自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我仔三歲四個月
一路都講野發音唔係好清楚
以今日感冒帶佢睇醫生
醫生寫左封信叫去衛生處xxxx排期
私家醫生話如果可以帶佢出私家一路睇一路排政府
同老師傾過 老師話最好帶佢出私家做評估先
因為起碼半年先排到評估
上網搵資料 保良局,協康會都話要填表排但唔知道等幾耐
想問下媽媽們,可以比啲意見或者介紹邊度可以快啲評估做治療?
唔該!

男爵府

回覆:語言治療

我仔三歲健康院醫生比信排聯合,4歲就排到,唔系評估,系直接治療,上咗一堂,奇跡地講野正曬,懶媽冇去複診😆

侯爵府

我仔當初睇咗大半年言語治療,喺屯門醫院睇。

3歲時,我仔剪咗脷筋,不過佢講嘢唔清楚,我就先帶佢睇私家醫生,拎咗轉介信去屯門醫院排期,初時話可能排1年左右,但排咗2個幾月,醫院打來,話有個小朋友唔見,依家下星期有期俾我,我就即刻應承。睇咗大半年,仔仔講嘢改善咗好多,依家完全正常。

去屯門醫院睇之前,曾經去私家嘅言語治療睇過兩三次,800蚊30分鐘,太貴了,負擔唔到,而且30分鐘一下就過咗,我仔乜都冇做就夠鐘……

男爵府

畀面勳章

回覆:stopBB 的帖子

之前家庭醫生都講過 叫我地教佢講 唸住無咩問題 今日第二個醫生就話唔好再拖好擔心

男爵府

畀面勳章

回覆:miuling814 的帖子

我依家好擔心排期排好耐 想搵私家做評估先 我唔知道咩私人機構好 同老師傾過話起碼知道定發音問題先比較好⋯⋯

別墅

回覆:katingting 的帖子

請問點樣唔清楚?我仔2歲但我都有d擔心。佢發唔到某d音,\'水\' 变 \'腿\', \'車\' 变 \'tei\', 有時講野會伸條脷出黎

別墅

可以先找私家言語治療機構做評估, 收費約一千元左右。看看問題所在, 再諗私家做治療定係排政府服務。

男爵府

畀面勳章

回覆:belolo 的帖子

好似啲說s,f呢d音唔係好發到
同講野d音唔正咁

男爵府

畀面勳章

回覆:smileyb 的帖子

私家言語機構-可以話我知邊間嘛?

別墅

引用:請問點樣唔清楚?我仔2歲但我都有d擔心。佢

原帖由 belolo 於 16-04-21 發表
請問點樣唔清楚?我仔2歲但我都有d擔心。佢發唔到某d音,'水' 变 '腿', '車' 变 'tei', 有時講野會 ...
部份兩歲男仔未掌握到“水” /s/ 和 “車” /c/ 音, 不用太擔心。
平時鼓勵多咀嚼細粒食物, 有助口肌發展。

侯爵府

試下問下呢間丫。

katingting    發表於 16-4-21 18:49

別墅

引用:私家言語機構-可以話我知邊間嘛?

原帖由 katingting 於 16-04-21 發表
私家言語機構-可以話我知邊間嘛?
你上網search “言語治療”, 有好多選擇

大宅

回覆 katingting 的帖子

當年我都係排政府, 結果學見咗4次醫生就好了。

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

你搵左健康院,見左醫生先,我3月約健康院,4月就有得見醫生,由醫生同小朋友測試左先,醫生認為有需要就會再轉介去做言語治療評估,我排左4月尾,但有事吾得,改左5月,其實都算好快。我估係排正式的言語治療就真係要時間等。

男爵府

畀面勳章

回覆:blythe_baby 的帖子

聽你咁講 我放心d 咁我去排政府先 我怕等半年先評估浪費左治療時間啊

大宅

我都覺得自己排住政府,另一邊到私家做治療

其實語言治療唔單係治療發音,重有語言表達,唔好以為小朋友發音正確左就停止治療呀!

手機用戶,不要點評.謝謝

伯爵府

阿女果時係三歲幾,搵咗協康,都要排好耐,另一面,政府都有照排,諗住邊度快就睇邊度,結果協康比政府快個幾月,但我諗住有得睇睇咗先,我都唔想拖,去到協康做咗評估,治療一期四堂,上咗一堂阿女已經有明顯改善,到政府期去睇,其實都差唔多冇嘢,結果協康咗一期,政府去咗唔記得兩次定三次都唔需要繼續。

我覺得,有得早睇就睇咗先,小朋友發展嘅嘢有得越早矯正越好,怕會 miss 咗黃金時期!

大宅

回覆 katingting 的帖子

我仔仔1歲半時經健康院轉介去瑪嘉烈,2-3個星期左右已可以見言語治療師,做左約半年,2歲返健康院,語言發展已進步到有3歲程度,到依家K1係細B,個個同學mami都話佢說話表達能力比大B更好。所以及早治療對小朋友更好,加油!

侯爵府

引用:我仔三歲四個月一路都講野發音唔係好清楚以

原帖由 katingting 於 16-04-21 發表
我仔三歲四個月
一路都講野發音唔係好清楚
以今日感冒帶佢睇醫生
讀咩幼稚園,我囝讀保良係有呢類計劃幫學生,都係政府funding,因為排政府太耐了。anyway, agree唔好拖,等得嚟你都可能搞掂了 過了6歲成效打節扣

男爵府

畀面勳章

回覆:kyk 的帖子

唔該你啊!我依家就係怕等太耐我仔錯過黃金時期去糾正啊。聽完你個個案 我個心定d

首頁

尾頁

跳至