美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:有冇勁爽防曬day cream-gel推介?

9成9勁爽嘅防曬如Kanebo Allie都係勁高酒精含量,長期用皮膚易外油內乾底層缺水

seaseafamily    發表於 16-4-20 15:46
ptm    發表於 16-4-20 14:55

水晶宮

Pollyowen 發表於 16-4-20 12:48
即係防曬唔好買d勁爽質地好d? 有咩推介?

唔介意酒精含量高其實可繼續用。
幾乎大部份高系數防曬都有添加酒精, 唔加酒精又要高系數, 一係質地好rich, 一係用gelling agents去令質地爽身但搽上面易有擦膠碎。

水晶宮

jacquesau 發表於 16-4-20 15:25
la roche posay bb cream 同 lancome cc cover

都係50pa+++防曬

兩支主要防曬成份都差唔多,都係有唔少酒精, 而Lancome就幾多香料。
2揀1就La Roche Posay bb cream好d。

水晶宮

hachimama 發表於 16-4-20 15:29
咁究竟有什麼酒精含量不高的防曬可推介呢?

我要戶外長時間曬先用Lancome/ Shiseido。
平時用alcohol-free防曬, 如Elta MD。
唔用BB cream因多數有高量酒精。
用礦物粉餅。

Alcohol free防曬又要防曬系數高, 就要加多左gelling agents, 搽上而易起擦膠碎, 係麻煩d, 唔影響防曬效果。
自己取捨。

水晶宮

jacquesau 發表於 16-4-20 15:56
其實多酒精對皮膚有咩影響?
長期用令皮膚底層乾出更多油, 變成外油內乾, 底層缺水, 毛孔粗大, 加速老化。
酒精係可以溶解油脂, 長期大量用於皮膚表面可以破壞皮膚表面正常脂質, 削弱皮膚鎖水能力, 亦令溶劑更易進入皮膚, 深層地令皮膚底層變乾, 易變成敏感肌, 令皮膚炎症後色素退得慢(e.g.暗瘡印)...惡性循環。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-04-20 發表唔

原帖由 VampireBaby 於 16-04-26 發表
Elenalan, 想請問shiseido這枝防曬成份ok嗎? 因我夏天一出街便勁大汗(真係汗流滿臉,好似從泳池上水咁), ...
我好多年前用過呢款(唔知有冇轉配方), 我出海工作用,全年冇曬黑過,但質地較rich, 佢有油性防曬劑e.g. Octocrylene, Tinosorb, etc, 防水性高

水晶宮

引用:Quote:原帖由 VampireBaby 於 16-04-26 發

原帖由 VampireBaby 於 16-04-26 發表
不過酒精排第3,滑石粉排第9,都含量高,唔好daily用

首頁

尾頁

跳至