自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我已經快人到中年,看到這邊有個 post 見大家後悔的都差不多,想分享我的故事,其實應該是夢。

這段是新加的:我見留言大多後悔當初不讀書,其實我也差不多,中五後無讀書 (我 48歲) 不讀書有很大原因是第一個男朋友,所以後悔到現在。以後再講。勵志一點,雖然中五,但我開始打工都是圍繞美國人, 很卑微很低層但日講夜講,英文很流利,而且我很喜歡看書 (我不看電視的) 我28歲先讀大學,是現在老公 (當時男朋友) 鼓勵我。現在年代學咩都很容易,如果是因為英文不好,其實看 YouTube 隨時學到。希望大家不要放棄。

我過去一直非常後悔17歲拍拖,而且對方是典型賤男,拍拖四年,後悔到今時今日,我常常希望從來沒識過他。

我平常發夢通常起來就記不住,但這個夢非常清楚。夢中我和一大班同學一齊,有一個黑人開了一架大車戴著我們去玩,他説帶我們返去以前,見見以前的自己,他吩咐只可以打個招呼,千萬不要説自己是誰也不可以多說話,大家答應了便起程。

下一個鏡頭在學校門口,剛開始放學,同車的老同學開始找年青的自己,我一直看也找不到自己,後來看到17歲的我,戴著眼鏡,拿著幾本書出來,因為我沒時間,我馬上上前告訴17歳的我,可能你接下來幾年會很不開心很痛苦 but hang on 你以後會很幸福的。然後我很大力的 give her a hug. 最後我又忍不住說,你已經認識了賤男了?開始拍拖未? 17歲説,已經開始拍拖了。我忍不住説,可以的話最好不要在一起。

未完

男爵府

減齡達人勳章

回覆:大家一生最後悔的決定-如果可以重新來過

故事?

子爵府

我也想可重來

伯爵府

春季勳章

引用:我也想可重來

原帖由 LC116 於 16-04-20 發表
我也想可重來
無好好讀書。。。

wcpcelia    發表於 16-4-21 08:42

珍珠宮

畀面勳章

我最後悔的事
對大仔責備得太多
讚賞得太少
其實我個心系好緊張個仔
好錫個仔
用錯咗方法

別墅

我未寫完的,明天再繼續。

男爵府

引用:我最後悔的事對大仔責備得太多讚賞得太少其

原帖由 維仔媽媽 於 16-04-20 發表
我最後悔的事
對大仔責備得太多
讚賞得太少
可以指教嗎?因為我都覺得自己對大仔好嚴厲!

男爵府

冇好好讀書,同埋F5畢業後揀咗讀酒店

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

子爵府

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

最後悔無睇過就掉咗分手嘅初戀男朋友一封信,
當時以為係其中一封,唔知係最後

Jolin_Yuen    發表於 16-4-21 14:01
花花真美好!

公爵府

又唔可以叫後悔既,不過如果有得重來,我會早啲結婚,早啲生小朋友!

ekllam    發表於 16-4-22 12:09
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

珍珠宮

畀面勳章

kengi269 發表於 16-4-20 22:46
可以指教嗎?因為我都覺得自己對大仔好嚴厲!
唔敢講指教分享經驗
原來
小朋友越系嚴厲責備真是會越曵
甚至會影響他情緒發展和自信心的建立
我真是好後悔
現在我會提醒自己
每個小朋友都會做錯事
自己系大人而他只是個小朋友
就算他做錯事都會溫柔和耐心教返好他
抓緊機會讚賞他
原來多多讚賞系真會變乖

子爵府

好媽媽勳章

最後悔無好好珍惜和媽媽在世時相處的日子,當時的我年紀輕受唔到氣,成日頂亞媽咀,太自我,宜家做左人亞媽先知為人母不易

Jolin_Yuen    發表於 16-4-21 14:03

公爵府

我無咩野後悔,如果真係要擇,我後悔細個無堅持出國讀書,後悔無離開一個唔愛我嘅男人,直到今日我仲好想見到佢。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

維仔媽媽 發表於 16-4-20 23:11
唔敢講指教分享經驗
原來
好有道理,真0架!睇我D兄弟,
再睇我姪仔,
真係啱到無朋友
花花真美好!

男爵府

引用:Quote:kengi269 發表於 16-4-20 22:46 可以

原帖由 維仔媽媽 於 16-04-20 發表
唔敢講指教分享經驗
原來
多謝分享!

大宅

回覆:karenlai 的帖子

首頁
12345...9

尾頁

跳至