心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果小朋友上小學,我想轉做ftm。但一路都係請工人,未試過做家頭細務 。。其實小學做ftm辛苦嗎?時間可以點安排?

想做ftm原因係。我做開sales,時間太長,好辛苦加上,市道唔好,靜,人工小好多。。(自己好細個出黎做野,做咗超過10年)。

有兩個小朋友,一個9月入小學,一個9月入幼稚園。。。c6人工可以養得起,收入穩定。因唔供樓。今年自己就30。

仲15.16緊。。。

男爵府

回覆:請教。如果小朋友上小學時。。。

你要有心理準備係辛苦過返工,有開工冇收工,冇假期,个C6會分擔吓嗎?必要時請个鐘點幫輕吓?

子爵府

要做嘅真係辛苦過返工

大宅

如果份人工唔係好多,係值得做,不過真係幾辛苦,由早做到晚,無得停。但睇住小朋友成長,用錢買唔到。除非你好唔喜歡做屋企嘢就另計

珍珠宮

小學好忙假,如果人工吾高,系值得resign 做ftm

大宅

引用:如果份人工唔係好多,係值得做,不過真係幾

原帖由 玻璃窗 於 16-05-03 發表
如果份人工唔係好多,係值得做,不過真係幾辛苦,由早做到晚,無得停。但睇住小朋友成長,用錢買唔到。除非 ...
人工。。。萬尾兩萬。
話小唔小。話多唔多。。

我有聽人講,話小朋友返咗學仲可以搵pt做。。。

如果唔做就小咗錢自己買自己洗。。
但就會多咗時間family day。。。因為而家無。。。。
又驚小朋友學壞。唉

大宅

引用:小學好忙假,如果人工吾高,系值得resign+

原帖由 anna59 於 16-05-03 發表
小學好忙假,如果人工吾高,系值得resign 做ftm
萬尾。兩萬。。。
做sales,多勞多得

珍珠宮

回覆 bocopo 的帖子

成2萬人工,不如做住先,等上左小學見部行部,因為ftm 之後好難揾工做,同埋你仲好後生,如果到時攪吾惦先quit 份工都未遲,多一份人工爭好遠假

大宅

引用:回覆+bocopo+的帖子成2萬人工,不如做住先

原帖由 anna59 於 16-05-04 發表

成2萬人工,不如做住先,等上左小學見部行部,因為ftm 之後好難揾工做,同埋你仲好後 ...
但。。。。會無咗相處時間

我兩個都係仔。。。。好驚大個唔理我。。。

係有差不多兩萬,但工時太長啦
收工都9.10點。太夜啦,返到屋企兩個仔都瞓咗啦

珍珠宮

如果咁樣,不如趁現在quit 左份工

洋房

我囝囝都係9月升小一,我都係十五十六,想吾做! 好迷惘

禁止訪問

認識瑞士牛牛第二回

民房

回覆樓主:

如果生活環境允許都係健意做全職媽媽,雖然辛苦但可以見證到自己的小朋友長大是一件好幸福的事

大宅

如果經濟上冇問題,自己本身又唔抗拒做家務,係值得做ftm, 小朋友會鐘意媽咪成日陪住自己,關係會親密好多⋯

我小朋友出世後,都放棄左份工,當時家庭收入少左一半,為左小朋友,夠開支就算,4年了,完全冇後悔

水晶宮

其實返工請工人都用左一萬!我ftm十年了!看緊2仔同個家!好值!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

經濟上許可的話,絕對值得。就算辛苦都係開心而滿足,親子時間過左就冇。

伯爵府

最緊要你老公應付到,你自己5介意辛苦。我自己都是過來人,的確很開心,我D囝囡是中學生,我哋出街佢哋都拖著我隻手傾下計。但我覺得他們成長得太快,懷念他們细個的樣子

NG

男爵府

引用:如果經濟上冇問題,自己本身又唔抗拒做家務

原帖由 寶妮 於 16-05-18 發表
如果經濟上冇問題,自己本身又唔抗拒做家務,係值得做ftm, 小朋友會鐘意媽咪成日陪住自己,關係會親密好多 ...

首頁

尾頁

跳至