自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

早餐食蛋糕,突然急vivi,揸住個蛋糕入toilet,一路食一路all.....比個兜佢載住D蛋糕碎,蛋糕同個兜距離成呎遠,又係跌到周地係。仲要入埋睡房食,喝佢出返嚟又周圍行,廳,廚房通度都係…真攞命!最後換校服,爬上我張床,又係一床都係蛋糕碎!點解唔可以坐定定?.點解唔可以乾淨D?一朝早就勁嬲!!5歲仔咁樣正常嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:男仔特別污糟

5歲仲細,要慢慢教,加油

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

這是個人的問題,不應特別區分性別。
有些女仔去完廁所都不洗手的,
更糟的情況也見過啦!

Vin仔媽    發表於 16-4-29 10:21
wcpcelia    發表於 16-4-29 09:37

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔都好污漕, 教極都係咁, 可能要到大D, 女仔嫌棄佢, 佢先識乾淨

子爵府

iamiris 發表於 16-4-29 08:58
早餐食蛋糕,突然急vivi,揸住個蛋糕入toilet,一路食一路all.....比個兜佢載住D蛋糕碎,蛋糕同個兜距離成呎 ...

5歲人仔生活習慣係你容許才會咁 任性,你係大人反而怪個細路?

wrongmary    發表於 16-4-29 14:12
wiiabcd    發表於 16-4-29 09:33

侯爵府

廷廷媽 發表於 16-4-29 09:07
我仔都好污漕, 教極都係咁, 可能要到大D, 女仔嫌棄佢, 佢先識乾淨

我諗都係要女朋友教佢

子爵府

dazzlelulu 發表於 16-4-29 09:10
5歲人仔生活習慣係你容許才會咁 任性,你係大人反而怪個細路?

係要由細set規矩,習慣成自然,我5歲仔冇以上問題。另外佢好怕dirty,隻手摸完食物要先抹手,然後先肯攞餐具,“疴過”過好多女仔,所以有時性格都有影响。

侯爵府

dazzlelulu 發表於 16-4-29 09:10

鬧有鬧過,打有打過la,同老師都傾過,可以點?佢每日好似洗過腦咁,鬧過乜都唔記得

侯爵府

quarterday 發表於 16-4-29 09:19
係要由細set規矩,習慣成自然,我5歲仔冇以上問題。另外佢好怕dirty,隻手摸完食物要先抹手,然後先肯攞餐 ...

可能真係性格,太不拘小節

1314625    發表於 16-4-29 10:42

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

iamiris 發表於 16-4-29 08:58
早餐食蛋糕,突然急vivi,揸住個蛋糕入toilet,一路食一路all.....比個兜佢載住D蛋糕碎,蛋糕同個兜距離成呎 ...
我估唔關男女事?

我兩個仔朝早都會食野食到成地麵包碎, 同埋又真係幾污糟. 我個女仲細, 唔知第日係咪咁.

不過點解你地會俾你個仔拎住蛋入廁所同睡房食? 換左校服後中要爬上你張床? 呢d 野我唔俾d 仔女咁做.

男爵府

回覆:男仔特別污糟

應該係習慣問題!

男爵府

回覆樓主:

恕我直言, 大人責任冇由細管教, 如果細個食野食到周圍dirty可以理解, 但5歲應該有基本自理能力, 同明白食野要在一個地方, 唔可以周圍走, 更加唔會攞埋入toilet

丫雅    發表於 16-4-29 15:49
wiiabcd    發表於 16-4-29 09:34

侯爵府

bosch 發表於 16-4-29 09:23
我估唔關男女事?

我兩個仔朝早都會食野食到成地麵包碎, 同埋又真係幾污糟. 我個女仲細, 唔知第日係咪咁.

緊係唔比,我行開左幫佢執野or我去toilet 刷牙,佢就嚟,睇少一眼都唔得!你估我可以乜都唔做坐係度眼定定住佢咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔極愛乾淨 ,有時,我嫌佢太姿整添。

wiiabcd    發表於 16-4-29 09:35
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

QABABY 發表於 16-4-29 09:25
恕我直言, 大人責任冇由細管教, 如果細個食野食到周圍dirty可以理解, 但5歲應該有基本自理能力, 同明白 ...

佢感统障礙,坐唔定。set晒rule要佢坐定定,但唔聽

子爵府

iamiris 發表於 16-4-29 09:20
鬧有鬧過,打有打過la,同老師都傾過,可以點?佢每日好似洗過腦咁,鬧過乜都唔記得
...

小朋友係咁,真係要洗腦式咁不斷講不斷講先記得。同埋有返5歲咁上下大,其實慢慢解析點解唔可以去洗手間食,點解唔可以周圍食,因為會有蟻,夜晚出嚟咬你...我以前同仔睇過一個故事,大約係講個小朋友好dirty响床食嘢,跟住瞓緊覺現自己比人搬緊醒咗,見到原來係隻蟻要搬佢去食,因為佢房間嘅食物引咗隻蟻去,佢求隻蟻放咗佢,隻蟻同佢有d對話,大約係今次放咗佢下次再係咁就唔會放佢返去會食咗佢咁上下...最終原來係發夢,你自己豐富吓內容,試吓用哩d故事引導吓佢。

男爵府

回覆:男仔特別污糟?

Same, my son is 8.

公爵府

2024年龍年勳章

我屋企有一個公公,一個老公,一個小三仔,一個K3仔.....

JM們想像到嗎???

男爵府

回覆樓主:

sorry, 原來係咁, 咁要問番專業人士點糾正, 或者好似影子老師咁跟住佢同佢講

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

既然有感统障礙, 就已經唔再係男仔定女仔嘅問題.

係感统障礙嘅問題.

首頁

尾頁

跳至