自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教各位,本人新裝修屋企但未油完油,但發現新鋪地磚已有2星期,用銀仔hung磚時發現很多klong klong聲,問了師傅,他說是由於每塊磚均會有高有低所致,這是正常情況,還說每塊磚有5份一有空心是正常,請教各位新鋪的地磚是否應全部每一位置應是實心聲?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yan_sit227 發表於 16-4-24 20:35
請教各位,本人新裝修屋企但未油完油,但發現新鋪地磚已有2星期,用銀仔hung磚時發現很多klong klong聲,問 ...

唔肯定佢講得啱唔啱, 但我一定要求佢起出來重鋪,

因為如果有 D 稍重物件跌落去實爆.

hksunshine    發表於 16-4-25 11:38

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

問下裝修業人士!

男爵府

回覆:新裝修,空心磚

之前冬天好凍果排,好多人屋企d磚剷起曬,果陣有睇過有人話係空心磚先會咁

丫雅    發表於 16-4-25 16:41
wcpcelia    發表於 16-4-25 12:32

公爵府

BK Milk勳章

師傅懶先會咁,佢補返d泥就唔會有空心。

公爵府

畀面勳章

唔好聽師傅吹水,一定要距整過,唔係第日搵自己麻煩

侯爵府

回覆樓主:

我師傅鋪地磚時,冇可能1日鋪哂,我見佢地全塊磚都有水泥,跌嘢落地唔會kong kong聲喎!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:yan_sit227 的帖子

個師傅係蝦你唔識野,聽到有空心聲,即係代表入面水泥鋪得唔夠同唔一致,呢個都係一般師傅既通病,因為用水泥鋪地磚如果要鋪得好,一定要用得比較均勻,鋪落去果下又唔可(吱)哂出黎,因為鋪完磚,要清潔返個面,等水泥乾透,就要再係個條磚既縫補上白英泥
一般師傅點解鋪磚會出現呢個問題,係因為鋪水泥既後勤功夫麻煩,吱哂出黎又難清潔,唔即時抹等到乾左,個面又鋪唔返白英泥,所以有呢個問題,一般師傅寧願落少d英泥,都唔想自己咁麻煩,可以快點交貨。所以就會出現你講既問題。
不過仲有一個可能較低既可能性,就係水泥開得唔好,因為水泥乾得快,所以每次只可開一部份用,用完先再開,咁你發現果個位空心,有機會係果個位鋪水泥時開得比較稀,等水泥收乾水後就會出現局部空心嘅情況。
就算你塊磚唔平,都唔會鋪出黎有空心情況,因為水泥系個底部係會填滿,所以唔好比個師傅既說話扼左你
另外一提,如果你地台唔係做得好高,一般呢d空心既情況,說算跌野落去都唔會爆磚既,可以放心

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 auhiyo 的帖子

我三間屋都無呢個問題.....
你D磚將來會POP起....

大宅

引用:請教各位,本人新裝修屋企但未油完油,但發

原帖由 yan_sit227 於 16-04-24 發表
請教各位,本人新裝修屋企但未油完油,但發現新鋪地磚已有2星期,用銀仔hung磚時發現很多klong klong聲,問 ...
擺明蝦你唔識嘢啦!我唔係做呢行,但搬過N次屋,都大概知係因為水泥舖得唔好嘅問題。以前中過招,如果有重嘢跌落塊磚度,一定會出現裂縫。

佢同你講係因為每塊磚高度不同所致係啱架,但原因係因為佢水泥果層做得唔好咪高度唔同囉

叫佢起出嚟再舖過最穩陣呀

公爵府

very bad

複式洋房

多謝各位意見,但剛發現每隔兩三塊磚係實心,就有一塊係有一至兩點係空心,而家成間屋都係咁,點算好可以唔收貨叫佢再做過嗎?我鋪的是600x600磚,都不是太大塊

大宅

借位問一問,如果是舖牆的磚,較下面的磚好似空心和少少爆,咁係咩原因? 是大陸買的磚。謝謝

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

已2星期, 你只能無耐接受, 不能起出重做, 你如要求重做, 你要有心理準備....爛尾!

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果唔係當眼位置就算了,重舖佢起番出嚟唔多唔少有破損,又要再買磗

複式洋房

唉,我真係想搵第二個由頭再做,門口一入屋果塊已經有問題

首頁

尾頁

跳至