論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問如炒工人, 我要求佢現在寫封resign信比我, 但當係會比1個月通知, 日期係咪由今日10月10號到11月9號, 她在9月13號到我家, 有什麼事情要留意同要她記吓.

宜家她寫緊, 話我囡囡成日 cry同她打佢, 咩都寫晒落封信到, 實情係佢日日都攪到阿女受傷,cry, 剛她仲想pack 行李, 我話妳留係到, 等我明天同agent好再講, 有咩要留意, 大家請提點, 好煩.

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 21:51 發表
想問如炒工人, 我要求佢現在寫封resign信比我, 但當係會比1個月通知, 日期係咪由今日10月10號到11月9號, 她在9月13號到我家, 有什麼事情要留意同要她記吓.

宜家她寫緊, 話我囡囡成日 cry同她打佢, 咩都寫晒落封信到 ...

唔明, 到底係你炒佢定係佢答應自己resign?

珍珠宮

我想炒佢, 但即炒的話, 無人睇囡囡, 起碼當比一個機會大家睇吓佢有無改善, 在一個月之後, 但她宜家寫緊封信, 好似大complain我成日話佢, 囡囡cry 全唔關好事, 好多藉口...........

我其實可以點做, 尚未出第一次糧比佢, 但之前借左180比佢.

原文章由 SandraLo 於 08-10-10 21:56 發表

唔明, 到底係你炒佢定係佢答應自己resign?

大宅

TOP URGENT : 炒工人

我間Agent公司可以在一個月內任轉工人直到滿意為止而不需要另加費用。您問吓先啦!不過您下次炒工人唔好響晚間或留下比機會她(可能)做些意想不到的事情。

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 22:07 發表
我想炒佢, 但即炒的話, 無人睇囡囡, 起碼當比一個機會大家睇吓佢有無改善, 在一個月之後, 但她宜家寫緊封信, 好似大complain我成日話佢, 囡囡cry 全唔關好事, 好多藉口...........

我其實可以點做, 尚未出第一次糧 ...

冇用架, 你咁做好危險...... 因佢知你唔鐘意佢, 佢亦有好多不滿, 根本冇機會「和好」, 俾得封辭職信你, 重邊會諗番轉頭!你重留佢一個月, 玩到天番地覆都得!!!

珍珠宮

咁又係, 有裂很, 但封信可以點寫, 定即頭明天叫她走.

原文章由 SandraLo 於 08-10-10 22:21 發表

冇用架, 你咁做好危險...... 因佢知你唔鐘意佢, 佢亦有好多不滿, 根本冇機會「和好」, 俾得封辭職信你, 重邊會諗番轉頭!你重留佢一個月, 玩到天番地覆都得!!! ...

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 22:26 發表
咁又係, 有裂很, 但封信可以點寫, 定即頭明天叫她走.

睇佢寫乜俾你啦, 如佢俾一個月通知, 你就問佢想唔想早d 走, 可以俾佢即走, 佢肯你就寫番封acceptance of resignation俾佢, confirm俾佢早走叫佢簽番!

珍珠宮

佢剛寫完封所謂遲職信, 好似係佢的大控拆咁, 滿口我對她的不滿, 仲話我個女整到佢個心口, 但願諒左佢, 因她細個, 唔係化妳夠成日整到阿女受傷又喊, 阿女夠原諒妳啦, 好唔開心, 因為佢我請了一個星期, 老公請了2個星期, 舊工人帶了1個星期, 成條遠皮蛇, 阿女喊只係企向到.......

即係如她同意早走, 我就出信比她再確認, 人工點計好.

原文章由 SandraLo 於 08-10-10 22:31 發表

睇佢寫乜俾你啦, 如佢俾一個月通知, 你就問佢想唔想早d 走, 可以俾佢即走, 佢肯你就寫番封acceptance of resignation俾佢, confirm俾佢早走叫佢簽番!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢嗰封點算係辭職信, 直頭係大控訴啦! 我嗰個偷錢工人俾我嗰封係完全冇投訴, 只係寫佢自己由嗰日辭職, 並且用錢代替1個月通知期哩啲嘢ga咋! 可唔可以叫佢寫過呀!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有, 你個工人好似幾衝動, 你今晚駛唔駛小心睇實佢呀?

珍珠宮

佢唔肯, 寫今日遲職, 一個月通知, 封信仲寫話我叫fire her, 寫了1張另後面幾行字, 最後係寫.

"This is also my resignation letter because I cannot work her comfortably!! And she told me that I cannot regrets their requirements".

咁算唔算遲職信呢, 佢鬼死咁衰.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:17 發表
佢嗰封點算係辭職信, 直頭係大控訴啦! 我嗰個偷錢工人俾我嗰封係完全冇投訴, 只係寫佢自己由嗰日辭職, 並且用錢代替1個月通知期哩啲嘢ga咋! 可唔可以叫佢寫過呀! ...

珍珠宮

都驚的, 但她係香港無親戚, 會唔會懂教佢, 明天爸爸仲要帶囡囡去檢眼, 下就跟住他要番囡囡間幼稚園聽野, 但囡囡會番音樂班, 同番主日學, 我會係到, 咁工人可點, 留係屋企定一齊定其他, 好亂.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:22 發表
仲有, 你個工人好似幾衝動, 你今晚駛唔駛小心睇實佢呀?

象牙宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 23:23 發表
佢唔肯, 寫今日遲職, 一個月通知, 封信仲寫話我叫fire her, 寫了1張另後面幾行字, 最後係寫.

"This is also my resignation letter because I cannot work her comfortably!! And she told me that I cannot regr ...

啲字眼你就要問下Sandra, 因為佢做過HR, 一定專業過我哋. 但我嗰個就咁樣寫"I have resigned from my present post on (Date)"哩啲字眼囉, 冇咩其他特別嘢. 你嗰個就好似留有尾巴咁囉.

象牙宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 23:28 發表
都驚的, 但她係香港無親戚, 會唔會懂教佢, 明天爸爸仲要帶囡囡去檢眼, 下就跟住他要番囡囡間幼稚園聽野, 但囡囡會番音樂班, 同番主日學, 我會係到, 咁工人可點, 留係屋企定一齊定其他, 好亂.
...

你自己要冷靜落嚟先, 慢慢諗下點做, 做好做歹安撫咗佢先, 因為你仲要留佢成晚喺度.

珍珠宮

宜家佢寫完封信, 佢有佢做野, 我係房, key 爸爸會收埋先, 怕好半夜偷走了. mouth:

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:38 發表

你自己要冷靜落嚟先, 慢慢諗下點做, 做好做歹安撫咗佢先, 因為你仲要留佢成晚喺度.

珍珠宮

聽日打比agent問清楚, 有無新file, 要點計, 佢地實幫工人.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:35 發表

啲字眼你就要問下Sandra, 因為佢做過HR, 一定專業過我哋. 但我嗰個就咁樣寫"I have resigned from my present post on (Date)"哩啲字眼囉, 冇咩其他特別嘢. 你嗰個就好似留有尾巴咁囉. ...

象牙宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 23:44 發表
宜家佢寫完封信, 佢有佢做野, 我係房, key 爸爸會收埋先, 怕好半夜偷走了. mouth:

佢都有繼續做嘢, 咁你自己小心留意下佢啦!

珍珠宮

但佢果心想緊咩呢.

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:49 發表

佢都有繼續做嘢, 咁你自己小心留意下佢啦!

象牙宮

原文章由 LILY媽咪 於 08-10-10 23:46 發表
聽日打比agent問清楚, 有無新file, 要點計, 佢地實幫工人.

我嗰次就即時去僱傭天書度睇啲離職form, 根據離職簽收form上o既資料計俾佢, 加上我手頭已經有e-ticket(之前book咗俾佢放no pay leave).

我嗰次係計
1) Wages
2) Travelling and food allowance
3) Untaken annual leave pay (佢只係做咗3個幾月, 我唔肯定駛唔駛計俾佢, 但因為佢用錢代替一個月通知, 我費事佢唔夠錢扣要倒轉俾錢我, 所以我pro-rata計埋俾佢, 你嗰個只做一個月, 可能唔駛計俾佢)
4) Return Airticket - (e-ticket no.XXXXX)
5) Bus fares from Manila to country of origin

後哩幾樣嘢咋! 我諗冇漏嘢啩!

Anyway, take care!

珍珠宮

唔該晒妳DoReMi~~~~~~~~

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-10 23:59 發表

我嗰次就即時去僱傭天書度睇啲離職form, 根據離職簽收form上o既資料計俾佢, 加上我手頭已經有e-ticket(之前book咗俾佢放no pay leave).

我嗰次係計
1) Wages
2) Travelling and food allowance
3) Untaken annual ...

首頁

尾頁

跳至