興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

如領養長毛成犬(沒甚麼護理,住郊外),應買定甚麼?什麼梳、刷?本來食人類餸菜,怎樣轉乾糧?洗毛水應買去蝨或是普通也可以?應去獸醫檢查什麼?還有什麼要注意?請指導……

大宅

引用:如領養長毛成犬(沒甚麼護理,住郊外),應買

原帖由 chingfoon 於 16-04-29 發表
如領養長毛成犬(沒甚麼護理,住郊外),應買定甚麼?什麼梳、刷?本來食人類餸菜,怎樣轉乾糧?洗毛水應買去 ...
應買定甚麼?梳,指甲鉗,洗耳水洗眼水
本來食人類餸菜,怎樣轉乾糧?可以慢慢轉 ,如果吾食試下餓一餐,不過成犬應比較難,人類餸菜系白烚定有調味料?
洗毛水應買去蝨或是普通也可以?沖涼可以買普通,但要另外滴蝨。
應去獸醫檢查什麼?最好去獸醫檢查一次
還有什麼要注意?要注意心絲蟲
希望幫到你

大宅

回覆 Beauty_BaBy 的帖子

應是有味餸菜……另滴蚤水是每月滴還是出街用?

大宅

應是人類餸菜……另滴蚤水是每月滴還是出街用?
以前養狗曾買frontline,可像是去虱的,好嗎?
多謝解答

大宅

引用:回覆+Beauty_BaBy+的帖子應是人類餸菜……

原帖由 chingfoon 於 16-04-30 發表

應是人類餸菜……另滴蚤水是每月滴還是出街用?
我狗是用frontline,每月滴

複式洋房

咁你打算俾佢訓邊? 要預備張床仔 / 窩 / 屋仔俾佢

你有無咩地方唔俾佢入既? 有就可能要整欄

沖涼你會自己沖定拎出去俾人涼? 如自己沖就要學下剪指甲, 擠肛門線, 拔耳毛之類既野 (因唔知你隻狗仔係咩種, 所以只可以講我自己既例子).

糧方面, 就開頭唔好買咁大包, 或者試下sample先. 因有d狗好挑食, 但又d咩都食... 如果食人類既餸就唔好有調味料, 對佢地身體唔好.

男爵府

回覆樓主:

請教如果出去俾人沖,大約幾耐一次?

大宅

回覆 umajerry 的帖子

領養左三日,只幫西摩狗狗抹毛,她仍然很驚,整正只睡在厠所。好彩之前街派狗糧不同sample,每天餵牠,只肯吃少少……想買frontline, 但未可磅重,一抱她就賴尿

複式洋房

回覆:chingfoon 的帖子

揾d零食氹下佢等佢無咁驚你,不過零食唔可以食太多,最好細細粒,可以整雞肉比佢做零食,等佢無咁驚再慢慢教其他嘢。每個月一定要滴Frontline防蚤。帶佢去醫生度check清楚有無心絲蟲,如無就可以每月食Heartgard防心絲蟲。另外每天至少帶佢岀兩次街,狗狗岀街係好開心嘅活動,佢會更加信任你,仲可以刺激佢嘅感官,等佢對外界嘅嘢無咁驚。西摩沖涼都幾貴,因為長毛,我估都要350至450。你打電話去寵物店問下再約時間就得。轉狗糧要續少續少咁轉,唔可以今日食呢款,聽日食第二款,因為狗狗個腸胃會唔適應疴嘔。佢對狗糧唔太有興趣可能因為佢食開人食嘅嘢太好味,又可能太驚,你可以撈雞肉比佢。仲有每年要打防疫針,三年打一次瘋狗症針同攞牌。

複式洋房

依家都過左2個星期,唔知狗狗點呢?

大宅

首先多謝上面網友的指導!養了三星期啦,這幾天廳沒人時會行下,但一見有人時就立即飛奔回她睡覺的地方,警覺性很強,好像很怕。領養前看過她一次,她也是喜歡躲藏在角落,需要多給時間讓她接受我們。今天在家她會跟在我後面,但保持一至二米的距離,一見我轉身看她,她就逃走,很好笑。e
網上資料說西摩不是很太聰明,但教她數次已可在狗盆大小便……
食狗糧仍然不多,要用手餵她多吃點……狗公主病

禁止訪問

男爵府

chingfoon 發表於 16-5-26 17:32

首先多謝上面網友的指導!養了三星期啦,這幾天廳沒人時會行下,但一見有人時就立即 ...

你隻好叻,識去狗盆,我隻蝴蝶都領養咗三星期,可能平時出街痾多,佢仲未可以去到狗盆,次次忍唔到就瀨咗

複式洋房

咁就好啦! 佢肯偷望你即係都鐘意你. 仲有, 你試下d動作慢d, 等佢有心理準備, 咁佢應該會痴你多d.

我見有d人話如果狗仔無咩安全感, 可以試將一件你著開有你味既衫放係佢訓覺既地方; 咁佢應該會訓得好d.

至於front line問題呢, 我就每個月滴一次. 記得滴左2日內唔好沖涼啊! 如果你諗住俾佢出街既, 咁我覺得就keep住滴會好d. 重量問題呢, 係屋企既話, 我會自己磅左, 跟會抱住狗仔再磅; 咁就知道佢有幾重啦! 咁你就可以知道佢有無肥左或瘦左.

黎緊六月中有寵物節, 記得去睇下有咩岩.

我上次去就掃左d零食, 好似係$100有8包; 但平時係出面都要$20-40.

如果你會帶狗仔去, 就應該會拎到好多sample; 但我就唔帶, 因為太多人好迫, 放佢地落地好似會俾人踩到 (我有2隻poodle). 唔帶都會有既, 不過應該就無帶咁多.

首頁

尾頁

跳至