自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

大家嘅小朋友係咪多數直接學樂器?
我女下月底4歲, 諗住比佢上3個月通利嗰D音樂班, train好少少音樂感, 因我女宜家學跳舞都係完全唔識聽音樂同拍子, 之後先學琴, 我咁揀啱唔啱呢? 大家學琴係去琴行學定私人老師上門? 如果上門我要買琴, 咩型號好? Thx for sharing!

水晶宮

Jayelle 發表於 16-4-28 00:59
大家嘅小朋友係咪多數直接學樂器?
我女下月底4歲, 諗住比佢上3個月通利嗰D音樂班, train好少少音樂感, 因我 ...

個人認為 “TL” 果d音樂班可去可不去。幼兒階段, 播多d歌仔比小朋友聽, 佢會跟住唱同跳舞。
之後, 學琴或其他樂器, 最好係佢喜歡嘅 琴行為上門都冇所謂, 最緊要老師有耐性及比家長跟上堂, 家長在家就會易d指導小朋友練習

侯爵府

回覆:請教大家小朋友學音樂條路係點

我個4歲幾上栢c音樂班,好開心的
上左大半年之後5歲幾學琴

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

birdbird 發表於 16-4-28 06:37
個人認為 “TL” 果d音樂班可去可不去。幼兒階段, 播多d歌仔比小朋友聽, 佢會跟住唱同跳舞。
之後, 學琴或 ...
同意TL果D可以唔洗去,真係流流哋,自己喺屋企播下歌比佢聽仲好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個仔有上tl, 當時係班裏面最細。 屋企無琴,覆唔到歌,所以都有壓力。 上咗3個terms就無上。 到4-5歲學琴,開頭因為無琴,進度慢,俾miss 話。 到考2級買琴,之後就好好多。 跟住小三係學校上興趣班學clarinet, 好快上手,仲入埋管弦樂團。

男爵府

回覆:ChloeMa 的帖子

我仔學音樂真一波三折,我仔3歲开始學琴,學到升小一,跟住老師叫我唔好比佢再學,因佢眼和手腳不協調,再學也學不到上去,之後學過牧童笛、長笛、鋼片木片琴,但全都因之前的問題而學不下去,之後因學校有合唱團,比老師特別選左出來學獨唱,一唱到而家唱左6年了,前年考左聲樂6級,而家準備考8級中,入過演藝學院既童聲合唱團,但因轉聲要暫停2年先再可入番演藝,而家暫在另一個大型合唱團唱緊(這個合唱團較演藝多出外演出,早前跟朗朗在紅館都有表演),經咁多年,我终於知道,原來我仔係死淨把口

liy7239    發表於 16-4-29 22:29
siu05    發表於 16-4-29 22:01
tkkmama    發表於 16-4-28 09:36
蕃茄薯仔湯    發表於 16-4-28 09:27

珍珠宮

引用:我仔學音樂真一波三折,我仔3歲开始學琴,學

原帖由 kachunma 於 16-04-28 發表
我仔學音樂真一波三折,我仔3歲开始學琴,學到升小一,跟住老師叫我唔好比佢再學,因佢眼和手腳不協調,再學也學 ...
好叻仔

男爵府

呢位JM方向好啱,唔好太早學琴住,其實鋼琴好難架,要全身協調,手眼心腳耳並用。坊間有好多音樂預備班,我只知道唔好去邊一啲,但唔想係到講。個人認為TL唔太差,不過睇你好唔好彩,遇到個好老師,而且好難有位,職員態度愛理不理。以前我同亞女去上過Dalcroze,覺得幾好,至於邊度有得玩,可以試吓上網搵。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

Calophane 發表於 16-4-28 09:56
呢位JM方向好啱,唔好太早學琴住,其實鋼琴好難架,要全身協調,手眼心腳耳並用。坊間有好多音樂預備班,我 ...

請問你覺得Dalcroze點好法?我女學校之前有offer過Dalcroze class,不過我覺得無需要學到咁pro,因為我只expect女兒有basic sense of music,know how to appreciate music, and can play one instrument like piano is enough for me. 咁我係咪唔應該比佢開始學琴住?

侯爵府

另外,其實我屋企一直有播歌,nursery rhymes ,嚟緊會加classical music,但我唔覺得阿女在音感、拍子方面有進步過,所以我先想比佢試下上堂

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

TL不去也罷,反而比多少少去葉氏仲真系學到野。至於學樂器,由五歲先啦除非好有天份。襯幼稚園時期唔太忙,中西樂樣樣試下,真系有興趣、肯練就比佢揀一種繼續

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:TL不去也罷,反而比多少少去葉氏仲真系學到

原帖由 062004 於 16-04-28 發表
TL不去也罷,反而比多少少去葉氏仲真系學到野。至於學樂器,由五歲先啦除非好有天份。襯幼稚園時期唔太忙, ...
er⋯⋯我女去過葉氏,其實都冇乜幫助

大宅

我反而覺得上TL的JMC班幾有用,可以訓練到小朋友聽不同的cord, 也可以打用學音樂的基礎

大宅

*打好才對

子爵府

aaaiqc 發表於 16-4-28 19:30
er⋯⋯我女去過葉氏,其實都冇乜幫助
我有兩個小朋友, 一個去TL唱黎唱去個幾隻歌, 上完唔知學左乜。另一個去Yip's音樂班有學五線譜、基本音階、音符譜號同簡單介紹下音樂名人,學完仲好記得。

侯爵府

062004 發表於 16-4-28 17:57
TL不去也罷,反而比多少少去葉氏仲真系學到野。至於學樂器,由五歲先啦除非好有天份。襯幼稚園時期唔太忙, ...

點樣樣樣試下?唔使上堂都有得試?

侯爵府

葉氏比較遠,我可能都係試咗通利先

子爵府

Jayelle 發表於 16-4-28 21:16
點樣樣樣試下?唔使上堂都有得試?

上短期課程

子爵府

回覆樓主:

依家有D啱兒童音樂會,帶佢地去聽下睇下唔同樂器樣同聲音,有助揀件有興趣學嘅樂器。

男爵府

回覆:Jayelle 的帖子

Dalcroze 既理念係experience music thru movement, 呢個確係真!

我估你個小朋友係獨生女,咁更加要上group class學音樂,有時看到其他小朋友做到,自己亦會自然跟到。千祈唔好心急學琴!

首頁

尾頁

跳至