興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我買左部華碩嘅router,但我喺家set up唔到,打左上去華碩技術支援,佢教我set左2次都唔得,話可能係router問題。咁我拎返鋪頭,佢reset左,即場試過係上到網,睇到片,亦幫我set左wifi id同密碼,但我轉頭返到家再試又用唔到了。
我肯定冇插錯位,而寬頻線插落電腦亦上到網,我完全唔明問題出左喺邊
有冇人可以幫下我呀?已經用唔到wifi成個禮拜啦

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

華碩邊隻router?
去舖度有冇試用你手機經WIFI 上網?
返到屋企D WIFI 設備有冇重新set 過 SSID 同password?

男爵府

乜野型號....??
一般在ROUTER上有資料的.
克盡已能.參予義工.盡展所能!

複式洋房

rachel97 發表於 16-4-28 21:32
我買左部華碩嘅router,但我喺家set up唔到,打左上去華碩技術支援,佢教我set左2次都唔得,話可能係router ...
只係wifi用唔到? 定係電腦插線落router都上唔到?

伯爵府

你用緊邊間寬頻?幾多M?邊隻asus router?

男爵府

回覆樓主:

用緊香港寬頻100m
華碩rt-n12+
昨晚打上香港寬頻,叫我試將線插落router,見我經唔到router攞訊號,終於約左師父聽晚嚟睇,希望整到啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

你個CASE我都試過,原因係ISP個網絡嘅MTU唔標準,ROUTER預設通常係1500~1480,但係佢哋就用咗1480以下。你可以唔經ROUTER試咗MTU大小然後設定ROUTER。教學:http://www.tp-link.tw/article-190.html , http://www.asus.com/ca-en/support/FAQ/1001366/

首頁

尾頁

跳至