被救一批身材較矮小低年級學生疑未有被攝入照片,故才惹來誤解。消防員又指以往曾受過急流拯救,模擬場地訓練令他深深明日縱是水流只是水深及膝,有時力量已大得足以令強壯的消防員也跌倒。故水浸現對小朋友確有風險,消防孭或抱小學生離開水浸現場並無不妥。
「這其實只是小事一樁,我們亦只是作出正常人都會做的事情…換轉是你在場…相信大家都會義不容辭幫助弱小,就像扶老人家過馬路一樣,而這亦我們職責所在」消防員最後留言,稱除希望社會人士鼓勵支持消防員外,亦鼓勵其他在惡劣天氣下於不同崗位仍默默耕耘的人,他亦希望大家不要再怪責這些小學生:「畢竟他們只是小學生而矣,放鬆一點吧香港人!」

zoey_b    發表於 16-4-15 05:29
emt1314    發表於 16-4-14 22:23
Jumboli    發表於 16-4-14 22:03
芝麻街    發表於 16-4-14 20:53
cyan928    發表於 16-4-14 19:08
meimei11    發表於 16-4-14 18:17
Beauty222    發表於 16-4-14 18:02
丫雅    發表於 16-4-14 17:56
pigmei    發表於 16-4-14 17:34

公爵府

回覆:消防叔叔抱小學生 寫「千字文」護港孩

放鬆一點吧香港人

男爵府

畀面勳章

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

well done!
There is a light at the end of the tunnel!

禁止訪問

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港消防

我都係媽媽,不想見到港孩啫。
消防值得尊敬 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

消防員

咁都有人睇不過眼,香港人真的在變......變得咩都要罵。

mother904    發表於 16-4-15 12:48
greenpea    發表於 16-4-14 22:40
Tiffany1212    發表於 16-4-14 20:09

伯爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

伯爵府

畀面勳章

多謝尼位消防員講出詳細情況。
琴日係網上見到些人罵到些細唔(港孩,寵壞……)覺得小朋友都好無辜下。
現在澄清左還小朋友一個清白

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

「放鬆一點吧香港人」

依句真!

伯爵府

BK Milk勳章

公爵府

消防員抵讚
可能這件事入面的學生唔係自己囝囡,所以d人咪批評得咁口爽囉~

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

其實有去到港孩咁嚴重嗎?

不在現場的人根本就唔清楚當時情況, 係咪整段路水深都好似相中咁淺?

如果唔知實際情況咁又有咩資格評論?

香港人真係變到為鬧而鬧嗎?

好多時見FB SHARE外國消防員救左貓貓狗狗都勁多人讚, 又話貓貓狗狗都係生命, 又話好偉大, 又成...唔通一個小朋友都比唔起果D貓貓狗狗?

究竟呢個係咩logic呢?

shumson    發表於 16-4-14 22:56
emt1314    發表於 16-4-14 22:24

侯爵府

伯爵府

公僕之中我最敬佩消防員

翡翠宮

2018復活節勳章

有在場人士講公道說話, 唔在場又只係識得鬧的應該可以收聲

香港的消防員, 向你致敬

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

其實香港人究竟咩事?!對小朋友要咁苛刻!連消防員抱小朋友都要指責?
如果是自己仔女,都會希望小朋友在50,60厘米水深地方淌水返學嗎?成件校服濕晒,路見不平可能跌倒,甚至溺水。
全世界任何一個地方都無可能指責消防員吧。
真係咩都可以投訴一餐!

首頁
12345...6

尾頁

跳至