自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我已經快人到中年,看到這邊有個 post 見大家後悔的都差不多,想分享我的故事,其實應該是夢。

這段是新加的:我見留言大多後悔當初不讀書,其實我也差不多,中五後無讀書 (我 48歲) 不讀書有很大原因是第一個男朋友,所以後悔到現在。以後再講。勵志一點,雖然中五,但我開始打工都是圍繞美國人, 很卑微很低層但日講夜講,英文很流利,而且我很喜歡看書 (我不看電視的) 我28歲先讀大學,是現在老公 (當時男朋友) 鼓勵我。現在年代學咩都很容易,如果是因為英文不好,其實看 YouTube 隨時學到。希望大家不要放棄。

我過去一直非常後悔17歲拍拖,而且對方是典型賤男,拍拖四年,後悔到今時今日,我常常希望從來沒識過他。

我平常發夢通常起來就記不住,但這個夢非常清楚。夢中我和一大班同學一齊,有一個黑人開了一架大車戴著我們去玩,他説帶我們返去以前,見見以前的自己,他吩咐只可以打個招呼,千萬不要説自己是誰也不可以多說話,大家答應了便起程。

下一個鏡頭在學校門口,剛開始放學,同車的老同學開始找年青的自己,我一直看也找不到自己,後來看到17歲的我,戴著眼鏡,拿著幾本書出來,因為我沒時間,我馬上上前告訴17歳的我,可能你接下來幾年會很不開心很痛苦 but hang on 你以後會很幸福的。然後我很大力的 give her a hug. 最後我又忍不住說,你已經認識了賤男了?開始拍拖未? 17歲説,已經開始拍拖了。我忍不住説,可以的話最好不要在一起。

未完

伯爵府

春季勳章

引用:Quote:mocha_y 發表於 16-4-20 22:34 無好

原帖由 lovebabyking 於 16-04-21 發表
如果好似EU咁...穿越返當年重頭泥過就好
等我穿越穿越再穿越, 唔啱做到啱!

男爵府

引用:Quote:原帖由 breezy2012 於 16-04-22 發表

原帖由 breezy2012 於 16-04-22 發表
昨晚不斷諗,應該點死先好?
諗點死,不如諗點活,為男人不需死,但為子女必需生,還要堅强的活

子爵府

回覆:大家一生最後悔的決定-如果可以重新來過

mock左隻大牙,冇杜牙根

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 leng1999 於 16-04-22 發表謝

原帖由 我是乖乖 於 16-04-22 發表
其實我係後悔冇讀music 我叫做對音樂有少少皮毛既認識因為中學既時候考到演奏級又有興趣繼續學
但因為自己 ...
系啊,好同意。極難搵到好既課程,希望你可以有機會繼續自己既興趣

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由+甄太太+於+16-04-22+發表這個

原帖由 breezy2012 於 16-04-22 發表
多謝你!我上來搵人拉我一把,我驚自己...
你諗下如果你選擇尋死 再加個不負責任既老公 對小朋友點算
雨後會有彩虹 你對小朋友好佢地會感受到以後可得有更大既回報!有咩事似宜家咁上bk呻下 唔好屈住!加油

男爵府

引用:Quote:原帖由+我是乖乖+於+16-04-22+發表自

原帖由 leng1999 於 16-04-22 發表
謝謝分享啊,之後再讀返d有興趣既野可能嗎?
其實我係後悔冇讀music 我叫做對音樂有少少皮毛既認識因為中學既時候考到演奏級又有興趣繼續學
但因為自己再學上去真係好貴 同埋我自己覺得坊間d課程好參\'痴\' 所以都停左了 大學學會唔同好多

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

畀面勳章

breezy2012 發表於 16-4-22 11:50
其實你自己都怕自己做傻事,證明你根本無求死的心

旁人幫不了太多,將專注力放在子女身上吧,做人阿媽,責任重大呀

家燕媽媽當年辛苦到想跳樓,你睇佢現在幾好,仔女大曬又生性,自己又有事業,個前夫不知幾後悔!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

好多野都有後悔,但係係咪直情後悔到想返轉頭呢?
又未想過..無以前既事就無現在既我

大宅

引用:Quote:breezy2012+發表於+16-4-22+11:40+當

原帖由 甄太太 於 16-04-22 發表
這個當然,既然人不能控制自己的際遇,只能控制自己的心態了!

堅強d吧,無辦法!

子爵府

畀面勳章

breezy2012 發表於 16-4-22 11:40
當仍然係漩渦之中,係痛不欲生
這個當然,既然人不能控制自己的際遇,只能控制自己的心態了!

堅強d吧,無辦法!

你有咩事,你對仔女會好痛苦!

沒媽的孩子像根草

大宅

引用:Quote:breezy2012+發表於+16-4-22+11:30+好

好多單親家庭子女都好錫阿媽,男人不是全部,仔女才最重要。

人生充滿機會,將來你遇到個懂得珍惜你既人, ...
當仍然係漩渦之中,係痛不欲生

子爵府

畀面勳章

breezy2012 發表於 16-4-22 11:30
好多單親家庭子女都好錫阿媽,男人不是全部,仔女才最重要。

人生充滿機會,將來你遇到個懂得珍惜你既人,今日呢d挫折只是舊事了!

大宅

引用:Quote:breezy2012+發表於+16-4-22+09:09+昨

點死都唔會死得舒服,做乜要死?

唔洗一定要死,或者仔女大咗你有機會享清福,甘早收檔咪好唔抵?!

子爵府

畀面勳章

breezy2012 發表於 16-4-22 09:09
昨晚不斷諗,應該點死先好?
點死都唔會死得舒服,做乜要死?

唔洗一定要死,或者仔女大咗你有機會享清福,甘早收檔咪好唔抵?!

子爵府

勉強要講後悔,可能係讀書既⋯⋯不過我認為一個人成唔成功,搵唔搵到錢,同讀書無好直接既關連,係講每個人既際遇同性格,所以so far我無咩特別後悔呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 leng1999 於 16-04-22 發表請

原帖由 我是乖乖 於 16-04-22 發表
自己揀
阿爸阿媽咩都唔識小學程度 佢地都覺得我同佢地講完係雞同鴨講

...
謝謝分享啊,之後再讀返d有興趣既野可能嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

後悔在中學和大學時選錯科!

後悔幫過之前的男友還卡數, 當時的我天真無知

首頁
12345...9

尾頁

跳至