論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咁嘅,兩個月前收到一封寄比姐姐嘅信,信封窗口睇到𥚃面寫住Late Payment,心知姐姐去借錢,但暫時唔想直接問佢,諗住再觀察一下先。今日再收到一封比姐姐嘅信,係啡色紙皮信封,留意到回郵地址係GPO BOX 11102,上網再查係大衆財務,但今次睇唔到Late Payment嘅字。請問大家有無類似經驗,個心好想係封同姐姐講還晒錢嘅信,因為姐姐做得唔錯,想再同佢續約,而家咁真係十五十六。請大家指教一下,唔該!

禁止訪問

引用:係咁嘅,兩個月前收到一封寄比姐姐嘅信,信

大宅

回覆 bb0405 的帖子

好唔好同佢傾下,了解咗先呢?因為姐姐乾淨丶勤力丶態度好丶從無黑面,放假八點前一定番到屋企,除咗今次呢件事,我真心滿意佢表現。

禁止訪問

引用:回覆 bb0405 的帖子好唔好同佢傾下,了解咗

子爵府

回覆:請教:收到大衆財務比姐姐嘅信

佢有還,你冇需做其他嘢,佢吾還,責主現身追,你到時至報警炒人都吾遲

複式洋房

工人借錢係咪要有銀行户口先借到?

禁止訪問

引用:工人借錢係咪要有銀行户口先借到?

大宅

回覆 bb0405 的帖子

多謝妳嘅分享,我諗會嘗試了解下先,佢十月頭完約,如果呢段時間再收到類似嘅信就請過個新姐姐算喇

禁止訪問

引用:回覆 bb0405 的帖子多謝妳嘅分享,我諗會嘗

大宅

引用:佢有還,你冇需做其他嘢,佢吾還,責主現身

原帖由 kimberlybaby 於 16-04-21 發表
佢有還,你冇需做其他嘢,佢吾還,責主現身追,你到時至報警炒人都吾遲

...
就算你想炒人都唔好俾佢知, 如果佢知道,可能借更多錢然後走路

大宅

引用:Quote:原帖由+mimimomo2014+於+16-04-21+發

原帖由 bb0405 於 16-04-21 發表
yes 你要留意下。
當日佢都話一間only ..點知到目前係三間 我吾知會吾會有4,5 間
我同你一樣,之前收到財仔信,帶佢去中介問話,佢話冇借其他,結果我早排收到第二間財仔既信。問佢仲話幫人做擔保,又成日大話連篇,我就完約,唔使諗同佢續約

伯爵府

bb0405 發表於 16-4-21 16:36
passport n.contract

有身份証就得

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bb0405 於 16-04-21 發表yes

洋房

我上星期就炒左個姐姐,情況差唔多,上年12月一轉,比左機會佢。
仲叫佢坦白,仲有無其他,當然就唔坦白喇。
上星期一收到個財仔電話,話佢幫朋友做擔保,佢朋友無還,而佢又唔聽電話,所以又打黎追我...算喇,我老婆9月生第2胎,諗住一路揾新人一路用住先,點知同日又收到第2間財仔電話,我漏夜炒左佢,仲揾左間賓館叫佢去住,第日一早去Agent度搞埋d手續。

借錢既行為:
1.突然多左有電話搵佢,佢一係話朋友,一係話教會,又話領事館
2.成日check信箱(我本身無比信箱匙佢,不過佢會摷信)
3.佢有可能比人叫左去做傳銷,呢樣要小心,成日有d不知名既野拎返屋企,呢可能就係借錢既開始,層壓式那種。

我炒佢,但佢似乎都無諗住還錢,去Agent/入境處出返張終止書同Fax比財仔就搞掂,唔洗幫佢地還錢!財仔收到fax後亦唔會煩你。

佢地會好天真咁想轉個電話就避開到,都低低地,人地係老家都有返咁上下勢力先會借錢比你喇,個個姐姐都走到數的話,d財仔點會開到成行行市?

大宅

原來佢地啲藉口都同一樣,個個都話係做擔保 朋友借

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個都前後借3間,又話2間幫朋友擔保喎。9月滿4年唔再續了。

大宅

呢個問題真係好普遍,佢地黎hk 要洗一筆錢,好難避免黎到唔借錢去還,但願佢地唔好拖欠搞到僱主就ok. 但有d 借好多間,根本每個月份糧都唔夠還嗰d 工人就真係要嚴正處理。

男爵府

我勸你唔好續。因佢續約後財仔会借更多比佢。我上個公主特登續約後走路。3間財仔共6萬蚊。。。。。

複式洋房

我上個做左唔夠一年日日喊曬口話要辭職,走左之後無耐我就收到財仔信話佢借錢唔還

大宅

唔明點解啲財仔肯借,咁多都走佬返家鄉,財仔都冇咁易搵到個工人還錢

首頁

尾頁

跳至