自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問各位,有家人因為嚴重抑鬱症要住院嗎?要住院情況會好點嗎?因表妹抑鬱症已發展到嚴重地步,醫生建議入院,但會表妹卻害怕!講問入院會幫忙做咩檢查?真心求教,見到由細玩到大既表妹變成咁,心裡面好難過⋯所以想知多點⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

介意講表妹會去邊間醫院嗎?政俯醫院會張抑鬱症既病人同精神有問題既病人放埋一齊。唔可以用電話,每日只有3分鐘打電話返屋企,晚上8點就要迫上床瞓,連沖涼都有時間規定,基整上無醫生睇,每日只係安框框咁坐,食藥要係姑娘面前食,吞左要病人開口檢查。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果無自殺傾向,真係唔好入…
樓上既姊妹講少咗好多,抑鬱入到去會悶到反肚;而且一入,無醫生批係唔出得院,最少住3個星期先會考慮俾你走。唔好諗自簽出院,無呢樣野;係要法官判先可以跨越醫生出院…

sodababy    發表於 16-5-3 18:37
wcpcelia    發表於 16-5-3 08:42
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

回覆:嚴重抑鬱症

有個親戚(不過好好好疏),又係抑鬱症好嚴重,不過我唔清楚佢有無住院。應該無,因為佢有做嘢。後來有次佢話唔開心,話公司同事唔鍾意佢,咁喺屋企不斷徘徊,之後就跳咗樓。嗰時佢新婚無幾耐。無死到,因為有嘢\"long\"住咗,不過全身腫晒,講唔到嘢,連水都唔可以飲。後來點就唔清楚了⋯⋯

愈嚟愈冇記性

侯爵府

真係唔可以忽視,聽講嗰位親戚無按時食藥。個病好嚴重。如果入院可以有人睇住佢,督促佢食藥,我覺得好過自己睇住。
當時嗰位親戚跳樓,佢爸爸都係喺屋企,不過發現唔到異樣。淨係話佢不停行嚟行去咋。

愈嚟愈冇記性

子爵府

建議入院,好多時在家冇人睇住一時轉左牛角尖,咁就後悔太遲,去到e院有人睇住還會較藥,所以吾去輕視情緒病,後果可以好嚴重,不喜勿插,有錯請更正

伯爵府

引用:介意講表妹會去邊間醫院嗎?政俯醫院會張抑

原帖由 giraheiyear 於 16-05-03 發表
介意講表妹會去邊間醫院嗎?政俯醫院會張抑鬱症既病人同精神有問題既病人放埋一齊。唔可以用電話,每日只有 ...
應該轉介到屯門醫院先觀察!之後再安排!但表妹好大反應⋯我怕逼佢入去反而會有反效果

伯爵府

引用:如果無自殺傾向,真係唔好入…樓上既姊妹講

原帖由 chowqv 於 16-05-03 發表
如果無自殺傾向,真係唔好入…
樓上既姊妹講少咗好多,抑鬱入到去會悶到反肚;而且一入,無醫生批係唔出得 ...
佢有!但我同家人每日都輪住陪佢講下野,唔俾佢獨處!佢有看私家醫生半年,之前算控制到,但兩呢星期突然又急轉直下,所以上黎上睇下各位意見

funfun759    發表於 16-5-4 16:23
wcpcelia    發表於 16-5-3 08:42

伯爵府

引用:真係唔可以忽視,聽講嗰位親戚無按時食藥。

原帖由 ChinoB 於 16-05-03 發表
真係唔可以忽視,聽講嗰位親戚無按時食藥。個病好嚴重。如果入院可以有人睇住佢,督促佢食藥,我覺得好過自 ...
知道了

伯爵府

引用:建議入院,好多時在家冇人睇住一時轉左牛角

原帖由 Icelee411 於 16-05-03 發表
建議入院,好多時在家冇人睇住一時轉左牛角尖,咁就後悔太遲,去到e院有人睇住還會較藥,所以吾去輕視情緒 ...
但佢好反感入去,我同家人都怕逼佢入去,到返出黎既時候唔再信任我地⋯⋯

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Icelee411+於+16-05-03+發表

原帖由 雨晴寶貝 於 16-05-03 發表
但佢好反感入去,我同家人都怕逼佢入去,到返出黎既時候唔再信任我地⋯⋯

...
佢哋係咁㗎,但醫好返啲,情況無咁嚴重,就無咁容易鑽牛角尖。

嗰個親戚,只係同事對佢無咁熱情,已經覺得人哋唔鍾意佢。其實患呢種病,本身精神狀態就唔穩定。唔食藥好大件事。

愈嚟愈冇記性

子爵府

引用:Quote:原帖由+Icelee411+於+16-05-03+發表

原帖由 雨晴寶貝 於 16-05-03 發表

...
安撫下佢醫生其實係幫你,想令你好,幫你調教番D藥就可以出黎,

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

雨晴寶貝 發表於 16-5-3 06:33
應該轉介到屯門醫院先觀察!之後再安排!但表妹好大反應⋯我怕逼佢入去反而會有反效果

...

以我所知,屯門醫院係唔會收,如果觀察既通常都係入青山醫院。一入起碼住3星期。

珍珠宮

D院舍環境几好
鳥語花香 咪當渡假囉

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

伯爵府

mvshop8888 發表於 16-5-3 07:54
D院舍環境几好
鳥語花香 咪當渡假囉

邊個話,病房係上鎖架,仲要2個門,邊有得出去花園。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

雨晴寶貝 發表於 16-5-3 06:38
佢有!但我同家人每日都輪住陪佢講下野,唔俾佢獨處!佢有看私家醫生半年,之前算控制到,但兩呢星期突然又 ...

如果有自殺傾向,入到去好大機會單獨房…有藥食緊既,就食藥…
不過私家醫生好少叫人入院…睇下點同佢講啦。最近發生過咩事,會突然轉差?
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

引用:Quote:雨晴寶貝+發表於+16-5-3+06:33+應該

以我所知,屯門醫院係唔會收,如果觀察既通常都係入青山醫院。一入起碼住3星期。
...
自願入院、自己肯簽名、唔洗3星期
唔係自願入院先咁耐

大宅

giraheiyear 發表於 16-5-3 08:07
邊個話,病房係上鎖架,仲要2個門,邊有得出去花園。

病房有分急症/ 續護病房
急症病房住的院友多數是情況較嚴重 或簡單講 新入院的院友
精神狀況未夠穩定 需要一段時間觀察 穩定情況
接下來有機會由急症病房直接出院,或轉到續護病房。
續護病房有幾大部份的院友,經由醫護人員評估狀況,是可以在日間時代離開病房,到院內花園活動,或者接受訓練(例如: 職業治療)。
鎖門: 其實普通病房也有鎖門, 有部份院友亦未能隨意行街
兩個門: 是急症病房,有自願/ 強制性留院的院友,根據精神健康條例條款下留院。
但,亦有住在急症病房院友可以離開病房,但醫護人員所作的評估當然會更謹慎。

希望這可讓你了解更多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:雨晴寶貝 發表於 16-5-3 06:33 應該

...
還有葵涌e院都系卑有情緒病人住院,當年我最嚴重時e生都建議入院,如果是自願入院,可自行簽出院紙,吾一定是3星期

首頁

尾頁

跳至